Petice za zachování hotelu Černigov, jedné z dominant HK


Nepřihlášený uživatel

#1

2014-11-17 19:29

Tak si to kupte a opravte. Podepisovat petice umi kazdej


Nepřihlášený uživatel

#2

2014-11-18 09:04

Kvalitní architektonický počin velice správně začleněný v urbanistické struktuře, dominanta dopravního uzlu významného města. Nechápu, jak se může uvažovat s jeho likvidací, co je za tím?
Jiří Šolar, architekt

Nepřihlášený uživatel

#3

2014-11-20 07:08

..... Havel a Klausik prodali stát cizincům, církvi a bahamistům a tak to je . Kopú jak divoké svině, ale stejně bude převrat a tentokrát nesametový,

Nepřihlášený uživatel

#4 Dominanta ?Re:

2014-11-20 07:15

#2: -  

 Ta betonová škatule se tam vůbec nehodí , max. stavba do pěti pater , aby se sladila s okolními domy . Nazdar


Nepřihlášený uživatel

#5

2014-11-20 12:01

Primitivní zbohatlíci si v dnešní době mohou dovolit skoro vše. Doufám, že tohle neprojde.

Nepřihlášený uživatel

#6 Re:

2014-11-22 07:16

#1: -  

 

Milí pane, sohlasím,


žijeme přeci v demokracii, a ta by měla dávat všem stejné příležitosti. Majitelům i kolemjdoucím. Existuje ústava a ta jasně říká, že platí pro všechny a že chrání majetek jako předmět hodný nejvyšší ochrany. Nikdo nesmí přijít a vstupovat do práv druhého, něco z jeho majetku si zadarmo vzít pro sebe proti vůli majitele. Tady si majitel něco přeje a kolemjdoucí by rád něco jiného. Snažíte se získat něco za nic. Tomu se normálně říká krádež. Chcete, aby majitel  na své parcele za své peníze postavil něco, co se líbí Vám a ne jemu a zároveň se zaštiťujete se demokracií  . Zaštiťujete se ušlechtilostí. Jaká je forma provedení Vašeho přání ? Chcete od majitele jeho majetek proti jeho vůli koupit za reálnou cenu plus bolestné plus poděkování, že Vám vyhověl ? Ne,  to nechcete. Vy chcete, aby Vám vyhověl proti své vůli za své a ještě Vám poděkoval, že jste ho vyvedli z bludu do pravdy. Když to budeme chtít pojmenovat, nalezneme slova, jako násilí, nespravedlnost…..rituální obětování  jedince. Vy se stáváte knězem tohoto „božího“ rituálu, stáváte se slavným zachráncem všech a jste středem pozornosti. Užíváte si chvilku slávy…..


 Pokud jste skutečně vedeni spravedlivou touhou něco zachránit, nemůžete to činit tak,  že chcete někomu něco nařídit proti jeho právům zakotveným v ústavě, ale musíte jít a připravit petici na úpravu pravidel tak,  aby ten, komu chceme vstoupit do práv, dostal reálnou cenu a ještě bolestné a ještě poděkování, že obětoval svoje přání na oltáři přání jiných. Musíte si uvědomit, že jsme vypustili z lahve džina – kterého už do té lahve zpátky nedostaneme. Džina regulace. Dnes chceme regulovat stavbu ve veřejném prostoru, zítra můžeme chtít regulovat ve veřejném prostoru, jak se budeme oblékat, co budeme říkat, co budeme jíst a co si budeme myslet. Podoba vlastní stavby je totiž něčím, čím se chceme prezentovat. Má říkat něco o nás. Tam je potřeba napřít Vaši občanskou aktivitu, pokud chcete do bourání Černigova mluvit. Nejde oddělit od sebe vstupování do práv druhému od toho, jestli mu za to dáme nějakou náhradu. Uznávám, že se tato nesptavedlnost děje a to plošně. Je to proto, že ten džin je z lahve už prostě moc dlouho. Třeba – kdo platí společenskou objednávku na archeologický průzkum ? Stát, který si to objednává ? Ne. Platí to ten, kdo náhodou je v pozici investora. Tak to bylo za komančů, a vždy jsem si vystačil s větou, kdyby byla demokracie, bylo by to jinak – spravedlivě. Ale komanči tady byli 40 let a „svoboda“ je tady 25 let a nic se nezměnilo. Nejsem ani tak zdrcený tím, že tady taková petice je. Jsem spíše zdrcený tím, kdo za ní stojí – elita, vzdělanci, majitelé intelektu. Chtěl bych jim jen nabídnout myšlenku – je architektura kronikou doby, nebo ne ? Dovedu si docela dobře představit, jak za sto let půjde po Hradci děda architekt s vnukem a děda mu bude ukazovat domy a povídat o nich. O většině z nich bude vnukovi říkat – vidíš, toto vše jsou domy z období neviditelné architektury, kdy lidé věřili, že cokoliv nového, co se postaví,  nesmí být vidět a musí to mít mimikry minulosti, aby se to stalo neviditelným. Byla to doba hlouposti, kdy lidé zapomněli na to, že každý, kdo si staví dům, se chce tím domem prezentovat, stejně, jako když si kupuje nový kabát nebo boty. Kdy zapomněli na to, že architektura je kronikou doby a mysleli si, že svět skončil, vše už bylo vynalezeno a není co objevovat. Tuto tezi zastupovali hlavně ti, co nic neuměli a báli se, že by vedle nich, někdo chytřejší, mohl  přijít s něčím novým, krásným, pokrokovým a mohl by za to sklidit odměnu v podobě společenského ocenění. Byla to doba normalizace, která jen navázala na dobu normalizace po roce 1969 a zdokonalila normalizaci k dokonalosti. Ale….vnuku…podívej…tady se to nějakým zázrakem nepovedlo pokazit a toto je jediná stavba- ten nový Černigov- z období neviditelné architektury – kterou je dnes vidět.


Prosím, abyste se nad tím co děláte, zamysleli déle jak jednu minutu a o všem, co zastáváte, abyste alespoň malou chvilku dokázali pochybovat. Jen hlupák si je totiž vždy naprosto jistý svou pravdou a nepochybuje. A nezapomínejte při tom nikdy na slušnost, demokracii a spravedlnost i pro toho druhého.


Petr



Nepřihlášený uživatel

#7 Re: Re:

2014-11-23 09:55

#6: - Re:  

 Petře krásně napsáno, architektura je skutečně kronikou doby, náš děda, architekt Zídka, mohl svým vnučkám ukázat hotel Černigov a říct podívejte co se mi podařilo postavit v dobách temna za krásný dům, bohužel majitel se o něj teď dobře nestará a tak chátrá, ale doufám, že přijde doba a opět zazáří jeho bělostná fasáda a rozsvítí se prosklenné plochy restaurací.

Lenka


Nepřihlášený uživatel

#8 Re:

2014-11-23 18:11

#1: -  Ať to opraví ten, kdo si to koupil. A jestli je to buran, který nedokáže ocenit architektonické hodnoty, neměl si to kupovat.

 


Nepřihlášený uživatel

#9 hotel Černigov v Hradci Králové

2014-11-23 19:07

Pro velkokapitalisty má cenu jen to, z čeho mohou vyždímat co nejvíc peněz. Kulturní hodnoty, jako je hotel Černigov, by respektovali, jen pokud by na nich mohli vydělat. Když ne, jsou schopni zbourat cokoli, když se jim to dovolí. Kdyby nebyl Karlštejn nebo Pražský hrad chráněn jako památka, klidně by ho koupili, nechali pár let chátrat, potom by ho zbourali po záminkou, že je sešlý, a na jeho místě by postavili kasino, nevěstinec, hotel nebo cokoli, na čem by vydělali víc než na starém hradu.

Z hrabivosti - proto zbourali obchodní dům Ještěd v Liberci, proto v Praze zbourali skvělou architekturu hotelu Praha, proto chtěli zbourat krásnou bruselskou restauraci Expo 58 v Praze na Letné (a moc nechybělo), která dostala mezinárodní ocenění na Světové výstavě 1958. Proto chtěli zbourat hotel Labská bouda v Krkonoších, proto chtěli zbourat obchodní dům Prior Máj na Národní třídě v Praze (a také byl zachráněn před demolicí jen na poslední chvíli), proto by rádi bourali i paneláky. Mimochodem Černigov není panelák, jak se tvrdí v médiích.

Aby přesvědčili veřejnost, pokaždé prohlásí, že taková budova je komunistická, protože byla postavena za socialismu, a proto musí zmizet. Jenomže architektura nemůže za to, v jakém politickém režimu byla postavena. Tohle je jenom fanatická primitivní pomstychtivost, která vede k tomu, že nám velkokapitál (a často zahraniční velkokapitál) zbourá to nejlepší, co se u nás za minulé půlstoletí postavilo. Němci v Berlíně nezbourali Karl Marx Allee, monstrózní bulvár ve stalinském stylu 50. let, dokonce ho považují za památný dokument doby. Poláci ve Varšavě nezbourali stalinský dortovitý mrakodrap Palác kultury. Ale u nás, čtvrt století po převratu, je primitivní antikomunismus pořád dobrou záminkou něco zbourat. A státní správa se nechá od chamtivých barbarů podplatit a klidně jim tenhle vandalismus schválí!

Buranství, chamtivost, korupce a lež nám vládne!


Nepřihlášený uživatel

#10 Re: Re:

2014-11-24 08:13

#6: - Re:  

 Máte naprostou pravdu a souhlasím s Vámi, lépe bych to dosta těžko napsal. 

Jediné, co bych připomněl je to, že cenné objekty by měli být klasifikovány předem a prodávány s touto podmínkou. Pak je možné od majitele vyžadovat cokoli, co listina, se kterou nemovitost koupil, dokládá.

Jak všichni vědí, je těžké bojovat s větrnými mlýny, ale z obou stran...

Pokud majitel nebyl na to, že hotel je významnou budovou a architektonickým skvostem upozorněn, asi tím skvostem prostě není. A pokud architekt města udělil podmínky stavby takové, které nová studie splňuje, kamenujte jeho, ne majitele...

Petice mi přijde jako holá zášť...


Nepřihlášený uživatel

#11

2014-11-24 08:52

když město dokázalo vrazit peníze do kompletní rekonstruke Alessandrie, tak proč to nejde s Černigovem ? jsem proti demolici a následné stavbě kdovíjakého pochybného monstra

Nepřihlášený uživatel

#12

2014-11-24 10:09

Byla by velká škoda této budovy viditelné ze všech směrů.

Nepřihlášený uživatel

#13 Zbořit

2014-11-26 15:45

Zbořit.....


Nepřihlášený uživatel

#14

2014-12-02 13:17

Budova Hotelu Černigov patří bez nadsázky k architektonickým perlám, které ve městě HK byly postaveny za socializmu. Kongresový sál, který by zajisté jeho úroveň pozvedl, by mohl být postaven před budovou hotelu v prostoru parkoviště. Návrh, nebo souhlas k jeho demolici může podepsat jen člověk který nemá kladný vztah k městu HK, nebo Hradec přímo nenávidí. Proto doufám, že MMHK tuto demolici neschválí a udělá vše proto aby majitel hotelu budovu prodal v provozuschopném stavu, tím ušetří za demolici, a dále, že město na oplátku pomůže sehnat, nebo nabídne náhradní pozemky pro stavbu menšího hotelu na území města HK tomuto majiteli Hotelu Černigov, jak o to usiluje. Osobně si myslím, že nelepší lokalitou by bylo místo u Aldisu, kde je sice Kongresové centrum, ale o hotelu se zde mluví už přes 20 let. Snad se najde investor, který dokáže stávajícímu Hotelu Černigov dodat lesk a slávu, jako tomu bylo dříve. Dále navrhuji, aby Hotel Černigov byl zapsán na listinu památkově chráněných budov města Hradce Králové.

Oldřich Kovář, 605 207 833

Nepřihlášený uživatel

#15

2014-12-06 22:12

Černigov k Hradci patří.

Nepřihlášený uživatel

#16

2014-12-10 09:18

Souhlasím s peticí, protože bourání funkční stavby je jen dalším negativním projevem konzumní společnosti; co se vyplýtvá energií, materiálů a poničí životní prostředí.
Václav LA

#17 Re: hotel Černigov v Hradci Králové

2014-12-12 16:18

#9: - hotel Černigov v Hradci Králové 

 Svatá pravda, naprosto souhlasím.


Nepřihlášený uživatel

#18

2014-12-13 11:50

Nechápu proč?Stavba není špatná do toho prostředí se hodí.Lepší než další kravíny a škatule.
Jak to dopadlo s vilou naproti Aničce,zbyl jen plot a binec,to se městu líbí?

Nepřihlášený uživatel

#19 lenka1966

2014-12-16 12:07

Prožila jsem tam mládí a když projíždím Hradcem ráda se tam vždy zastavím,je to součást města a historie

lenka1966

#20 Re:

2014-12-16 12:10

#11: -  

 naprosto souhlasím

fogy

#21 # 21

2014-12-18 14:25

Souhlasím s příspěvkem #1 .

Nejsem architekt, inženýr pouhý stavař středoškolák. Je smutné, že se v HK něco začíná dít až tehdy, když se má něco bourat, demolovat nebo odstranit.

Například:

VILA ANIČKA

petice byla úspěšná, vila zapsána jako památka, vzpomíka na Gočára zachována. A co se stalo dál? Nic. Vila chátrá dál, zmalovaná jako kanárek a majitel zřejmě čeká až spadne. Byla ta petice k něčemu?

Tzv. "MALŠOVICKÁ LÍZÁTKA"

To bude asi další petice.

Nyní:

HOTEL ČERNIGOV

Už na svoji dobu megalomanská stavba, která nikdy nebyla 100% využita a od počátku do součastné doby nerentabilní. Teď hotel koupila firma, která zjistila že úpravy a opravy vyjdou dráž než demolice a nová výstavba, bohužel demolice je možná. Těm co napadají majitele hotelu ohledně jeho demolici bych ctěl říct, že by se chovali úplně stejně jako současný majitel hotelu. Teď se zapíše hotel zřejmně jako technická památka a co dál? Čí odkaz se zachová? Abychom se za deset let díky petici nechodili dívat na lešení a jak opadává ČERNIGOV. A odkaz autora stavby bude zapomenut.

Nejsem proti peticím, ale musí mít logiku proč tyto petice nebyly dříve např. za opravu budov a podobně. Jak jsem již na začátku uvedl, petice se píšou až když o něco jde, jinak to je každému jedno.

Teď bych poze navrhl ať autoři petice a petičníci budovu hotelu  koupí a opraví, nebo poradí investorovi jak nato. V petici je podepsáno dost renomovaných lidí. Jinak to dopadne  jako s Aničkou a nebude se nic dít.

Můj názor zbourat.


Nepřihlášený uživatel

#22

2014-12-22 08:46

V této zemi se umí pouze demolovat a prodávat. Hotel má tradyci a měl by být zachován a podporován a zda na jeho provoz není tak ať si pohlaváři této zemně  uberou na platu a peníze budou....

Pepa

#23

2015-01-15 17:40

Jsem pro zachování hotelu Čenígov protože to je na svou dobu zdařilá stavba.Pokud zbouráme vše co se v sedumdesátých letech postavilo co tady z toho období zbyde?Četl jsem že v hotelu Clarion mají být v přízemí budovy obchody.Kdo si tyto prostory k podnikání pronajme když pár kroku vedle bude obchodní centrum se spoustou kaváren a restaurací?Nakonec to dopadne v tomto městě jako v Ostravě kde postavili gigantické obchodní centrum kam se přestěhovali kvůli levnějšímu nájmu nájemci krámků z hlavního náměstí Ostravy a ty nyní zejí prázdnotou.Píši to proto že těch obchodů a kaváren bude přespříliš.Příjde mi že v tomto městě se staví už jen to z čeho chtějí ti nahoře vyždímat co nejvíce peněz.Kdyby takto uvažovali zastupitelé města v sedumdesátých letech tak lidé z poloviny města nemají kde bydlet.Pokud se v HK nějaké bytové prostory postaví tak jen pro milionáře.Závěrem bych chtěl říci že za 25 let se Hradci králové postavili pouze obchodáky což jsou plechové hangáry které vůbec nemají ducha.

Martin Homoláč
Nepřihlášený uživatel

#24 Prosím nebourat hotel Černigov !

2015-01-31 08:15

Hotel Černigov mne okouzlil od samého počátku svojí jedinečnou architekturou. Je to pro mne vyjímečné místo, které je nerozlučně spjato s mým dětstvím. Chodíval jsem tam od malička pravidelně s rodiči a rádi jsme se v něm ubytovávali, když jsme přijeli do Hradce Králové. Byl bych moc rád, kdyby se tento hotel nadále zachoval a pouze zrekonstruoval. Mým přáním by bylo, aby hotel Černigov se zapsal na listinu památkově chráněných budov.

Děkuji


Nepřihlášený uživatel

#25

2015-02-25 21:15

Vyučil jsem se v Cernigove jako cisnik. Uroven byla spickova. I v dalsich letech meho zivota jsem navstevoval kavarnu i jidelnu. Schazelo se zde plno lidi. Zilo to tam a byly to nadherny casy. Zmizelo by i kus mě kdyby hotel Černigov měl navzdy zmizet