Podpora demolice havířovské haly

Quoted post

don-tom

#26 Re: Re: Re: : jsem pro zbourání ČD

2014-10-06 05:59

#21: Michal - Re: Re: : jsem pro zbourání ČD 

 Mluví se o tom, že mozaika je NEJVĚTŠÍ.

Ne, není s plochou 65 m2 je spíše středně velká. Větší mozaika se nachází právě v Pardubicích.

 

Dále se mluví, že mozaika je JEDINEČNÁ.

Ne, není. V šiřším okolí jsou další DVĚ. 

 

 

 

Odpovědi

Michal

#30 Re: Re: Re: Re: : jsem pro zbourání ČD

2014-10-06 09:57:08

#26: don-tom - Re: Re: Re: : jsem pro zbourání ČD 

 Ohledně velikosti mozaiky se s Vámi teď nebudu pouštět do sporu, ale co se týká jedinečnosti, ano je jedinečná. Je jedinečná pro Havířov, nebo jich máme všude stovky.

Zkuste pane Majdo prosím trochu uvažovat v širších souvislostech než budete tvrdit, že vlastně všechno, co na budově je, není potřeba považovat za možnost k využití, ale že je potřeba bourat.

Ale vás nepřesvědčím. A odpustím si uvádět, že vím odkud vítr vane, protože na smyšlenky jste tady vy.

Marcela Gavendová

#33 Re: Re: Re: Re: : jsem pro zbourání ČD

2014-10-06 17:44:05

#26: don-tom - Re: Re: Re: : jsem pro zbourání ČD 

Reaguji na příspěvek č. 26 uživatele don-tom

 

Překrucujete skutečnost. Domnívám se, že nikdo z Dolu architektury neřekl a nenapsal, že havířovská mozaika je NEJVĚTŠÍ. Havířovská mozaika je DRUHOU NEJVĚTŠÍ mozaikou v ČR vytvořenou PODLE NÁVRHU JEDNOHO výtvarníka (např. zmiňované mozaiky v Pardubicích byly zhotoveny podle návrhu dvou autorů - Richarda Landera a Jaroslava Moravce). Větší mozaika už je jenom v Ústí n. L. (Miroslav Houra).

 

 

 

Havířovská mozaika je JEDINEČNÁ, ale opět nikdo z Dolu architektury neřekl, že je v Havířově JEDINÁ.

 

JEDINEČNOST mozaiky na havířovském nádraží spočívá v její vynikající výtvarné úrovni, která všemi aspekty uměleckého díla zohlednila souznění s architektonickým řešením i jeho detaily, tematické určení stavby, barevnost daného interiéru, kontext prostoru i měřítko mozaiky, které se spolupodílí na výtvarném řešení haly. Mozaika je sice výrazným, nikoliv však přehnaně dominantním prvkem interiéru a nepotlačuje jeho architekturu na úkor vlastní exhibice.

 

 Vladimír Kopecký je vynikající, mezinárodně proslulý výtvarník, jeho rozsáhlé a různorodé dílo zahrnuje řadu uměleckých oborů, bylo několikrát oceněno, mnohokráte vystavováno doma i v zahraničí a je zastoupeno v řadě významných českých i světových muzeích a galeriích. Důležitou součástí tvorby Vladimíra Kopeckého jsou jeho realizace v architektuře. Zde byl vyhledávaným výtvarníkem, nejen pro mimořádné umělecké kvality své tvorby, ale také proto, že jeho díla prokazovala respekt k prostoru, v němž byla situována. Zohledňovala architektonické řešení i jeho detaily, kontext konkrétního místa a jeho proporce.