Petice proti umístění busty Karla Kryla v budově parlamentu ČR

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#11

2014-09-24 18:25

Možná popudím svým subjektivním názorem; občas se s přítelem Vojtou Klimtem "přeme", ale nikdy ne ve zlém. S Karlíkem jsem se kamarádil; napsal jsem knihu rozhovorů s šestnácti význačnými Kroměřížany Zlatá stopa, je jedním z nich. (Interview z roku 1991 je velice rozsáhlý, kritický a pravdivý.)

Palament chápu jako INSTITUCI. Ne všelijaké psychopaty, hulváty, kteří zrovna udělali kariéru v partaji a kdovíjakou svoloč bychom tam ještě vyhrabali. Podobnou institucí je třeba HRAD, bez ohledu, zda se nám líbí momentální prezident. Předpokládám, že busta bude umístěna tam, kde bude přístupna VŠEM lidem? V Kroměříži, prosím pěkně, dodnes (!!!) nemáme ani Krylovu ulici, což je to neuvěřitelně ostudné. Pamětní deska na rodném domě hlásá, že Kryl byl SYMBOLEM /sic/ Sametové revoluce. (!!!) Hloupost, tupost, nehoráznost a historická ignorance. (Tento lapsus radnice dodnes nikdo neodstranil o občanům města je to asi putna.)

Ale přece Karlíkovu sochu nevystavíme ve sklepě v trezoru banky?! Ať je jeho pamětní deska třeba v každém městě. Básníkova tvorba po roce 1990 je dnes tabu. Masmedia mlčí. Myslím, že  - v dobrém slova smyslu - "šibal" pan Karel Janeček se tímto krokem chce naopak zkorumpovaným a prolhaným poslancům ironicky vysmát do obličeje. (Čestných poslanců se můj příspěvek netýká.)

Karlíkovu tvorbu propaguji aktivně od roku 1980 a budu jeho odkaz - jakoukoliv formou - propagovat dál. Vojta Klimt mě vynadá a co slíznu od ostatních? Nevím. Zkrátka mám zato, že pan Janeček dobře ví, co dělá a neměli bychom mu jeho záměr torpédovat, ne?

PhDr. Jií Mrva,

publicista, Kroměříž

=================================================

Odpovědi

Iva MACDONALD
Bunbury

#12 Re:

2014-09-24 18:35:46

#11: -  

 Opravdu se v celé krásné České zemi nenajde vhodnější místo pro Karlovu památku? Opravdu tomu věříte že kdyby Karel mohl k tomu něco říci že by byl s tímhle rozhodnutím nadšený? Měl by spíš námět na novou píseň...... 

Vojtěch Klimt
Autor této petice

#13 Re:

2014-09-24 19:06:55

#11: -  

Jiří Mrva: Nemyslím si, že je dobrá publicita za každou cenu. Pokud po tom lidé touží, nechť mu jeho bronzovou hlavu umístí na nějaké významné pražské náměstí. Bude to z mého pohledu nevkusné, ale stále méně, než ho předhodit té arogantní smečce, která má významný podíl na jeho dehonestaci v devadesátých letech a která se ještě ani na hony nepřiblížila hodnotám, které tady Karel postarádal.

Mirka

#27 Re:

2014-09-25 08:09:09

#11: -  

 Plne se ztotoznuji s navrhem Jaroslava Simunka a Tomase Halese na umisteni vzpominky na Karla Kryla do prostoru brevnovskeho klastera.

 

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2014-09-27 06:55:50


Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2014-10-19 18:46:20