Petícia proti zrušeniu rožňavského útulku (nutné vyplnit všechny)

Quoted post

mir

#67 Re:

2013-06-19 14:49

#1: -

(nie som právnik, ale...)
Ak mesto zruší útulok, nie je možné vykonávať odchyt túlavých zvierat, čím dochádza k porušeniu povinnosti mesta. 

Podľa § 22, ods. 8 a 9 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 39/2007 Z. z.“) sú obce povinné zabezpečiť odchyt túlavých zvierat na území obce, pričom odchyt túlavých zvierat a ich umiestňovanie do útulkov a karanténnych staníc môžu vykonávať iba odborne spôsobilé osoby vyškolené podľa § 6 ods. 2 písm. ap) zákona č. 39/2007 Z. z.
Akékoľvek iná manipulácia s odchytenými zvieratami (ak veterinárny lekár nerozhodne inak), alebo ich usmrtenie bezprostredne po odchyte, znamená nedodržanie požiadaviek zákona, za čo môžu byť udelené sankcie, prípadne vzniknúť až trestno–právne dôsledky.
Školenia pre osoby, ktoré zabezpečujú odchyt túlavých zvierat a ich umiestňovanie do útulkov a karanténnych staníc, organizuje Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom vlastného vzdelávacieho zariadenia, ktorým je Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov (ďalej len „IVVL“), Cesta pod Hradovou 13/A, 041 77 Košice.

 

Ďalej:

Starosta sa môže dopustiť trestného činu porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, ak obci spôsobí malú škodu tým, že poruší všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovenú povinnosť alebo povinnosť uloženú právoplatným rozhodnutím súdu alebo vyplývajúcu zo zmluvy opatrovať alebo spravovať cudzí majetok. Potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. (§ 237 a nasl. Trestného zákona)

Odpovědi

Andy

#72 Re: Re:

2013-06-19 17:06:05

#67: mir - Re:  

 Tam bude karanténna stanica, ktorú budú musieť obsluhovať školení zamestnanci mesta, čiže mesto bude mať splnenú tú časť, ktorá sa týka KS. A utrácanie nie je nikde zakázané, pretože ak sa nájdenému zvieraťu nenájde náhradný domov, môže byť utratené. Lenže to by museli dokazovať, že mu aktívne hľadali to náhradné miesto. právnický galimatiáš, dobre v tom vedia chodiť, dajú také zákony, aby si mohli robiť tak, ako im vyhovuje.