PETICE proti výstavbě obchodního centra a parkoviště na parcele č

Brunšvík

/ #23 Kde jinde, než u nádraží?

2012-12-08 20:37

Vážení spoluobčané,
po přečtení textu petice jsem mírně udiven.
Viděl někdo z vás platný a závazný územní plán? Předmětná parcela je jasně označena jako plocha obslužné funkce (občanské vybavenosti).
Víte, co by znamenalo, kdyby "příslušné orgány města Dobřichovic" učinili to, k čemu je vyzýváte? Ne? Tak já vám to povím. Arbitráž za zmařenou investici. A můžu vás ubezpečit, že by ji město na celé čáře prohrálo a platilo odškodné v řádu mnoha desítek milónů korun. A kde myslíte, že by na to město vzalo? Správně. Nikde. Muselo by zvýšit daň z nemovitostí na nejvyšší možnou úroveň, která by se dotkla každého z vás a zároveň rozprodat obecní majetek. Včetně chystané zaúvěrované přístavby školy, která se podle rozhodnutí starosty a spol. (čest výjimce Dr. Hochové) bude pro školáky z Letů a dalších okolních obcí stavět a sama o sobě zadluží město tak, že to jen těžko rozdejchá.
Ostatně, kde jinde by měli mít Dobřichovice OC, když ne tady u nádraží? http://goo.gl/maps/RLPdU
Žádné jiné OC Dobřichovice nemají, strašák v podobě Jednoty v centru se za OC považovat nedá a čím dřív z mapy zmizí, tím líp.
Co se protipovodňové situace týče, tak předmětné území je v kategorii W a rozhodně neznamená, že její zástavbou by se povodňová situace na území zhoršila, ale naopak správně použitými technologickými postupy při výstavbě by se situace v oblasti významně zlepšila (viz strana 36 a násl. textové části územního plánu).
Co se útlumu až zániku maloobchodu v centru Dobřichovic týče, tak se ptám no a co? To je přirozený výběr. Sami přiznáváte, že jezdíte auty za nákupy do Prahy nebo přes město do jiné obce. Což je z hlediska ochrany životního prostředí, po kterém voláte a kterým se selektivně, když se vám to hodí, zaštiťujete, krátkozraké a pro enviroment zásadně devastující.
Ano, dopravní zatížení vzroste. Což je dobře, třeba konečně omezíte využívání individuální automobilové dopravy na nezbytně nutné případy, jako my ostatní, kteří využíváme dopravy vlakem a OC u nádraží vítáme.
Co se zvýšeného ohrožení bezpečnosti chodců zejména v prostoru před dobřichovickým nádražím týče, tak semafory, zpomalovací pásy a pevné radary to vyřeší. Konečně. Podle výzkumu z roku 2010 ( http://www.dobrichovice.cz/pro-obcany/vyzkum-nazoru-obcanu-dobrichovic/ ) je bezpečnost chodců priorita, na kterou starosta a spol. programově kálí. Tohle je přinutí situaci řešit.
Co se nezvratného poškození přiléhající historicky a architektonicky cenné vilové čtvrti Brunšov týče, tak mám za to, že OC se mají stavět na samém okraji města a toto je vzorový příklad. Maximálně 6m vysoká, byť rozlehlá, stavba pohled na vily v kopcích nijak výrazně nenaruší.