NESOUHLASÍME S VRÁCENÍM MAJETKU CÍRKVÍM!!

Vladimír

/ #875 Re:

2012-11-23 16:52

#870: JaKub -

Souhlasím s Vámi, ale rád bych Vaše otázky trochu rozšířil, protože se na veřejnosti často argumentuje "nenáboženskou" prospěšností církví: školy, hospice ...

  • Jaká je záruka, že poté, co církve podobný majetek získají, je skutečně budou dlouhodobě provozovat (bez pozdějších dodatečných požadavků na státní podpory s odkazem na "obecnou prospěšnost" těchto zařízení), a že jej nezbaví (nota bene bez nutnosti zdanění prodeje)?
  • Spočítal někdo kvalifikovaně, kolik hospiců, škol apod. by mohl stát financovat z částky určené na finanční náhrady církvím?
  • Proč jsou "odškodňovány" i církve vzniklé po r. 1989? Nabyli zákonodárci přesvědčení, že současný demokratický režim těmto církvím také něco ukradl?
  • Zabýval se někdy někdo otázkou, zda i církve něco zcizit / odcizit (prosím, neplést oba pojmy jako masmédia!) a případnými nároky na odpovídající kompenzaci_

Podobných racionálních otázek je neskonale víc, jen s Vaším příspěvkem méně souvisí a proto je neuvádím (např. zamyšlení nad tím, proč ze zákona mají církve - bohužel i politické strany - jiný status a práva než třeba Svaz zahrádkářů a ostatní zájmová sdružení).