PETICE ZA ÚPLNÉ ZRUŠENÍ RALLYE - nechceme hazard se životy!


Anonymous

/ #1

2012-11-11 02:59

Drazí přátelé,

dnes zemřely při valašské “rallye” čtyři nevinné mladé dívky. Za posledních několik let bylo na Valašsku zabito 16 lidí, z toho 9 dětí, a další desítky těžce zraněny, při automobilových závodech, které vedou centry vesnic, v samotné blízkosti domů, zahrad a diváků.

Závodníci přitom nemají takřka žádnou kvalifikaci, žádné zkušenosti, mají mizerná auta, jsou často velmi mladí a jezdí vysoko nad své možnosti. Startovat může skoro každý, kdo sežene sponzora, startovné, auto a řidičák, diváci můžou stát v podstatě kdekoli.

Pořadatelé nejsou schopni zajistit ani základní bezpečnost pro diváky, dokonce stavějí tratě tak, aby byly nehody skoro jisté, např. prudké zatáčky za dlouhou rovinkou, v ostrých zatáčkách nejsou svodidla, ale příkopy, atd. Výtěžky jsou totiž obrovské a smrtelné nehody prodají více lístků na příští závod. Místa, kde došlo k nehodám, příště přitáhnou nejvíce diváků.

Pořadatelé jsou tudíž vinni trestným činem zabití, snad můžeme doufat, že časem budou alespoň souzeni. (Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 3 (zabití z nedbalosti, paragraf 143) smrt nejméně dvou osob.) Organizátoři rallye se jasně kvalifikují, jsou jen letos zodpovědní za 7 zabití a desítky zranění.

Nic proti automobilovému sportu. Ale je třeba ho provozovat na uzavřených okruzích bez diváků okolo trati (jako je to všude v civilizovaných zemích) a uplatňovat přísná bezpečnostní opatření. Když to jde ve Formuli 1, kde za dvacet let není ani jedna oběť a kde se jezdí mnohem rychleji, proč to nemůže jít v Česku? Nebo máme tak hluboké pohrdání pro lidský život? A pořadatelé jsou tak nedotknutelní a vlivní?

Apeluji tedy na obyvatele valašských vesnic a jejich starosty, aby zakázali průjezd svými vesnicemi, což podle práva lehce můžou. A apeluji na občany ČR, aby svými podpisy podpořili tuto petici. Příště to může být Vaše dcera.

Vojtěch Spal



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...