Petice za záchranu porodnic v ČR

Kychot

/ #295 Vladimír Dvořák

2012-01-14 14:42

Rozhovor s předsedou Česká gynekologická a porodnická společnosti Vladimírem Dvořákem, který uveřejnila tento čtvrtek 12. ledna 2012 Mladá fronta Dnes, mi přišel docela hrozný. Z toho asi nejhroznější:

Otázka: Co když všechny ženy nebudou chtít rodit v takových obřích továrnách na děti?
Odpověď: Zcela chápu emotivní požadavky žen, ale to je mimo rámec toho, co může řešit odborná lékařská společnost.

Z toho vyplývá, že ženy, které nechtějí rodit v "továrnách na děti", mají raději rodit doma? Anebo během převozu do nemocnice v autobusu nebo v autě? Zkrátka nic mezi tím, buď hop anebo trop.

Fakticky si pan doktor Dvořák ve své argumentaci docela protiřečí: Argumentuje zejména tím, že lékaři malých porodnic nemůžou mít tolik zkušenosti ani potřebného vybavení na to, aby zvládali komplikované porody. Když se však reportérka ptá na statistiku, která by to potvrdila, dostane vyhýbavou odpověď, která končí větou: "O ničem to nevypovídá, když ty složité porody stejně řeší velká centra."

Argumentace jde pěkně do kolečka. Takže se, prosím, ptám: Pokud "složité porody stejně řeší velká centra", tak k čemu jsou ty obavy, že malé porodnice nemají předpoklady k řešení komplikovaných porodů, tudíž je nutno je všechny zavřít? Přijde mi, že tím pan doktor říká vlastně toto:
"Ano. Pokud není porod komplikovaný, proč by měla žena rodit v nějaké okresní porodničce? Ať si klidně rodí doma nebo někde pod dubem, vyjde to na stejno. Jen ať si užije své emoce!"

Rozhovor je k počtení na MEDICAL TRIBUNE CZ
http://www.tribune.cz/clanek/25411-ruseni-porodnic-byli-bychom-jeste-raznejsi
ale přijde mi, že je to krácené, že původní rozhovor v Mladé frontě byl delší. (Může mi to někdo potvrdit? Já ten výtisk nemám, četl jsem to v restauraci.)