Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

Michal Gill, Ostrava

/ #3407 Pro přejmenování všemi deseti!

2012-01-12 19:26

Jsem mezi prvními stovkami desetitíců, jež signovaly Feničovu petici pro přejmenování. Rozhodl jsem se k tomu z řady důvodů:
1) i pitomá jedna dráha s malou halou v Ostravě se jmenuje po Janáčkovi, v Paříži mají kontroverzního De Gaullea, ve Fiumicinu DaVinciho, v New Yorku Kennedyho. Pražské letiště je jedním z mála, které doposud jméno nemá, to že někde leží přece není pojmenování. Tolik asi k vyvrácení zhruba poloviny lichých argumentů.
2) Ve dvacátém století nežil Čech, jenž by pro svou vlast udělal víc. I Masaryk bojoval proti monarchii z exilu a za války, přesto je v 90% měst ČR jeho náměstí. Havel zato žil v době totality, která se - musím zopakovat své hluboké přesvědčení - v ničem podstatném nelišila od předchozí nacistické. Nesvoboda pohybu, policejní stát, represe, cenzura, nedemokracie... snad jen nacisté alespoň nějak umožňovali podnikat a k dobru jim lze přičíst mimořádnou situaci, ježto se celý režim odehrával za válečného stavu, byť vyprovokovaného sebou samým, tento pak aspoň trochu ospravedlňuje některá extrémní opatření. Socialismus následujících 40ti let žádné ospravedlnění ke změkčení mého niterného odporu nemá a nikdy mít nebude. Proto Masaryk ani jiní revolucionáři ve dvou světových válkách nemuseli prokázat tolik odvahy a odhodlání ke změně, jako lidé, bojující především perem i jinak proti totalitě v období relativního míru. V čele těchto hrdinů stál Václav Havel a za to si zaslouží pocty nejvyšší, obzvlášť teď, když už není mezi námi. Tolik k argumentům o kultu osobnosti a jiným podobným nesmyslům. Já si Havla vážím pro jeho předlistopadovou činnost a žádný jeho krok v úřadu prezidenta mi nebyl natolik proti srsti, aby mohl přebít tu podstatnější část jeho života. Není větší cti, než letět z mezinárodního letiště Václava Havla v Praze na mezinárodní letiště Jana Pavla II v Krakowě (s výjimkou letu zpět). Mé důvody pro blízkost k Havlovi jsou ve Wojtylově případě zcela totožné, stejné okolnosti, stejná rizika, stejný obrovský vliv na výsledný konec totality. Čest jejich památce!