Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

Fidorka

/ #559 Co by Havel nechtěl...

2011-12-28 00:55

Václav Havel zemřel.
Jednoduchá věta oznamovací, jejíž význam lze vyložit jen jediným, byť krutým způsobem.
Zemřel muž, který v novodobých dějinách znamenal velmi mnoho nejen pro svoji zemi, ale kterému se dostalo uznání i v zahraničí. Popisovat zde zásluhy Václava Havla není nutné, protože v posledních dnech jsme nebyli svědky ničeho jiného. Pro mě osobně byl Václav Havel, hlavně v posledních letech svého prezidentského mandátu, postavou trochu kontroverzní, ale to není tématem této úvahy. Téměř každý, kdo s tímto mužem zažil něco, byť sebenevýznamějšího, měl velkou potřebu tento zážitek sdílet.
A pak se to stalo, někde zrušili dětem školní besídku a nějaký aktivista přišel s nápadem přejmenovat Letiště Praha na Letiště Václava Havla. A začaly se objevovat názory, že tohle by Havel nechtěl. Tohle by asi nechtěl nejen Havel, ale každý, racionálně uvažující člověk
Jsou vánoce a jakkoliv byl Havel osobnost mezinárodního významu, rušit kvůli němu dětem vánoční besídky opravdu nemusíme. I když osobně nejsem úplně vánoční typ, přikládám událostem váhu, jakou si zaslouží. Havel si zaslouží pietu, ale vyhlásit tři dny národního smutku před vánoci považuji trochu za křeč. Stejně tak ctím vánoce, bez přehánění. Nestihla jsem upéct cukroví, tak jsem ho letos prostě koupila a zvykat si na nový název pro pražské letiště se mi taky nechce….