Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Evropan

/ #14751 Kdo sestřelil nizozemské letadlo nad Ukrajinou? Russáci! Prokazatelně!

2018-03-19 18:00

Nezávislé investigativní skupině Bellingcat se podařilo identifikovat osobu, která údajně sehrála klíčovou roli při katastrofě dopravního letadla nad Donbasem v červenci 2014, při níž zahynulo téměř 300 lidí. Z odposlechu tehdejších telefonních rozhovorů prý vyplynulo, že jde o penzionovaného ruského generála Nikolaje Tkačova, který teď působí jako hlavní inspektor centrálního vojenského okruhu ruské armády. Přesná role Tkačova, který v odposleších figuruje jako „Delfín“, podle skupiny Bellingcat není jasná. O „Delfína“ se údajně zajímá mezinárodní vyšetřovací skupina, která má nahrávky telefonátů k dispozici a požádala o pomoc s identifikací hovořících osob. Hlasová analýza provedená v USA a Litvě podle Bellingcat s vysokou pravděpodobností ukázala, že jde o Tkačova. Ten popírá, že by v kritické době na východě Ukrajiny pobýval.

Letoun Boeing 777 při letu na lince MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru podle vyšetřovatelů zničila raketa země - vzduch odpálená z území, které mají pod kontrolou proruští separatisté. Povstalci jakýkoli podíl na sestřelení civilního letadla popírají, tvrzení vyšetřovací skupiny se snaží vyvrátit i Moskva. Podle ruských a ukrajinských médií řídil Tkačov boj povstalců z města Krasnodon v Luhanské oblasti. Informaci potvrdil i bývalý „ministr obrany“ doněckých povstalců Igor Strelkov-Girkin. Tkačov získal zásluhy v čečenských válkách, které vedla Moskva proti severokavkazským vzbouřencům, demobilizován byl v roce 2010. V letech 2011 až 2012 působil jako hlavní vojenský poradce režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

https://zpravy.idnes.cz/mh17-boeing

Boeing 777 malajsijské letecké společnosti letu MH17 byl před dvěma lety nad východní Ukrajinou sestřelen ze země raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci v Nizozemsku mezinárodní tým expertů. Konkrétní viníci tragédie ale zatím jmenováni nebyli, vyšetřování v tomto směru pokračuje. Kyjev reagoval, že zjištění expertů je důkazem o přímém podílu Ruska na incidentu. Moskva to ale znovu popřela a tvrdí, že Ukrajině bylo umožněno vyrobit důkazy. Při sestřelení letadla zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Raketový systém Buk se začal vyrábět už v dobách Sovětského svazu, po jeho rozpadu výrobu převzalo Rusko. Malajsijské letadlo nad Ukrajinou zasáhla raketa 9M38, jejímž výrobcem je zbrojovka Almaz-Antej, nad kterou má kontrolu ruský stát. Firma ve středu uvedla, že se závěry vyšetřovatelů nesouhlasí. Nebyly totiž podpořeny technickými důkazy. Podle ruského ministerstva zahraničí umožnili vyšetřovatelé Ukrajině vyrobit důkazy, a zvrátit tak případ ve svůj prospěch. Odborníci zapojení do vyšetřování útoku na malajsijské civilní letadlo, při němž zahynulo všech 298 lidí na palubě, rovněž tvrdí, že jednoznačně zjistili, že raketa 9M38, která letoun zasáhla, byla vystřelena z území ovládaného proruskými separatisty. Řada důkazů, včetně obrazových i zvukových záznamů z té doby, svědčí o tom, že v této oblasti systém Buk přítomen byl a po sestřelení letadla se rychle vrátil do Ruska.

Šéf vyšetřovatelů nizozemské policie Wilbert Paulissen mimo jiné uvedl, že odposlechy komunikace ukazují, že proruští povstalci na východě Ukrajiny žádali rozmístění mobilních systémů země-vzduch a také potvrdili jejich přijetí.Řadu důležitých poznatků vyšetřovatelům přineslo i pečlivé zkoumání 1448 úlomků i ostatků, stejně jako věcí, které patřily obětem. Zkoumali je jak v laboratořích, tak na samém místě dopadu trosek letadla.

https://zahranicni.ihned.cz/raketa-z-ruska