Petice za záchranu porodnic v ČR


Nepřihlášený uživatel

/ #61

2011-12-07 09:54

Pokud by bylo zavírání porodnic o potřebě šetřit, tak prvním krokem pro úspory by měla být legalizace domácích porodů za asistence porodních asistentek a zavedení porodních domů, protože tímto způsobem vedené porody jsou nejúspornější.

Za poslední dobu mám ale intenzivní pocit, že hlavním cílem porodní politiky MZ a ostatních vlivných institucí je znemožnit matkám vybrat si alespoň přibližně takovou péči, jakou by si v porodnicích představovaly, tzn. individuální přístup, komunikaci s lékaři a personálem na úrovni partnerů a ne jako s nadřazenou autoritou, která laikovi nemusí nic vysvětlovat, protože by to stejně nepochopil.
Rodila jsem letos v Praze Podolí a ačkoliv se mi nestalo nic život ohrožujícího, stejně tak jako mému dítěti, vůbec nemám chuť další porod v porodnici tohoto ražení absolvovat.
Představa, že budou zrušeny ty vzácné výjimky, kde se člověk nemusí strachovat, že jej čtyřikrát převezou v průběhu porodu z jednoho zařízení do druhého, protože se prostě nevejde (reálná zkušenost sestřenice mého spolužáka ze stejné porodnice) a kde i s prvorodičkou budou jednat jako se svéprávnou bytostí, tak tato představa mi přijde skutečně děsivá.