Petice na podporu obyvatel Sýrie - dopis premiérovi


Nepřihlášený uživatel

/ #53

2016-10-11 08:19


Americká podpora umožňuje masovou vraždu

 

Saúdské bombardování pohřbu v jemenském Saana zabilo asi 200 – ještě neznáme přesný počet – a zranilo více než 500 lidí.

 

Nikdo nevěří popření Saúdů: tahle akce byla jasně speciálně připravena. Neměli bombardovat jen jednou: vrátili se znovu, aby na pozůstalé shodili smrt a zkázu. A nebyli to jen tak nějací pozůstalí: byl to pohřeb otce hútíjského ministra vnitra Jalala al Rowaishana, za přítomnosti mnoha vládních úředníků. Mezi mrtvými byl i starosta města Saana: zatím nevíme, zda přežil ministr vnitra.

 

O této válce nechce nikdo mluvit. USA vesměs dodržovaly rozpačité mlčení, až doteď: v reakci na toto nejnovější zvěrstvo vydala Rada pro národní bezpečnost lakonické prohlášení, plné všech potřebných, moderních frází, jako – „ hluboké znepokojení“, „problémy“, „ne bianko šek“, i když přesto opakuje neobhajitelné důvody USA pro finanční pomoc, asistenci a umožnění toho, co je prostě naprosté vraždění civilistů: „stále pomáháme Saúdské Arábii, pokud jde o obranu její územní celistvosti.“

 

Samotná myšlenka, že Jemen – což je pravděpodobně nejchudší stát na tváři země – je hrozbou pro „územní celistvost“ Saúdskoarabského království je groteskní vtip. Už jsem psal o historických kořenech povstání v Jemenu, viz zde, zde a zde – ale ve stručnosti: saúdská invaze do Jemenu je válkou v zastoupení jménem Spojených států, která přešla do saúdské rozpínavosti. Jistě, mohl by se z toho udělat větší případ, než ruské opětovné připojení Krymu – který byl koneckonců ruskou oblastí už od dob Kateřiny Veliké. Jemen nikdy nebyl součástí Saúdského království: je to starobylá země, jejíž kořeny jako samostatného subjektu předcházejí narození Krista.

 

Zatímco syrská občanská válka byla předmětem množství debat, válka v Jemenu nezískala téměř žádnou pozornost. Donald Trump jí zmínil jen okrajově a Hillary Clintonová o ní neřekla jediné slovo – z dobrého důvodu.

 

Důvodem je skutečnost, že za jejího vládnutí na ministerstvu zahraničí ona a její tým spolupracovali se Saúdy na vytvoření vojenské mašinérie, která nyní kosí jemenské civilisty po tisících.

 

Byl Štědrý den 2011 a zaměstnanci v temném zákoutí u Hillary slavili. Slavili křesťanské svátky? Sakra ne! Byli přešťastní z „dobré zprávy“ – když Jake Sullivan, zástupce náčelníka štábu Hillary, napsal v hlavičce emailu, že saúdský princ Salman (nyní saúdský král, tehdy hlavní vyjednavač za saúdskou stranu) podepsal s Boeingem zbrojní dohodu na 29,4 miliard dolarů. Prodej zahrnoval: více než 80 stíhaček F-15, které nyní ve válkou rozervaném Jemenu vraždí řidiče sanitek, děti a všechny ostatní, co se shodou okolností ocitnou v dosahu. „To není špatný vánoční dárek“, poznamenal jeden vysoce postavený úředník v řetězci emailů, zveřejněném na požadavek dle zákona o svobodě informací. Konečným příjemcem toho všeho byla Hillary.

 

Obdarovávání bylo nicméně těžce jednostranné. Saúdové už měli dát nadaci Clinton Foundation odhadem minimálně 10 milionů dolarů. A jak upozornili David Sirota a Andrew Perez v International Business Times,

 

„jen dva měsíce před dokončením dohody, Boeing – obranný dodavatel, který vyrábí jednu ze stíhaček, o kterou měli Saúdové především zájem, přispěl nadaci Clinton Foundation částkou 900.000 dolarů, jak uvádí firemní tisková zpráva.“

 

Když Saúdové připravili svou kampaň agrese, Clintonové ministerstvo zahraničí udělalo z vyzbrojení režimu „nejvyšší prioritu“. A když Hillary Clintonová připravovala svou prezidentskou kandidaturu, lobbyista Boeingu, Tim Keating – bývalý poradce manžela Billa – pořádal galavečer „Ready for Hillary“ pro získávání financí.

 

Velká kola uprostřed malých koleček se otáčejí a produkují smrt a zkázu těm, co se nacházejí na dně, a obrovské bohatství a moc pro ty, co jsou na vrcholu.

 

Jako v textu kanadské skladatelky a zpěvačky Buffy Sainte-Marie.

 

Velká kola – Clintonovi a jejich přátelé – posílají malá kolečka otáčet se do zapomnění a lidé v Jemenu jsou jen jednou částí většího příběhu. Obscénní „vánoční dárek“ Clintonové a jejího ministerstva zahraničí je jen jednou kapitolou pokračující ságy o tom, jak naše zkorumpovaná elita nejenom u nás, ale i po celém světě neustále všechno drtí po nohama, zatímco oslavuje své bohatství a nezaslouženě vyzdvihuje svou moudrost.

 

Hra není jen zmanipulovaná – jak poukázal Trump – je vražedná.