Petice na odvolání guvernéra ČNB Miroslava Singera


/ #638 Relativně nízká cenová hladina v současné době

2016-10-02 12:48

je způsobena tím, že je levná energie. Jelikož je levná elektrická energie (což se nemůže líbit vlastníkům akcií ČEZu), tak klesají výrobní náklady v průmyslu.

Ceny průmyslových výrobků jsou velkou částí tvořeny cenou energie, tedy především cenou elektrické energie, která se používá nejčastěji. Také je velmi levné uhlí. Což je celkem pochopitelné, protože cena uhlí a cena elektřiny je do značné míry propojené nádoby.

Ovšem kdyby cena elektřiny a uhlí šla nahoru na úroven dřívějších dob, tak by se naplno projevila skutečnost, že v posledních letech bylo natištěno hodně korun, a ceny by letěly velmi prudce nahoru.

------------

Udržet kladnou inflaci (tedy udržet neustále zvyšování cen, byť malé) v době, kdy se snižují nebo jsou nízké ceny energií, znamená vytisknout sakramensky hodně peněz.
Energie není jen topení a vaření, ale energie je a vždy byla značnou částí ceny průmyslových výrobků.

A obávám se, že jakmile půjde cena energie zase nahoru na svou bývalou úroven, tedy zdraží se výroba, tak ČNB nebude schopna (a možná ani ochotna)  rychle stáhnout a zničit dostatečné množství nadbytečných inflačních peněz.