Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #10498 Kněze ve Francii útočníci donutili pokleknout, pak ho zavraždili

2016-07-26 18:13

Kněz Jacques Hamel (86), jehož při ranní mši v kostele v Normandii podřezali dva útočníci, byl donucen kleknout si, než ho zavraždili. Uvedla to svědkyně, která se mše účastnila. Hamel přitom v kostele ve městě Saint-Étienne-du-Rouvray jen zastupoval svého kolegu, byl už téměř deset let v důchodu.

„Přinutili ho kleknout si. Chtěl se bránit. A pak se ta tragédie stala,“ řekla televizi BFM sestra Daniella.

Dodala ještě, že útočníci si svůj čin natáčeli: „Natáčeli se. Kolem oltáře provedli něco na způsob kázání, v arabštině. Je to hrůza“.

K útoku se přihlásil Islámský stát, uvedl, že ho provedli „jeho vojáci”.

Hamel by vysvěcen na kněze v roce 1958 a většinou působil v severozápadní Francii. V Saint-Étienne strávil 30 let.

Do důchodu oficiálně odešel ve svých 75 letech, arcidiecéze v Rouenu ho ale žádala, zda by nepomohl, když bude jeho nástupce otec Auguste Moanda-Phuati příliš zaneprázdněn. Hamel souhlasil a vypomáhal i v blízkém městečku Elbeuf.

„Byl to dobrý člověk,“ řekl o něm člen městské rady Hervé Morin a podobně hovoří i ostatní. „Nerad se stavěl do čela, byl zdrženlivý,“ vypověděli věřící pro magazín L’Express. „Byl to člověk, který dělal svoji práci až do konce. Byl starý, ale pro každého vždy k dispozici. Byl to dobrý kněz“.

Další nevinný na oltář multikulturalismu. Proč se tohle nestane třeba pravdoláskařské špíně Halíkovi, který se s tou verbeží tak vřele paktuje?