Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

DEBAKL války v IRáku a jinde

/ #10240

2016-07-07 15:25

KOMENTÁŘ: Poučení z nepovedené války v Iráku - Thomas Kulidakis

...

Chilcotova zpráva ve své podstatě potvrdila nyní známé skutečnosti. Svržení Saddámova režimu se odehrálo na základě informací o zbraních hromadného ničení, jejichž existence nebyla dosud potvrzena. Spojené státy se svými spojenci sice dokázaly vyhrát válku, nikoliv však mír. Pro stabilizaci země neexistoval žádný reálný plán.

Výsledkem mocenského vakua je dosud trvající nárůst sektářského násilí mezi šíity a sunnity. Dále vzestup radikálních islamistických sil v podobě Al-Káidy, samozvaného Islámského státu a dalších.  Saddámův útlak vystřídalo vraždění a ničení obdobné, jen v jiném hávu. K problémům se přidalo vměšování ostatních zemí v regionu, které touží po zvýšení své moci.

Chilcotova zpráva potvrdila, že bývalý britský premiér Tony Blair záměrně nelhal, ale k vyhlášení války neměl důvod, protože nebyly vyčerpány všechny možnosti mírového řešení. Blair trvá na správnosti svržení Saddámova režimu. Zároveň je mu líto všech chyb plynoucích z rozvratu země baasistického režimu.

Jeho lítost může být morálním zadostiučiněním, pro mnohé dokonce zdrojem radosti a základem útoků na euroatlantickou civilizaci. Život dvěstěpadesáti obětem teroristického útoku v Bagdádu z minulého týdne, ani obětem sektářského násilí a džihádistů však život nevrátí. ...

komentář čtenáře (cituji):

Nestačí sypat popel na hlavu T.Blaira, je třeba kousnout do hořkého a červivého jablka a sníst ho celé i se stopkou. Tím mám na mysli, hnát k zodpovědnosti spojení státy, které po vykradení zásob ropy v Iraku stáhly ocas za velkou louži, pak zatáhly do dalšího konfliktu Francii přes toho maďarského pohrobka a napadly další stát Lybyi, rozvrátily Sýrii, dále pro kšeftování s kradenou ropou instalovaly do oblasti Islámský stát, který cestou přes Turecko legalizoval megakrádeže ropy ze Sýrie a Iráku, teprve až na scénu vstoupil Putin a odsekl jeho pazoury, začíná se otevřeně mluvit o debaklu vývozu demokracie, ovšem to je pouze jedna strana mince, hromadné vraždy, krádeže surovin, podpora extrémismu a terorismu, vměšování se do suverénních států jsou nástroje a metody, které "demokratický svět" včele s USA používá k prosazování svých zájmů, a to je ta druhá strana mince. Chce to komplexnější náhled na tyto věci, ne tak povrchně!!!