Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

TERECKY KRACH A PRESKNUTI GENOCIDY ARMEDU S NEMECKEM PODILENI

/ #9492 Turecka Ahmeta Davutoglua, čekají zemi i ekonomické otřesy, píše Al-Monitor.

2016-05-18 09:20

Po politických otřesech, které způsobilo odstoupení tureckého premiéra Turecka Ahmeta Davutoglua, čekají zemi i ekonomické otřesy, píše Al-Monitor.

„Turecko se transformuje podle asijského modelu, kde rozhodují prezident a skupina nevolených poradců. Mechanismy brzd a protivah slábnou, zhoršuje se kvalita řízení státu," to si myslí ekonom japonského finančního holdingu Nomura Timothy Ash.

Čtrnáct let vlády Erdogana se odehrálo ve jménu „Erdoganomiky", ekonomické politiky zaměřené na investice do infrastruktury a stimulování vnitřní spotřeby. Prezidentův team si myslí, že snížení úrokových sazeb povede ke snížení inflace a následně k ekonomickému růstu.

Více: TURECKO KRACHUJE EKONOMIKA JDE DOLU

Turecký teroriste-Tajné dokumenty ISIL. Exkluzivní foto

Německý parlament aktivně prosazuje diplomatickou iniciativu, která zřejmě rozhněvá tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píší noviny Financial Times.

Podle údajů novin se Německý spolkový sněm chystá uznat termín „genocida" v případě masových vražd Arménů během první světové války na území, spadajícím pod kontrolou Osmanské říše, a oficiálně odsoudit toto jednání. Hlasování je plánováno na 2. června.

Jestliže Berlín uzná genocidu Arménů, může to mít nepříjemné následky pro Angelu Merkelovou, uvádějí noviny. Erdogan je rozzloben „neúctou Evropské unie vůči Turecku" a vyhrožuje, že zruší dohodu s Evropskou unií, týkající se migrační krize. Jestliže Německý spolkový sněm půjde až do konce, Merkelová bude těžko přesvědčovat Ankaru, aby nedělala „prudké pohyby".

Více: ERDOGAN A PLANY NA GENOCIDU ARMENU S NĚMECKEM