Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie


Nepřihlášený uživatel

/ #6583

2015-12-23 10:51

Ačkoliv kancelář prezidenta Obamy i nadále prohlašuje, že prezident Sýrie Bašár Asad musí být zbaven své funkce, v kuloárech Bílého domu se přiklání k jiné strategii. Podle ní Asad zůstane ve funkci tak dlouho, jak dlouhou dobu bude potřebovat svět k tomu, aby se spojil proti globální hrozbě IS (arabský název Daiš), píše The Washington Times.

Jak tvrdí analytici, nová pozice USA se stala očividnou minulý týden v OSN, když USA odhlasovaly rezoluci Rady bezpečnosti o mírové normalizaci, ve které jméno Asada vůbec nefigurovalo. Bylo to přijato jako kapitulace Obamovy vlády před požadavky Íránu a Ruska, které trvají na tom, aby prezident Sýrie zůstal u moci v dohledné budoucnosti, píše vydání.

„Bílý dům si spočítal, že spolupráce se syrským prezidentem je menším zlem ve srovnání s alternativními variantami jako konfrontace s Ruskem kvůli Asadovi nebo vstup těžkých amerických vojsk k pozemní válce proti IS", cituje vydání hlavu Centra blízkovýchodních výzkumů v univerzitě státu Oklahoma Joshua Landise.

Více: Ačkoliv kancelář prezidenta Obamy i nadále prohlašuje, že prezident Sýrie Bašár Asad musí být zbaven své funkce, v kuloárech Bílého domu se přiklání k jiné strategii. Podle ní Asad zůstane ve funkci tak dlouho, jak dlouhou dobu bude potřebovat svět k tomu, aby se spojil proti globální hrozbě IS (arabský název Daiš), píše The Washington Times.

Turecko vede na vnitřní frontě „horkou válku“ proti Straně kurdských pracujících (PKK) a riskuje, že se dostane do stavu studené války s Ruskem, soudí komentátor Al-Monitor Kadri Gursel.

Podle mínění novináře se Ankara snaží „udržet se na dvou židlích", když se pustila do konfrontace s Moskvou na pozadí neustávajícího boje s Kurdy. Avšak v důsledku stoupajícího vojenského nátlaku tureckého režimu na PKK se Kurdové stávají stále otevřenějšími, pokud jde o podporu zvenčí. Logickým výsledkem takové politiky by se stalo spojení dvou oponentů Turecka, což by se pro Ankaru stalo velice složitou výzvou.

Více: ERDOGAN VYCOUVAL S KONFLIKTU S RUSKEM