Petice proti přijetí uprchlíků ze Sýrie

Za práva křesťanů na Středním východě

/ #226 Postavme se proti pronásledování křesťanů a dodržování jejich základních liských práv!

2015-07-15 13:25

Velikou lítost a bolest v srdci vyvolávají zprávy o nových vlnách pronásledování křesťanů ve světě. Počet postižených obětí roste v Egyptě, Libyi, Sýrii, Libanonu a hlavně v Iráku. Ale i na dalších místech se množí brutální útoky vůči nevinným lidem jenom proto, že jsou křesťané. Nejhorší je situace na severu Iráku. Hoří kostely, devastují se svatyně a hrobky proroků, domovy a obydlí. Lidé jsou nuceni prchat, pokud nechtějí zemřít. Křesťané jsou bez milosti okrádáni a nuceni vzdát se všeho. Je jim vnucována násilná konverze k islámu. Ženy jsou znásilňovány a s dětmi prodávány do otroctví. Muži jsou biti a popravováni. Křesťanská víra je otevřeně vysmívána. Stovky křesťanů již za svou víru zaplatily svým životem, včetně žen a dětí.

Narůstající násilí se obrací také proti různým menšinám (jezídům, mandejcům, Kurdům a dalším).

Odsuzujeme toto barbarské chování, které nehlásá žádné světové náboženství a odporuje i prosté lidskosti. Militantní, fundamentalistické a násilné projevy ve věcech víry jsou proti Bohu, Stvořiteli veškerenstva a proti jeho zákonu svobody svědomí, který vepsal do lidských duší. Násilí odůvodňované náboženstvím v jakékoli formě a z jakéhokoli důvodu je neospravedlnitelné.

Proto žádáme světové i české politiky, aby více dbali na dodržování lidských práv ve světě a na diplomatické úrovni apelovali na kompetentní orgány.

Žádáme světové i české politiky, aby chránili křesťanskou duchovní kulturu a využili všechny prostředky na zastavení eskalace utrpení nevinných obětí a aby bylo dodržování lidských práv stavěno i nad jakékoli ekonomické zájmy.