Rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové


Nepřihlášený uživatel

/ #11 Chodit pěšky

2015-06-26 17:04

Po městě dojdu všude pěšky - kam nedojdu, dojedu na kole. Auto mám zaparkované na pozemku měšťanského domu, ve kterém přebývám, takže by se mohlo zdát, že se mě rekonstrukce náměstí netýká. Jenže, já mám pro ostatní pochopení. Moje spokojenost totiž plyne z toho, že když nutně potřebuji, mohu okamžitě vyjet (hodí se zejména v případě úrazu nebo při jiných naléhavých příležitostech). Lidé přece nejezdí někam autem, aby ze závěrečné fáze přesunu činili pochodové cvičení. To přece není o žádné lenosti, ale o praktičnosti a proveditelnosti!

Při zadání vyhledání pěší cesty do mapy.cz se nejkratší cesta z Velkého náměstí do Gayerových kasáren ukazuje dokonce přes 600 metrů! (Nejspíš i proto, že v přímém směru přes park nejsou žádné přechody.) To znamená, že pokud by si chtěl někdo koupit třeba knihu v Knihkupectví U katedrály, musel by od svého auta tam a zpět do kopce z kopce ujít minimálně 1,2 km. Že by se na to nevykašlal a nejel radši jinam?! To se samozřejmě týká všech obchodů a restaurací na Velkém náměstí. Nevím, jak vy, ale já jsem rád, když sem lidi chodí. Město duchů už tu jednou bylo, takže dobře víme, že není o co stát.

Trochu se bojím, aby někdo nepřišel s nápadem, že o parkování na Velkém náměstí uděláme hradecké referendum. Otázka by zněla třeba: "Vadilo by Vám, kdyby se na Velkém náměstí nemohlo parkovat?" Většina těch, kterých se to přímo týká, by samozřejmě odpověděla, že vadilo, ale kolika lidí se to opravdu bezprostředně každodenně dotýká? Několika set nebo možná tisíc? Jenže v Hradci Králové žije skoro 100 tisíc obyvatel a ostatní by se nejspíš ani dlouze nezamýšleli a klidně by odpověděli, že by jim to nevadilo. Takové hlasování by nebylo k ničemu, kdyby ti, kterých se to přímo nedotýká, měli rozhodovat o těch, kterých se to nejenom dotýká, ale přímo jim to škodí. Vypovídací schopnost takového hlasování by byla srovnatelná třeba s referendem na téma: "Vadilo by vám, kdyby sousedovi v Malšově Lhotě uletěly včely?"

Proto se přimlouvám za nesobeckost, nezlehčování důvodů těch, kterým by rekonstrukce ublížila. Většinou jsou to ti samí, kteří dělají náměstí pěkné a příjemné. A to je přece hlavní důvod, proč sem chceme všichni chodit, nebo ne?