Rodiče za lepší školství - nesouhlasíme s vizemi ministra Chládka


Nepřihlášený uživatel

/ #17

2015-05-20 09:15

Povinná předškolní docházka - povinná by asi nemusela být, ale vzhledem k tomu, že dnes polovina dětí má odklad školní docházky a do první třídy jdou až v 7mi letech, považuji předškolní docházku za velmi vhodnou (v jiných vyspělých státech je povinná školní docházka od 5ti let!). Velmi bych ale lobovala za zrušení 9.třídy. Dnešní systém, kdy se plnoletý student ještě vyskytuje na SŠ, je zhoubný - sám si vše omlouvá, nemá ani maturitu..

Jednotné přijímací zkoušky na SŠ - proč ne, je to jediný systém, jak objektivně zjistit znalosti studentů a zároveň krásně ukázat, s jakými znalostmi se dostávají studenti na jednotlivé SŠ. Je úplně v pořádku, že gymnázia budou vyžadovat 90% úspěšnost a jiné SŠ vezmou kohokoli. To samé platí pro státní maturity. Maturita má mít určitou hodnotu a ne jako dnes, kdy odmaturuje každý a ještě je to z různých pseudopředmětů...

Tablety -  konečně by přestaly děti nosit 10kg učebnic a sešitů, odpadlo by bezduché opisování látky z tabule (které zřejmě tvoří většinu výuky), děti by měli právě probranou látku shrnutou v tabletu a měly by to i děti, které by zrovna chyběly, byl by větší prostor na aktivnější procvičení látky... Stejně to jednou do těch škol přijde, výhody jsou neporné, proč se bát a nevyužít moderní IT.  A čipy - už teď má dítě v první třídě čip na oběd, tak proč by tím samým čipem nemohlo otevřít školu a zaregistrovat si školní docházku?

Preventivní zdravotní prohlídky - to není problém Ministerstva školství, ale zdravotnictví. Již se podepisuje petice proti uvažované změně - zrušení oboru praktický pediatr. Znamenalo by to, že pediatr by koloval mezi nemocnicí, ambulancí a školou a dítě by tedy pokaždé vyšetřoval někdo jiný. To je samozřejmě nesmysl, takže tuhle petici jsem podepsala.

S pozdravem matka dvou studentů gymnázia, jedné absolventy ZŠ, která právě vyzkoušela státní přijímačky, jednoho žáka 1.třídy a jednoho kojence, kterého to všechno teprve čeká