Proti Romům v Otrokovicích

Ondřej

/ #149 co jsem napsal paní autorce

2013-11-15 16:23

Dobrý den,
v zájmu všech, kteří se podepsali - toto jsem poslal paní autorce. Zamyslete se nad návrhem, ať to není opět jen o vyjádření názoru, ale ať se něco dějě. Děkuji

Vážený paní autorko,
Reaguji na Vámi iniciovanou ,,petici“, kterou zveřejňujete pomocí odkazu a vyzíváte občany Otrokovic k jejímu vyplnění a ztotožnění se s ní. Píši Vám jako běžný občan ČR, jehož žena pochází z Otrokovic a stejně neochvějně, jako ostatních minimálně 1500 jiných občanů sdílí stejnou myšlenku. Žijeme v Ústeckém kraji, tudíž s Romy máme své zkušenosti. Uvádím zde tuto skutečnost snad proto, abych nebyl nařčen ze soucitu nebo náklonnosti k oněm nechtěným občanům.
Rád bych podepsal Vaši petici, ovšem narazil jsem řadu vážných problémů, které z ní vyplývají.
1) Sepsání petice ošetřuje zákon Petiční č. 85/1990 Sb., který navazuje na čl. 18 Základní listiny práv a občanů ČR, tedy jednoduše aby ,, petice nezasahovala do nezávislosti soudů a nevyzývalo se jí k porušování základních práv a svobod“.
2) Petiční zákon určuje podmínky zákonné a definuje právně nezbytné údaje petentů. Jedním z nich je podmínkou vlastnoruční podpis. Není-li (např. formou elektronickou), možno jej použít, dá se petice podepsat tzv. elektronickým podpisem. Ten definuje dle zmíněného zákona speciálně zákon č. 227/2008 Sb. Zde je přesně definován postup a termíny, týkající se el. Podpisu. Petiční zákon, jak zmíněno v bodě 1), musí být v souladu se Zákl.listinou práv, čl. 18. Co nesmí petice obsahovat - Výzvy podle § 1 odst. 3 a 4 zákona o právu petičním, tedy: ,,(4) Petice nesmí vyzývat k porušování ústavy a zákonů, popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení, nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů, anebo k násilí nebo hrubé neslušnosti´´.
3) Jistě nenesete, jako autor(ka), zodpovědnost za příspěvky diskutérů, kteří zanechávají komentáře týkající se tohoto tématu. V jedním z nich je dokonce, pokud se nepletu, otázka typu: Jak je možné, že onen pronajímatel si chce specificky najmout do bytového domu jen Romy. Zde jsem parafrázoval.
4) V diskusích jsou uvedeny číselné údaje o tom, kolik stát platí za ,,nepřizpůsobivé“ Romy. Neuvádí však žádný relevantní zdroj.

Reakce – poznámky na jednotlivé body:

1) Už jen název Vámi vytvořené petice porušuje Základní ustanovení, vycházející z čl. 18 a zákona č. 85/1990 Sb. V jedné diskusi dokonce Váš pan starosta uvedl (parafrázuji), že Vámi navrhovaná petice nesplňuje zákonem dané požadavky a proto nemůže být MÚ Otrokovice přijata. Domnívám se, že p. starosta vidí situaci stejně, jako já.
2) Finálním procesem ve Vaší petici je kliknutí na tlačítko podepsat. Tím je proces ukončen, ovšem nezákonně. Dle zákona č. 227/2008 Sb. musí petent elektronicky podepsat tento úřední dokument. K tomu je určen postup a náležitosti vyplývající z tohoto zákona. Já osobně, jakožto petent (osoba) nesplňuji podmínky a el. Podpis nemohu použít touto formou. A jak je na tom s tímto problémem ostatních 1500 lidí, kteří zřejmě úspěšně a zákonně Váš dokument podepsali? Dále nastává praktický problém, kdy při dnešních možnostech lze jednoduše ,,nabourat“ systém a pro některé občany pak není problém si údaje (jména a bydliště) vytisknout a použít pro odvetné účely. Opravdu chcete občany, kteří podepsali Váš dokument vystavovat takovýmto možným následkům?
3) Nemám přímé důkazy o těchto praktikách, ale osobně jsem byl svědkem, kdy pronajímatel vysvětloval běžnému občanovi (nutno říci, že pobíral sociální dávky), proč ho v bytě nechce a Roma ano. Je prý jednodušší získat nájem od Roma, než-li od ,,bílého“ člověka. Údajně není problém, aby stát přímo vyplatil částku, kterou Rom potřebuje na zaplacení nájemného. U ,,Neromů“ je tomu naopak. Vše trvá a takovýto nájemce není moc ,,lukrativní“. Vždyt i pronajímatel musí splatit investici, kterou dal do ono bytu.
4) Jen Vás upozorňuji touto formou, aby Váš dobrý úmysl nebyl napaden velmi očividnou formou, a to, že jednoduše podněcujete nesnášenlivost a nenávist k Romům. Uvedená čísla v diskusi neuvádí relevantní zdroj. Jen při sčítání obyvatelstva je velmi zřídka běžné, že by Rom uvedl do kolonky romskou příslušnost, a ne např. maďarskou nebo rumunskou. Vždyť na sociálních dávkách nejsou jen Romové, ale i ostatní obyvatelé . Ve vězení nejsou jen Romové, ale i ,,bílí“ odsouzení. Podle mě je velmi nebezpečné a moc jednoduché si vyčíslit kolik stát platí za ,,Romskou otázku“. A co ti ostatní vězni a ti, kteří pobírají sociální dávky.
A zde je ten problém, kdy se lidé uchylují k jednoduchým závěrům a údajným faktům. Toto není demokratické a Vaší věci to spíše škodí.

Závěr

Nedodržujete zákonné petiční podmínky. Zveřejňujete své osobní údaje a nepoužíváte správný (certifikovaný) elektronický podpis. Uvádíte minimálně 1500 občanů v omyl a plané vášně. Navrhuji, abyste si přečetli petiční zákon, sepsali petici na papír o obešli celé Otrokovice. Případně se složte na advokáta, který vám s tímto problémem pomůže. Dlé mých výpočtů, dá-li jeden podepsaný 10 Kč, tak už máte 15 000 Kč.
Dodržením zákonných nařízení dosáhnete toho, že Vaše petice bude uznána na místním MÚ a bude se konečně něco řešit – ne na elektronických diskusích, ale na ulici, v tváří tvář – a hlavně legálně. Co je psáno, to je dáno.

Děkuji za možnost vyjádřit svůj názor, postoj a pohled.

S úctou,

MA Ondřej Černý