Proti Romům v Otrokovicích

otrokovjan

/ #138 poděkování všem za podporu-ofic.vyjádření MěÚ Otrokovice

2013-11-13 18:43

12.11.2013, Mgr. Lenka Vaculová, tisková mluvčí
Vedení města Otrokovice vedlo řadu jednání, ať už jde o řešení situace na ul. J. Jabůrkové se sociálním odborem Městského úřadu Otrokovice, Městkou policií Otrokovice, Policií ČR, především ale také s Úřadem práce a majiteli bytů nad finančním úřadem i nově opraveného domu.
Z jednání s majitelem nového bytového domu (J. Jabůrkové 1426) vyplynulo, že není jeho zájmem nastěhovat do domu takové nájemníky, kteří by svým konáním zničili nově opravený dům a znehodnotili celou investici. „Stavba si vyžádala velké investice a všechny prostředky jsou poskytovány přímo investorem. Na stavbu nebyla čerpána žádná dotace ani jiné veřejné prostředky. Všechny náklady by si investor mohl odpustit, pokud by chtěl dům využívat jako ubytovnu. Naší snahou je po dokončení rekonstrukce, pravděpodobně na jaře příštího roku, pokud možno všechny byty rozprodat za rozumnou cenu. S budoucími zájemci o byty chceme osobně jednat, abychom předešli případným budoucím konfliktům, protože si myslíme, že základem kvalitního bydlení je nejen dobrý byt, ale i dobrý soused,“ uvedl k této situaci za společnost Stoneron, která je investorem a majitelem domu, Zdeněk Daněk. Kompletní vyjádření vlastníka si můžete přečíst v příloze této zprávy.
Výsledkem mnoha jednání s Úřadem práce je, že v Otrokovicích bude dále využita možnost Úřadu práce vyplácet dávky nikoli majiteli objektu, který byty pronajímá, ale samotnému nájemníkovi. Jistě tedy bude v zájmu pronajímatele nastěhovat si do domu nájemníky, kteří budou schopni plnit své závazky a pravidelně platit nájemné. Pravděpodobnost, že si pronajímatel nastěhuje do domu osoby nepřizpůsobivé, nepracující a neplatící se tedy snižuje.
Jak bylo uvedeno již dříve, přestože ani jeden z objektů a byty v nich nejsou v majetku města Otrokovice, které tedy nemá žádné zákonné kompetence ovlivnit nakládání s nimi, je z výše uvedených informací zřejmé, že vedení města situace není lhostejná a dělá všechny potřebné kroky k tomu, aby se situace zklidnila a lidé byli ve městě spokojení.
V případě, že kdekoliv ve městě dochází k situacím, kdy je narušován pokoj v domě a sousedské vztahy všeobecně, doporučujeme občanům obracet se bez prodlení na městskou policii, popřípadě policii státní. Je to jeden z prostředků, jak vhodně upozornit, že něco není v pořádku a dát tak prostřednictvím těchto orgánů signál vedení města.