Petice za zachování střední školy v Aši

Mgr. Milan Šatra

/ #63 Re: Re: 1 + 1 = 2

2013-06-26 14:33

#62: Jana Müllerová - Re: 1 + 1 = 2

Uvedené úvahy a propočty mi nepřipadají až tak moc mimo realitu. Znáte přesný počet žáků dojíždějících z Hazlova a Hranic na gymnázium? Jak se zdá, pan anonym do problematiky asi trochu vidí. Politik by Vám řekl, co mají dělat děti z Kraslic, Lubů a dalších obcí, když chtějí studovat na gymnáziu? Z Lubů je spojení asi podobné jako z Hranic.

Bohužel musím s panem anonymem souhlasit v jeho hodnocení stavu. Pes je zakopán především v minulosti přílišném bujení krajského školství. V současnosti je přes 1000 volných míst na středních školách. Kraj musí nějaké řešení přijmout. Řešením je samozřejmě naplnění velkých moderních molochů. A to žáky z menších měst. Alternativou pak je utlumení řady oborů na velkých krajských školách. A pak se spustí stejná historie jako v Aši. Budou se psát petice, protesty apod. A hádejte, kdo bude mít více podpisů - škola ve velkém nebo v malém městě? Kolik politiků bude podporovat velké krajské školy a kolik malé školy?

Je to všechno jen a jen o penězích a o politice a moci. Malí vždy ostrouhají ... Na druhou stranu je to asi celorepublikový trend. Všude docházíke slučování a rušení středních škol. Bohužel se budou muset obce a menší města soustředit především na to, aby se zajistil dostatečný počet mateřských škol a kvalitní základní školy (obsah jejichž výuky na 2. stupni je totožný jako výuka na nižším stupni gymnázia dle platného RVP). Pokud by si někdo dal práci se podívat na statistická data, tak onen slavný babyboom už je za vrcholem a za pár let bude počet žáků na všech školách opět klesat. A naše město je  schopno uživit bohužel jen 6 tříd 2. stupně, ale jsou tu 4 budovy, z nichž 3 jsou městem opravené ... a jsme zpět u peněz :-( a to zde ještě nenápadně bují problém stárnoucích lékařů atd. atd. ....