Petice za zachování střední školy v Aši


Nepřihlášený uživatel

#51

2013-06-24 20:13

Každý tady řeší dojíždění dětí z Aše do Chebu, to je v pořádku a nic proti nemám, ale zamyslel se někdo nad dojížděním dětí z okolních obcí, které dojíždějí do Aše. Co bude s těmi? Vždyť na ašské gymnázium nechodí jen ašské děti. Vím o dětech od nás z Hranic. Tyto děti - studenti by už do Chebu dojíždět nemohli, je to o další půlhodinu času navíc na jednu cestu. Časově to je pro dvanáctileté nezvladatelné, kde vezmou čas na přípravu do školy, na úkoly, učení, kde na kroužky, hudebky.....

Nepřihlášený uživatel

#52

2013-06-24 21:03

Beztak je to asi k ničemu, co si kraj usmyslí, to taky udělá.. nejsou prachy, nebude nic :/
alena

#53 Re:

2013-06-24 21:22

#51: -

ano, to je zřejmé a je to jeden z našich argumentů!

alena

#54 Re:

2013-06-24 21:23

#48: -

pevně věříme, že šance je, proto vzniklai tato petice......rozhodnuto ještě není


Nepřihlášený uživatel

#55

2013-06-25 06:20

Nejsem znalcem reginálních, bezesporu složitých problémů, ale přesto jsem přesvědčena, že město Aš by rozhodně mělo gymnázium , navíc jediné, kvůli nastupující generaci, kulturnímu i sociálnímu statusu rozhodně mít. Je stejně důležité jako jiná občanská vybavenost, motivuje žáky vycházející ze základních škol. Je stejně nutné a mnohem přínosnější než supermarkety. V tomto ohledu by měl Karlovarský kraj potažmo vláda projevit dobrou vůli, solidárnost, pokud představitelé města Aše nejsou schopni najít řešení. Františka Čížková


Vladimír

#56

2013-06-25 08:02

Mám sice na kvalitu výuky, znalosti vycházejících studentů a odborný kádr ašského gymnázia spíše záporný názor, ale i tak si myslím, že konec střední školy znamená pro město a celý region rozsudek smrti. Potom už tu opravdu můžeme zřídit skanzen pro důchodce. Proto jsem pro zachování gymnázia.
Jaroslav Staněk

#57 Re:

2013-06-25 09:22

#56: Vladimír -

Vladimíre, mohl byste být konkrétnější, v čem je problém s kvalitou výuky, jak máte zmapovány znalosti vycházejících studentů či se vyjádřit k tomu,  co Vám konkrétně vadí na odbornosti kantorů? Docela by mne to zajímalo,jaké představy mají o chodu školy lidé zvnějšku.


Nepřihlášený uživatel

#58

2013-06-25 11:48


Souhlasím se zachováním stř. školy v Aši.
J.Kopecká
Nepřihlášený uživatel

#59

2013-06-25 12:23

Bydlím v Aši od roku 1954 a až do revoluce jsem tu
byla spokojená.Fungovalo zde zravotnicví a bylo tu
vše na co jsme si vzpoměli/pekárna,mlékárna,jatka,
pivovar,textilníškola,dvanáctiletka,soud,základní a mateřské školy a prodejny všeho druhu/Po revo-
luci vše postupně zmizelo.Za doktory musíme jezdit do Chebu nebo i dál.Pracovní příležitosti jsou tu velice špatné a mladí lidé nemají motiva-
ci,zde v Aši zakládat rodiny.Vznilkly zde jen Markety,banky a lékárny.Jestli se zde zruší Gymnázium,tak to bude velká škoda,protože jen nadějná mladá generace to tady na ašsku může pozvednout k lepšímu žití a proto
JSEM PRO ZACHOVÁNÍ STŘEDNÍ ŠKOLY V AŠI


Nepřihlášený uživatel

#60

2013-06-25 22:01

Jednoznačně podporuji zachování střední školy v Aši.Nejsem sice rodák,ale žiji zde již dvanáct let a něco takového mě nemůže zůstat lhostejné.
Zavřením této školy se zřejmě krajští zastupitelé domnívají, že zaplní Sokolovské gymnázium, které bylo zrekonstruováno za veliké peníze i z přispěním evropské unie a nyní jeho kapacita není zdaleka naplněna. Že by vrácení dotací ???

Roman Pjenčák

anonym :-)

#61 1 + 1 = 2

2013-06-26 11:16

Problémů má ašská střední škola celou řadu. Tím bezesporu nevýznamnějším je existence dvou obřích krajských škol, které zívají prázdnotou. Kraj je potřebuje naplnit žáky a samozřejmým cílem jsou malá města. I z proto si dovolím tvrdit, že kraj namá zájem, aby město případně provozovalo školu samo, ale prostě potřebuje dostat oněch cca. 120 žáků do velkých škol.

V Aši měla být věnována pozornost především odbornému vzdělání, ale to bývalá vedení školy potopila. Sveřepé zaměření se pouze na gymnázium muselo vést do současných konců. Proč se třeba polytechnika nepostavla v Aši ale v Ostrově? Třeba tu někdo měl být aktivnější. Z praxe žádané technické obory škola nemůže nabídnout, protože nemá prostředky na náročné odborné vzdělávání (misry, techniku apod.) Dříve v Aši působila textilní průmyslovka, která byla v karji jediná a tak sem do města dojížděla řada středoškoláků. V současnosti Aš nemá mimoašským co nabídnout ...

Dalším značným problémem by mělo být avizované snížení počtů gymnazistů pod 10% populačního ročníku. To by pro Aš (a v podstatě všechna podobná města do cca. 15-20000 obyvatel) mělo zanmenat, že prostě třídu osmiletého gymnázia nemůže otevřít, protože ji nenaplní (v Aši je v populačním ročníku vždy zhruba 150 žáků (3 základnky se věma plnými paralelkami = 6 x 30 = 180, a to není ani náhodou naplněno). Znamenalo by to mít 1 třídu s 15 žáky, což je neuživitelné. Gymnázium proto nabírá třídu skoro do 20% populačního ročníku, čímž se ovšem snižuje kvalita složení třídy. Zároveň to také na druhou stranu znamená solidní devstaci základních škol, ze kterých odcházejí i průměrní žáci.

Suma sumárum - ze zcela objektivních důvodů to tentokrát asi škola neustojí. Stejně jako kdysi solidní ašská nemocnice, při jejímž rušení se také psaly petice a protestovalo se. Jenže síla (i politická) není na straně malých měst. V případě hlasování se obávám, že spolustraníci všech partají vždy budou rozhodovat ve prospěch svých velkých měst. Je jich totiž v zastupitelstvu víc než z malých měst a "bližší košile než kabát). Podobný osud očekává i Loket - kdo se diví, že je navržen ke zrušení je člověk mimo realitu - stojí 10 km od nové velké moderní školy. A tak nás globalizace všechny dohání díky chybným rozhodnutím v minulosti.
Jana Müllerová

#62 Re: 1 + 1 = 2

2013-06-26 12:08

#61: anonym :-) - 1 + 1 = 2

Citace: "(v Aši je v populačním ročníku vždy zhruba 150 žáků (3 základnky se věma plnými paralelkami = 6 x 30 = 180, a to není ani náhodou naplněno)"

 

Vaše propočty mi připomínají propočty politiků. U Vás to může být náhodným opomenutím, u nich tomu již nevěřím. Záměrně "opomíjejí" fakt, že Gymsoš navštěvují nejen studenti z základních škol v Aši, ale i z Hranice a z Hazlova. Zde jsou taky základní školy.
Pro děti z Hazlova by nebylo až tak časově a finančně náročné dojíždět do Chebu, ale co děti z Hranic?

Už nejednou to zde bylo zmíněno, ale stále se tato informace vynechává. A vynechal jste ji i Vy, pane anonyme!

Mgr. Milan Šatra

#63 Re: Re: 1 + 1 = 2

2013-06-26 14:33

#62: Jana Müllerová - Re: 1 + 1 = 2

Uvedené úvahy a propočty mi nepřipadají až tak moc mimo realitu. Znáte přesný počet žáků dojíždějících z Hazlova a Hranic na gymnázium? Jak se zdá, pan anonym do problematiky asi trochu vidí. Politik by Vám řekl, co mají dělat děti z Kraslic, Lubů a dalších obcí, když chtějí studovat na gymnáziu? Z Lubů je spojení asi podobné jako z Hranic.

Bohužel musím s panem anonymem souhlasit v jeho hodnocení stavu. Pes je zakopán především v minulosti přílišném bujení krajského školství. V současnosti je přes 1000 volných míst na středních školách. Kraj musí nějaké řešení přijmout. Řešením je samozřejmě naplnění velkých moderních molochů. A to žáky z menších měst. Alternativou pak je utlumení řady oborů na velkých krajských školách. A pak se spustí stejná historie jako v Aši. Budou se psát petice, protesty apod. A hádejte, kdo bude mít více podpisů - škola ve velkém nebo v malém městě? Kolik politiků bude podporovat velké krajské školy a kolik malé školy?

Je to všechno jen a jen o penězích a o politice a moci. Malí vždy ostrouhají ... Na druhou stranu je to asi celorepublikový trend. Všude docházíke slučování a rušení středních škol. Bohužel se budou muset obce a menší města soustředit především na to, aby se zajistil dostatečný počet mateřských škol a kvalitní základní školy (obsah jejichž výuky na 2. stupni je totožný jako výuka na nižším stupni gymnázia dle platného RVP). Pokud by si někdo dal práci se podívat na statistická data, tak onen slavný babyboom už je za vrcholem a za pár let bude počet žáků na všech školách opět klesat. A naše město je  schopno uživit bohužel jen 6 tříd 2. stupně, ale jsou tu 4 budovy, z nichž 3 jsou městem opravené ... a jsme zpět u peněz :-( a to zde ještě nenápadně bují problém stárnoucích lékařů atd. atd. ....


Nepřihlášený uživatel

#64

2013-06-26 16:49

jsem rodilá ašanda, nevím, nechápu proč nevychovávat v místě, kde je o aktivní a inteligentní místní nouze ty, kteří by rádi zůstali?

Nepřihlášený uživatel

#65

2013-06-26 18:25

V Aši jsem pracoval od roku 1986 do r. 2004. Mám k tomuto městu a regionu blízký vztah. Vím i na jiných příkladech, např. střední škola pro výrobu hudebních nástrojů v Lubech, jak důležité jsou střední školy a učňovské obory pro život v těchto menších městech. Proto jsem zásadně proti rušení těchto zařízení.
J. Sládek, Cheb

Nepřihlášený uživatel

#66

2013-06-26 22:52

Držim palce

Nepřihlášený uživatel

#67

2013-06-27 19:38

..rád bych poznal toho člověka,který zas jeden nesmyl vymyslel..úplně mi je těchto lidí upřímně líto..

Nepřihlášený uživatel

#68

2013-06-28 07:26

Ja bych chtel,aby skola zustala

Nepřihlášený uživatel

#69 Re:

2013-06-28 11:08

irena

#70

2013-06-28 12:08

S tím nemohu souhlasit Vladimíre. Má dcera letos zde odmaturovala na samé jedničky, má Sprachdiplom a to měla zde na gymnáziu 4 roky NJ. Udělala i prestižní zkoušku z AJ. K tomu je zakladatelkou a redaktorkou místního časopisu Napříč, který vyhrál v krajském kole soutěž středoškolských časopisů. Absolvovala 1.a 2. stupeň ZUŠ ve hře na klavír a 8let na gymnáziu navštěvovla divdelní kroužek. Minulou neděli byla se souborem v národním kole. A kantoři jsou vesměs bývalý studenti chebského gymnázia, které ve svých dobách mělo úroveň a tím přinesli stejnou úroveň i ašskému gymnáziu.
pistuch

#71 Maturita 1964

2013-07-01 10:25

pristi rok slavime 50 let, rocnik po nas jeste smel odmaturovat v Asi, pak se jezdilo do Chebu.
Udelaji z Ase starobinec do ktereho prestanu jezdit.

Nepřihlášený uživatel

#72

2013-07-04 14:23

Nejsem z Aše, dokonce ani z Karlovarského kraje. Přesto se domnívám, že problematika rušení SŠ se netýká pouze tohoto města, podobné snahy jsou , bohužel, i jinde. Proto si dovoluji svým podpisem tuto petici podpořit. M. Čeňková
rodič

#73 Re: Podporuji Ašské gymnázium

2013-07-21 15:15

#1: Roman Černík - Podporuji Ašské gymnázium

Zdravím,Romane i Radku,ještě hraješ divadlo?

pionýrka

#74 Re: ??

2013-07-21 15:33

#34: Blažek - Předmět

Nějaký chytrý,to máš od mámy?

občanka

#75 Re: Citlivko,

2013-07-21 15:36

#41: -

za nás jezdily všechny děti do Chebu a přežily to.V Aši byla jen textilka.