Petice za zachování střední školy v Aši

anonym :-)

/ #61 1 + 1 = 2

2013-06-26 11:16

Problémů má ašská střední škola celou řadu. Tím bezesporu nevýznamnějším je existence dvou obřích krajských škol, které zívají prázdnotou. Kraj je potřebuje naplnit žáky a samozřejmým cílem jsou malá města. I z proto si dovolím tvrdit, že kraj namá zájem, aby město případně provozovalo školu samo, ale prostě potřebuje dostat oněch cca. 120 žáků do velkých škol.

V Aši měla být věnována pozornost především odbornému vzdělání, ale to bývalá vedení školy potopila. Sveřepé zaměření se pouze na gymnázium muselo vést do současných konců. Proč se třeba polytechnika nepostavla v Aši ale v Ostrově? Třeba tu někdo měl být aktivnější. Z praxe žádané technické obory škola nemůže nabídnout, protože nemá prostředky na náročné odborné vzdělávání (misry, techniku apod.) Dříve v Aši působila textilní průmyslovka, která byla v karji jediná a tak sem do města dojížděla řada středoškoláků. V současnosti Aš nemá mimoašským co nabídnout ...

Dalším značným problémem by mělo být avizované snížení počtů gymnazistů pod 10% populačního ročníku. To by pro Aš (a v podstatě všechna podobná města do cca. 15-20000 obyvatel) mělo zanmenat, že prostě třídu osmiletého gymnázia nemůže otevřít, protože ji nenaplní (v Aši je v populačním ročníku vždy zhruba 150 žáků (3 základnky se věma plnými paralelkami = 6 x 30 = 180, a to není ani náhodou naplněno). Znamenalo by to mít 1 třídu s 15 žáky, což je neuživitelné. Gymnázium proto nabírá třídu skoro do 20% populačního ročníku, čímž se ovšem snižuje kvalita složení třídy. Zároveň to také na druhou stranu znamená solidní devstaci základních škol, ze kterých odcházejí i průměrní žáci.

Suma sumárum - ze zcela objektivních důvodů to tentokrát asi škola neustojí. Stejně jako kdysi solidní ašská nemocnice, při jejímž rušení se také psaly petice a protestovalo se. Jenže síla (i politická) není na straně malých měst. V případě hlasování se obávám, že spolustraníci všech partají vždy budou rozhodovat ve prospěch svých velkých měst. Je jich totiž v zastupitelstvu víc než z malých měst a "bližší košile než kabát). Podobný osud očekává i Loket - kdo se diví, že je navržen ke zrušení je člověk mimo realitu - stojí 10 km od nové velké moderní školy. A tak nás globalizace všechny dohání díky chybným rozhodnutím v minulosti.