Petice za znovuzřízení stanic ČRo Leonardo a Rádio Česko/ČRo6


Nepřihlášený uživatel

/ #26

2013-03-16 14:49

Vážení,
proti zrušení stanice Rádio Česko jsem posílala dne 28. února stížnost - panu gen. řediteli ČRo Peteru Duhanovi, do Lidových novin na vědomost a pro případnou diskusi o problému, a také kopii na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, která přiděluje frekvence a licence k vysílání.
Ovšem: Frekvence na VKV, které měla tato stanice spolu s BBC přidělenu, prý Český rozhlas prodal Francouzům. (Znamenalo by to tedy, že vysílání Rádia Česko na této celoplošné frekvenci obnovit už nelze a získat novou frekvenci je nemožné, trh je rozdělen!)
Ovšem vysílací frekvence jsou majetkem státu a nikoli rozhlasu, vzdušný (vysílací) prostor nad našimi hlavami nepatří žádným soukromníkům a ani institucím, nýbrž státu. Jednotlivé rozhlasové stanice dostávají tyto frekvence pouze do užívání, ty se přidělovaly hlavně po roce 1989, kdy se zakládaly soukromé stanice a došlo v této oblasti k privatizaci. Měla by se prověřit i tato okolnost, zda rozhlas nezpronevěřil státní majetek, resp. nepřekročil svou kompetenci. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má kompetenci s frekvencemi nakládat a nikdo jiný, avšak nejsou rovněž jejím majetkem.

Není tohle podnět pro šetření ze strany NKÚ? Určitě ano, tato instituce má za úkol prošetřovat hospodaření státních institucí. Anebo pokud byl překročen zákon, tak je to záležitost soudů! Kdo se toho ujme, která občanská iniciativa?

S pozdravem Gabriela Oeburg, Praha 6