Petice za výuku mravní výchovy
Re:
Mně taky. Pořád čekám, že někdo něco vymyslí a nic. Tak vznikla tato petice, jako normální potřeba této společnosti.
S pozdravem Eva Čápová
Diskuse
Pastýřský list slovenských biskupů
Požehnání otce kardinála Duky
vadž pokud se rozpadá 65%manželství,a vlastně dnes
už není moderní žít v manželství,ale v podivuhodném
partnerství bez závazků,tak tato duchovně a mravně
podezřelá společenství nemohou plodit zralé duchovní a morální potomstvo.Nacházíme se na pokraji útesu,a po překročení duchovního i morálního zenitu,už jenom padáme do temnot mravní
anarchie.
odpověď pro 21
my nehodnotíme morálku našich signatářů. My chceme vnést do povědomí společnosti, že člověk je osoba morální a má za svoje jednání mravní odpovědnost. Pro nevěřící občany a jejich potomky je mravní výukou etika. Je to v petici napsáno. Etika je širší záběr různých doktrín o morálce a zahrnuje i křesťanství a možná i nějaké ateistické morální učení. Nicméně já osobně takové neznám. Předpokládám, že ateisté čerpají z všeobecné etiky a vlastní etiku (nauku o správném morálním jednání) asi nemají. Možná by bylo dobré nějaké vypracovat, neboť takto jsou ateisté pořád de facto závislí na systémech, které byly prozatím vždy výsledkem různých náboženských směrů. Pokud jde o náboženskou pestrost, není tak velká jako v jiných zemích Evropy a kdo není křesťan, může zvolit etiku.
Re: odpověď pro 21
Dobrý den,
zřejmě jsme se úplně nepochopili. Měl jsem na mysli jinou věc a tou je v současnosti velmi diskutované téma: multikulturalismus. Váš návrh neodsuzuji ani jako ateista, ale chtěl jsem upozornit, že druhů náboženství je mnohem více, než pouze křesťanství. Ano, křesťanství do naší malé zemičky patří a tudíž by i děti ve školách měly mít možnost jej zvolit, jako součást výuky. Na druhou stranu ale nemůžete ostatním náboženstvím zavřít dveře a odkázat je pouze na etiku. Uvědomte si, že jsme součástí EU a co se asi tak stane? Označili by to za diskriminaci a odkázali své zdůvodnění právě na Listinu základních práv a svobod. Jsem ateista a i přesto mám svou víru...věřím v realitu a paní Evo, tohle realita je. Tuto svou myšlenku dle mého názoru míříte špatným směrem. Musela byste vytvořit koncept, který zohledňuje úplně všechny a pak ho omlátit o hlavu papalášům z EP, aby se něco pohnulo.
Odpověď pro 24
Pro křesťanství je zde jeden pádný důvod. Naše civilizace je křesťanská. Nyní se označuje i post-křesťanská. Nelze ignorovat hodnoty, na kterých jsme vyrostli. Nejenom, že to nelze, ale naopak jde o to vrátit společnosti normy, které křesťanství do společnosti výborně instalovalo a díky kterým křesťanská civilizace výborně vzkvétala, neboť se do spektra společnosti promítalo hlavní přikázání Ježíše Krista: Miluj bližního svého jako sám sebe a základ států byl postaven na vědomí služby – Bohu a bližnímu. Tedy něco jiného, než co známe dnes. Za všechny deficity morálky celé společnosti vzpomenu jedno z desatera: Nezabiješ! 5. přikázání. Řeč je o zabíjení nenarozeného života. Kupříkladu toto má křesťanství společné s islámem. Ani muslimové nemají dovoleno zabíjet nenarozené děti. Je špatné žít ve společnosti, ve které je dovoleno zabít nevinného. Dále pak, nám hrozí sexualizace mládeže, což je proti dalšímu přikázání: Nesesmilníš. To je taky špatné, když sex není na svém správném místě (manželství), ale zejména tam, kde bere nevinnost dětem, což hrozí zaváděním sexuální výchovy. Smyslem této petice je poukázat na to, že existují morální normy a že existuje dobro a zlo. EU v kategoriích dobra a zla, morální a nemorální vůbec neuvažuje. Proto je třeba poukázat, že to existuje a že chceme žít v těchto kategoriích a ne je nechat „vyhynout“. Tam kde jsou morální normy zneváženy se bude žít špatně všem, kteří chtějí žít slušný a poctivý život. I ateistům.
| This discussion has been closed. |