Zachraňte kulturu 2013
Proč dotace na "živou kulturu?" - Zrušit úplně!
Re: děkuji za tuto petici
#1: pipi - děkuji za tuto petici
Vlili jste knížete, tak si napište jemu! Národ "Prasata" (Hřebejk, Renč) se na vás můžou vykašlat - nepotřebují vás ! Dříve praví umělci nepotřebovali žádné dotace museli si vydělávat na sebe stejně jako ostatní !!
Re: Myšlenka
Mě se líbí myšlenka, že dříve si ti praví umělci vydělávali na živobytí svým uměním a ne dotacemi ! Napište si knížeti kanálová kulturo!
Jak se chodí ke křížku.
Jak se chodí ke křížku
Lubomír Brožek
„My, níže podepsaní, protestujeme proti letošnímu drastickému zkrácení dotací, které Ministerstvo kultury přidělilo na projekty tzv. živé kultury…“ atd., píše se v petici „Zachraňte kulturu 2013“, jež pléduje za navýšení prostředků na kulturní aktivity ze současných 2% z rozpočtu MKČR na úroveň roku 2008, tedy 5,5%. A já se ptám: pokud vám, níže podepsaným, ministerstvo nevyhoví, pak se stane co? Zvednete pohoršeně obočí, zamračíte se, sepíšete další a další supliku v očekávání, že v kritické chvíli vašeho dramatu sestoupí z výšin Černínského paláce předseda strany, která paní ministryni dosadila do čela vámi kritizovaného úřadu, coby deus ex machina, aby k vám, lidu kulturnímu měl blíže, aby vás politoval, nebo snad dokonce podal pomocnou ruku a paní ministryni domluvil?
To jste se, medle, brzy probudili, že jste si nevšimli, že prostředky na živou kulturu klesají vytrvale a dlouhodobě a že se nejedná o náhodný výkyv, ale zcela zřetelný, jasný a čitelný proces, který v žádném případě nezačal včera.
Vzpomínám si, jak jsem krátce po převratu, ještě za páně Lukešova ministrování, seděl s vysokým představitelem ministerstva, který mi v chmurném žertu pravil: Někdy tu tak s panem ministrem večer sedíme a přemýšlíme, jestli by nebylo nejlepší to celé „bouchnout“ Japoncům. Nu a tak to šlo a šlo, od ministra k ministrovi – přes Pavla Tigrida, který se nechal slyšet, že kultura se má uživit sama (a ani se nezačervenal při vzpomínce na dotace, jichž se dostávalo za jeho šéfredaktorování magazínu Svědectví), až k Pavlu Dostálovi, jehož jsem měl osobně rád, ale fakt je, že pro zvrácení klesajícího trendu nehnul ani prstem.
A tak jsme došli až sem, ke křížku, my ukřivdění umělci, neboť jsme byli vždy více méně loajální a tohle máme za to, že nám bylo dost fuk, když jiným „rozpočtová (ne)odpovědnost“ zatrhla tipec.
Co si teď počneme s tím křížkem po funuse a suplikou v ruce? Komu ji adresovat, když procesí už dávno odešlo a pastýři duší mají jiné starosti, neboť je čekají restituce. Možná by bylo dobré se pomodlit, ale kdo nás oslyší, kdo se nás zastane?
A koho jste se zastali vy, níže podepsaní? Kde byly vaše podpisy, když se začali ozývat senioři anebo zdravotně postižení spoluobčané, že nemohou vyjít se svými příjmy a jsou mnohdy nuceni volit – ne mezi tím či oním kulturním projektem, ale zda si mohou odpustit některé léky, aby jim zbylo na základní potraviny? Problém je, že se svět změnil a vy jste si toho ani nevšimli.
Bůh vám pomáhej!
Jelikož jsem jako nevolič Karla Schwarzenberga pouhá lůza, nechci svým podpisem pod touto peticí vážené umělce nijak obtěžovat.
To je vtip?
Proč zase oni? Proč zase my?
Umělci 2013, zachraňte se laskavě sami
Vladislav Mara
tato petice je uplny blabol, spise byste se meli zamyslet nad tim, koho budete priste volit, nebot vetsina z Vas "intelektualu" se stejnou merou podili na tomto kulturne-spolecenskem marasmu. Doufam, ze se tedy poucite a v pristich volbach se vsichni herci, clenove PEN klubu, vysokoskolsti ucitele, vedci atd., budete stejne hlasite hlasit ke stranam, co podporuji socialni a kulturni zazemi a ne prizvukovat ci mlcet k tem, co ted nekolik let nazpet "kulturu" vykoristuji.
S pozdravem
VM
Re: Re: Re: Re: Omlouvám se že je to dlouhé, ale muselo to ze mně ven
#182: - Re: Re: Re: Omlouvám se že je to dlouhé, ale muselo to ze mně ven
Dobré ráno.Bohužel jste vystihl smutný fakt,který je asi jádrem této vyhrocené situace.Kyž někdo není celebrita není ho slyšet :-( Silně pochybuji,že by ministryně kultury za TOP si mohla dovolit podporovat nějaký kravál na min. financí. To by byl její konec v politice a nedostala by ani místo v nějaké dozorčí radě. Mně jako obyčejnému řadovému člověku by se třeba teď líbilo, a zapůsobilo by na mně určitě kladně,kdyby umělci živé kultury dali v místních podmínkách najevo, že se zřetelně distancují od ovlivňování a urážek lidí ze strany svých pražských populárních kolegů. Prostě teď by se dalo říct kdo mlčí souhlasí. A pokud protestovali, nebylo to moc slyšet.Takže to by mohla být cesta pro slušné umělce, jak z toho ven,jak obhájit před lidmi čest. Nevím kolik takových je jich podepsaných pod touto peticí,ale já na místě třeba herečky z malého divadla bych se pod petici zároveň s např. Danielou Kolářovou nepodepsala. Třeba založení petice ve smyslu" My jsme také kulturní pracovníci a nesouhlasíme s ovlivňováním lidí pře volbami a s jejich osočováním po volbách ze strany zejména pražských a brněnských umělců. " Ale dalším smutným faktem je, že v této zemi je vykradeno,a peníze nejsou nikde,kde je jich potřeba.Já třeba občas divadlo navštívím /nejsem z Prahy/, a to šetření je vidět.Menší sbor, později sbor složený jen z konzervatoristů atd. A to jsou věci které divák zahlídne,co teprveto co ještě není zatím vidět. Čekají nás všechny těžké doby, a jak napsa l jeden můj předřečník, Bůh nám pomáhej!
My, vždy angažovaná kulturní fronta nevíme kudykam.......
Slibovali jste Mi, Jeho Jasnosti, že budu presidentovati! Že vyhraji. Když budu tajtrdlikowat aspoň jako Horaczeck či Pražske sliwki! Hráti bohéma! Predestirati lidumila! Že pak bendě kníže lidu blíže! A zpíwati Hymnu Horkýžeslíže! Že když budu slintati, žužlati, punkčírko na kebuli a na placatici nositi, hipstera bezdomoveckého dělati, že blbí mladí mi umožni vyhrati?! - Nasrati!! Něbendě už žadnych dotací! Komedianti už dostali 300 mil. před volby! Teď i ja musim se dostati na trůn! A aspoň premierovati. Pak vám dvojnasob nasrati! Už žadne masserati nedati! Jen víc se klaňte! Elito! (Lidi, nenechte se vyměnit a vstaňte! - pozn. red.)
Nenávistní soudruzi zase dostali tribunu. Sami by to ani "zaboha" nepřiznali, ale stýská se jim po zlatých časech normalizace. Viz s.Lubomír Brožek, konformní režimní poheta.
Vít Fiala ([email protected])
Re: Byl da-Vinci dotován nebo najímán?
#35: Jaroslav Noga, hudebník - Byl da-Vinci dotován nebo najímán?
Umělecká skupina svým chováním tak pobouřila obyčejné lidi,ze nyní nemohou očekávat jejich podporu.Kazdy ma právo na svůj názor ,ale také by měl každy přijmout prohru.O tom je demokracie.Uvedomuji si ty tzv.celebrity,ze jsou závislé na penězích te lůzi?Je jich mnohem více a bylo by zajimavé kdyby se dokazali domluvit a přestali chodit do kin,divadel,na koncerty.Je smutné kam naše spolecnost došla.Ti,kteří by měli byt vzory,protože se objevují v tisku,televizi,rozhlasu,pohrdaji vetsinou naroda,ale kabát si obrátí jak se jim hodi.Netyka se to všech,život me naučil,ze TEN co opravdu UMÍ,je vetsinou skromný a snazi se byt nenápadný.Svuj podpis nepřipojim,protože ti co UMÍ,se určitě uživí a ti co si jen na něco hraji, ať si zkusí žít v pod hradí za 10tisic a i méně.
petenti
rodinný podnik rádoby herců dostane prd
nikoliv rudé či hnědé, ale vaše prase domácí
Re: Podporovatelé knížete Karla
#7: B. Zabinski - Podporovatelé knížete Karla
Pane Zabinski, netahejte sem prezidentskou volbu a zemanskoknížecí boj. Já k podporovatelům ani jednoho z těchto lidí nepatřím, ale myslím že se bez kultury neobejde nikdo. To je jak byt o chlebu a vodě, na kterých se dá přežít, ale není to žádná pochoutka
| This discussion has been closed. |
Re:
#9: Buran Lopatovič -
Přesně tak, na to, aby jsme vás platili ze svých daní, chodili do divadel a kin, jsme vám dobří. To byste snad od lůzy (Menzel) a rudých a hnědých prasat (Hřebejk) nemohli čekat, vy šaškové. Běžte se i s to vaši fanatickou vůdkyní Elšíkovou - La Fuj vycpat!!!