Zachraňte kulturu 2013

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Zachraňte kulturu 2013


Nepřihlášený uživatel

#226 Re:

2013-02-07 08:28

#9: Buran Lopatovič -

Přesně tak, na to, aby jsme vás platili ze svých daní, chodili do divadel a kin, jsme vám dobří. To byste  snad od lůzy (Menzel) a rudých a hnědých prasat (Hřebejk) nemohli čekat, vy šaškové. Běžte se i s to vaši fanatickou vůdkyní Elšíkovou - La Fuj vycpat!!!

Josef

#227 Proč dotace na "živou kulturu?" - Zrušit úplně!

2013-02-07 09:07

Dokážu si představit, že ze svých daní budu podporovat opravy a údržbu památek a kulturních zařízení. Ovšem dotace na "živou kulturu" v době, kdy jsou osekány příspěvky rodičům s dětmi, důchodcům, invalidům, postiženým lidem atd. jsou masakr! Buď na divadelní představení mám a je mi jedno, jestli zaplatím za dotované vstupné šest nebo nedotované vstupné osm stovek, nebo na to nemám a nikdo mě tam nedostane, i kdyby to stálo stokorunu. Nechápu, proč normální lidé, kteří mají problém uživit sebe a rodinu, a na žádnou kulturu jim už nezbývá, mají ze svých daní dotovat kulturu pro ty movité. Herci buď umí a obecenstvo si najdou, i kdyby vstupenka byla za tisícovku, nebo neumí, v tomto případě mají (na rozdíl od státem krácených invalidů) zdravé ruce a mohou jít makat k lopatě. A při hloubení výkopů si mohou vesele zanotovat "Kníže má k lidu blíže" :-)
Bábrle

#228 Re: děkuji za tuto petici

2013-02-07 09:34

#1: pipi - děkuji za tuto petici

Vlili jste knížete, tak si napište jemu!  Národ "Prasata" (Hřebejk, Renč) se na vás můžou vykašlat - nepotřebují vás ! Dříve praví umělci nepotřebovali žádné dotace museli si vydělávat na sebe stejně jako ostatní !!


Nepřihlášený uživatel

#229 Re: Myšlenka

2013-02-07 09:39

#3: Pavel Hrubý - Myšlenka

Mě se líbí myšlenka, že dříve si ti praví umělci vydělávali na živobytí svým uměním a ne dotacemi ! Napište si knížeti kanálová kulturo!

Lubomír Brožek

#230 Jak se chodí ke křížku.

2013-02-07 09:43

7.2.2013
Jak se chodí ke křížku
Lubomír Brožek

„My, níže podepsaní, protestujeme proti letošnímu drastickému zkrácení dotací, které Ministerstvo kultury přidělilo na projekty tzv. živé kultury…“ atd., píše se v petici „Zachraňte kulturu 2013“, jež pléduje za navýšení prostředků na kulturní aktivity ze současných 2% z rozpočtu MKČR na úroveň roku 2008, tedy 5,5%. A já se ptám: pokud vám, níže podepsaným, ministerstvo nevyhoví, pak se stane co? Zvednete pohoršeně obočí, zamračíte se, sepíšete další a další supliku v očekávání, že v kritické chvíli vašeho dramatu sestoupí z výšin Černínského paláce předseda strany, která paní ministryni dosadila do čela vámi kritizovaného úřadu, coby deus ex machina, aby k vám, lidu kulturnímu měl blíže, aby vás politoval, nebo snad dokonce podal pomocnou ruku a paní ministryni domluvil?

To jste se, medle, brzy probudili, že jste si nevšimli, že prostředky na živou kulturu klesají vytrvale a dlouhodobě a že se nejedná o náhodný výkyv, ale zcela zřetelný, jasný a čitelný proces, který v žádném případě nezačal včera.

Vzpomínám si, jak jsem krátce po převratu, ještě za páně Lukešova ministrování, seděl s vysokým představitelem ministerstva, který mi v chmurném žertu pravil: Někdy tu tak s panem ministrem večer sedíme a přemýšlíme, jestli by nebylo nejlepší to celé „bouchnout“ Japoncům. Nu a tak to šlo a šlo, od ministra k ministrovi – přes Pavla Tigrida, který se nechal slyšet, že kultura se má uživit sama (a ani se nezačervenal při vzpomínce na dotace, jichž se dostávalo za jeho šéfredaktorování magazínu Svědectví), až k Pavlu Dostálovi, jehož jsem měl osobně rád, ale fakt je, že pro zvrácení klesajícího trendu nehnul ani prstem.

A tak jsme došli až sem, ke křížku, my ukřivdění umělci, neboť jsme byli vždy více méně loajální a tohle máme za to, že nám bylo dost fuk, když jiným „rozpočtová (ne)odpovědnost“ zatrhla tipec.

Co si teď počneme s tím křížkem po funuse a suplikou v ruce? Komu ji adresovat, když procesí už dávno odešlo a pastýři duší mají jiné starosti, neboť je čekají restituce. Možná by bylo dobré se pomodlit, ale kdo nás oslyší, kdo se nás zastane?

A koho jste se zastali vy, níže podepsaní? Kde byly vaše podpisy, když se začali ozývat senioři anebo zdravotně postižení spoluobčané, že nemohou vyjít se svými příjmy a jsou mnohdy nuceni volit – ne mezi tím či oním kulturním projektem, ale zda si mohou odpustit některé léky, aby jim zbylo na základní potraviny? Problém je, že se svět změnil a vy jste si toho ani nevšimli.

Bůh vám pomáhej!
Karl Lhotský
Nepřihlášený uživatel

#231

2013-02-07 09:50

Jelikož jsem jako nevolič Karla Schwarzenberga pouhá lůza, nechci svým podpisem pod touto peticí vážené umělce nijak obtěžovat.

Rubín

#232 Re: Rubín

2013-02-07 10:17

Prase - hnědé nebo rudé, to je jedno:-)

#233 To je vtip?

2013-02-07 10:21

Ta vaše petice mi připadá jako vtip vzhledem k událostem posledních dní. Každý za své, dámy a pánové. Stop parazitům!
Rubín

#234 Proč zase oni? Proč zase my?

2013-02-07 10:21

Předseda jedné z koaličních stran (TOP 09), ministr zahraničí vlády, kde jeden z ministrů této vlády je ministryně kultury z řad TOP 09, to je snad dostatečný argument. "Mylý umělcy" Jeho Jasnost si s vámi vytřela....
Saša Harašilov

#235 Umělci 2013, zachraňte se laskavě sami

2013-02-07 10:24

Milí umělci, vaši kolegové Menzel a Hřebejk naprosto jasně vyjádřili, za koho mají občany České republiky. Zkuste se na chvíli vcítit do jejich pocitů po takovéto zkušenosti a přijít na to, proč asi nemají potřebu vám, většinou nad poměry si žijícími jednotlivci, ještě nějak vypomáhat a podepisovat takové účelové petice.

Nepřihlášený uživatel

#236 Vladislav Mara

2013-02-07 10:30

Vazeni,
tato petice je uplny blabol, spise byste se meli zamyslet nad tim, koho budete priste volit, nebot vetsina z Vas "intelektualu" se stejnou merou podili na tomto kulturne-spolecenskem marasmu. Doufam, ze se tedy poucite a v pristich volbach se vsichni herci, clenove PEN klubu, vysokoskolsti ucitele, vedci atd., budete stejne hlasite hlasit ke stranam, co podporuji socialni a kulturni zazemi a ne prizvukovat ci mlcet k tem, co ted nekolik let nazpet "kulturu" vykoristuji.
S pozdravem
VM
Martina

#237 Re: Re: Re: Re: Omlouvám se že je to dlouhé, ale muselo to ze mně ven

2013-02-07 10:36

#182: - Re: Re: Re: Omlouvám se že je to dlouhé, ale muselo to ze mně ven

Dobré ráno.Bohužel jste vystihl smutný fakt,který je asi jádrem této vyhrocené situace.Kyž někdo není celebrita není ho slyšet :-(   Silně pochybuji,že by ministryně kultury za TOP si mohla dovolit podporovat nějaký kravál na min. financí. To by byl její konec v politice a nedostala by ani místo v nějaké dozorčí radě.  Mně jako obyčejnému řadovému člověku by se třeba teď líbilo, a zapůsobilo by na mně určitě kladně,kdyby umělci živé kultury dali v místních podmínkách najevo, že se zřetelně distancují od ovlivňování a urážek lidí ze strany svých pražských populárních kolegů. Prostě teď by se dalo říct kdo mlčí souhlasí. A pokud protestovali, nebylo to moc slyšet.Takže to by mohla být cesta pro slušné umělce, jak z toho ven,jak obhájit před lidmi čest. Nevím kolik takových je jich podepsaných pod touto peticí,ale já na místě třeba herečky z malého divadla bych se pod petici zároveň s např. Danielou Kolářovou nepodepsala. Třeba založení petice ve smyslu"  My jsme také kulturní pracovníci a nesouhlasíme s ovlivňováním lidí pře volbami a s jejich osočováním po volbách ze strany zejména pražských a brněnských  umělců. " Ale dalším smutným faktem je, že v této zemi je vykradeno,a peníze nejsou nikde,kde je jich potřeba.Já třeba občas divadlo navštívím /nejsem z Prahy/, a to šetření je vidět.Menší sbor, později sbor složený jen z konzervatoristů atd. A to jsou věci které divák zahlídne,co teprveto co ještě není zatím vidět. Čekají nás všechny těžké doby, a jak napsa l jeden  můj předřečník, Bůh nám pomáhej!

Jaroslav Závadský

#238 My, vždy angažovaná kulturní fronta nevíme kudykam.......

2013-02-07 10:41

Když vidím, kdo se v této petici angažuje - Karel Steigerwald (novinář MfD), Libor Dvořák ( redaktor ČRo 6), Petr Fischer (novinář HN), Pavel Liška (herec), David Matásek (herec), S. Babčáková (herečka), Jaroslav Huťka (písničkář), Jiří Hanák (herec) a další velký počet studentů, učitelů, výtvarníků, historiků, hudebníků a zaangažovaných podnikatelů, tak tomuto spolku a této petici nemohu věřit. Opět další pokus zblbnout určitou část veřejnosti, což se tomuto spolku bezcharakterních lidí podařilo zcela nedávno. Jejich uvažování a snaha o prosazení svého je reliktem 2. republiky. Měli by požádat Karla Schwarzenberga, aby se jich zastal u své stranické kolegyně, ministryně kultury za TOP 09 a neotravují slušné lidi.
Černý Berka

#239

2013-02-07 10:52

Šel jsem se projiti. Od Czernina k Hradu. Lid si myslí, že kradu. "Když chcete mít klid, vyměňte lid!" Kdo to ksakru říkati? S Heinrichem Lobkowitz. Chtěli my pak posnídati limuzínou v Narodni kulurni pamatce Brusel Pavilón58. A pokochati, jak Chytilove Faunovo vodpoledne a zříti na Vltavu! A na mojí Prague a zawzpomínati na Náwrat starých časů. Shora z Letné. Ale jsouce my překvapeni, že v Bruselu58 teď Kanadsky žertik!? Tak na Sojkowsky gulag zwu Heinricha. Na Belcredi avenu ale ne hospoda, alébrž Banka!? Scandal! Tak do Plzeňskyho dwora, povidam. Muzeme zavitati. Ne? NikoliwVěk? Tam FLCasino. A šikmo naproti namísto Kavárna Letná bordel!? A místo Belcredi Horáková! Toť kultůra?!, zlobim se Ja!. Co ste hasiči, co vy Nwelati? Fronto pronto!? Vy,humělci, že neni kde se tu nažrati?!
Slibovali jste Mi, Jeho Jasnosti, že budu presidentovati! Že vyhraji. Když budu tajtrdlikowat aspoň jako Horaczeck či Pražske sliwki! Hráti bohéma! Predestirati lidumila! Že pak bendě kníže lidu blíže! A zpíwati Hymnu Horkýžeslíže! Že když budu slintati, žužlati, punkčírko na kebuli a na placatici nositi, hipstera bezdomoveckého dělati, že blbí mladí mi umožni vyhrati?! - Nasrati!! Něbendě už žadnych dotací! Komedianti už dostali 300 mil. před volby! Teď i ja musim se dostati na trůn! A aspoň premierovati. Pak vám dvojnasob nasrati! Už žadne masserati nedati! Jen víc se klaňte! Elito! (Lidi, nenechte se vyměnit a vstaňte! - pozn. red.)

Nepřihlášený uživatel

#240

2013-02-07 10:54

Nenávistní soudruzi zase dostali tribunu. Sami by to ani "zaboha" nepřiznali, ale stýská se jim po zlatých časech normalizace. Viz s.Lubomír Brožek, konformní režimní poheta.


Nepřihlášený uživatel

#241 Re: Kníže a kultura

2013-02-07 11:13

Karel

#242

2013-02-07 11:14

Parádní a chytré shrnutí celé věci!

Nepřihlášený uživatel

#243

2013-02-07 11:15

Se záměrem petice není důvod nesouhlasit.

Nepřihlášený uživatel

#244

2013-02-07 11:29

Kultura není děvka!

Nepřihlášený uživatel

#245

2013-02-07 11:50

Myslím, že ministerstvo kultury by mělo být zrušeno. Jistě mělo svůj jistý ovšem pochybený výraz v době totality, kdy v duchu politiky KSČ povolovalo či zakazovalo dění na poli kultury. Ve svobodné době mohou dotace do kultury jít přímo ze státního rozpočtu. Jsem přesvědčen, že současné výdaje na pouhý provoz ministerstva kultury a na úřednický aparát by rázem vyřešily problémy s financováním třeba Národního divadla, Státní opery či České filharmonie.
Vít Fiala (drvf1@seznam.cz)
kveta

#246 Re: Byl da-Vinci dotován nebo najímán?

2013-02-07 12:10

#35: Jaroslav Noga, hudebník - Byl da-Vinci dotován nebo najímán? 

 

Umělecká skupina svým chováním tak pobouřila obyčejné lidi,ze nyní nemohou očekávat jejich podporu.Kazdy ma právo na svůj názor ,ale také by měl každy přijmout prohru.O tom je demokracie.Uvedomuji si ty tzv.celebrity,ze jsou závislé na penězích te lůzi?Je jich mnohem více a bylo by zajimavé kdyby se dokazali domluvit a přestali chodit do kin,divadel,na koncerty.Je smutné kam naše spolecnost došla.Ti,kteří by měli byt vzory,protože se objevují v tisku,televizi,rozhlasu,pohrdaji vetsinou naroda,ale kabát si obrátí jak se jim hodi.Netyka se to všech,život me naučil,ze TEN co opravdu UMÍ,je vetsinou skromný a snazi se byt nenápadný.Svuj podpis nepřipojim,protože ti co UMÍ,se určitě uživí a ti co si jen na něco hraji, ať si zkusí žít v pod hradí za 10tisic a i méně.
ppp

#247 petenti

2013-02-07 12:12

možná by nebylo od věci, porovnat petenty této petice s petenty výzvy tříkrálové. Jak vidno Karel "punkáč" pochází ze stejné strany jako ministryně kultury...
Jánošík

#248 rodinný podnik rádoby herců dostane prd

2013-02-07 12:44

Rodinný podnik rádoby herců a jiných patolízalů lízal nohy knížeti a ten do nich kopl, doufám, až budou kopat kanály jako nezaměstnaný ve veřejné službě zadarmo, tak se jim v těch jejich makovicích rozsvítí a zjistí koho mají příště volit a podporovat ve volbách !!!! Čau
prase

#249 nikoliv rudé či hnědé, ale vaše prase domácí

2013-02-07 13:18

Jste zoufalci, vy hysteričtí obdivovatelé K.S. z řad umělců, jste opravdu tragičtí komedianti. Kalousek sám neví, kde by co komu bral, vy jste svoji funkci "užitečných idiotů" už splnili a i přes tu fanatickou volební propagandu, cílenou hlavně na nedovzdělané mlaďochy, jste Karla na Hrad nedostali. A ještě jste dokázali nasrat spoustu vobyčejnejch lidí. Co teď čekáte? Že snad dostanete pusu??

Nepřihlášený uživatel

#250 Re: Podporovatelé knížete Karla

2013-02-07 13:41

#7: B. Zabinski - Podporovatelé knížete Karla

Pane Zabinski, netahejte sem prezidentskou volbu a zemanskoknížecí boj. Já k podporovatelům ani jednoho z těchto lidí nepatřím, ale myslím že se bez kultury neobejde nikdo. To je jak byt o chlebu a vodě, na kterých se dá přežít, ale není to žádná pochoutka