Otevřený dopis ombudsmanovi-stop lidským paskvilům

Šárka - pěstounka

#51

2012-11-15 01:48

Dívám se na ten uzlíček, co spí v postýlce u mě doma...má dvě ruce, dvě nohy, chytrou hlavičku, nádherný úsměv...nevím, kam se to paní Vrtbovská dívala, když vypustila něco tak nehorázného. Na dítě ale určitě ne. Předpokládám, že do skrip, která se jí pomuchlala. Ten úžasný človíček, co v mé péči roste a prospívá už více než 11 měsíců nemá s paskvilem vůbec nic společného. Považuji výrok paní Vrtbovské za urážku na cti, navíc veřejnou a měla by za něj obržet odpovídající právní potrestání a omluvit se každému jednomu dítěti. A co se týče jejího prohlášení, že pěstounská péče je drahá...no my si s malým za těch 3 x 3800kč, co jsme za 11.měsíců dostali pod názvem "odměna pěstouna", už postavili několik domů, garáží a věží - z kostek z dětských stavebnic. Ústav, ve kterém byl 2,5měsíce, dostal 3 x něco přes 30.000kč. Co víc k tomu dodávat. Snad jen - paní Vrtbovská jste ostudou nejen svému úřadu, ale i lidské společnosti.
Máma

#52 TATÍNEK A MAMINKA NEJSOU K ZAHOZENÍ.... PENÍZE TAKY NEJSOU K ZAHOZENÍ....

2012-11-15 10:02

NATAMA - co to je za partu tímto způsobem smýšlejících lidí? Co tak jim přispět, ať je jich víc? Jejich heslem na webu je:
TATÍNEK A MAMINKA NEJSOU K ZAHOZENÍ.... PENÍZE TAKY NEJSOU K ZAHOZENÍ....
Vedoucí klanu P. Vrbovská - se vyjádřila co by nadčlověk. Vždyť vychovala děti vlastní, adoptované a již několik generací v pěstounské péči.
Z pěstounské péče jí vždy vyšly paskvily. Ona přeci ví o čem hovoří.
Že urazila mne a stovky dalších? No a coooo. Vždyť si to může dovolit, má Ph před jménem i za jménem a tím je vlastně jméno v závorce.




Jana

#53 Obava o budoucnost klasické pěstounské péče v souvislosti se schválenou novelou

2012-11-15 10:15


Jsem pěstounka 3 sestřiček. Po přečtení názorů paní Vrtbovské je mi moc smutno. Moc je mi líto dětí. Do teď jsem nechápala proč ve schválené novele zákona o sociálně - právní ochraně dětí není alternativa ukončení přechodné pěstounské péče přechodem do dlouhodobé pěstounské péče. V § 27a je jmenována pouze možnost adopce nebo návratu do původní rodiny:
(7) Soud může na návrh orgánu sociálně-právní ochrany svěřit dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu osobám v evidenci, a to na
a) dobu, po kterou nemůže rodič ze závažných důvodů dítě vychovávat,
b) dobu, po jejímž uplynutí lze podle zákona o rodině dát souhlas rodiče s osvojením, nebo
c) dobu do nabytí právní moci rozhodnutí soudu o tom, že souhlasu rodičů k osvojení není třeba.
Tak vnímám, že je vše připraveno na postupný útlum klasické pěstounské péče. Paní Vrtbovská se domnívá, že valná většina dětí je umístitelná do přechodné pěstounské péče a následně adoptovatelná. A asi není sama, když novela vypadá jak vypadá. Domovy se mají minimalizovat, klasická pěstounská péče se minimalizuje, soudím, že adopcí o moc nepřibude, návratů do původní rodiny také ne, takže zbývá opakované umísťování dítěte do přechodné pěstounské péče. (Ještě jestli alespoň bude možno opakovat svěření téhož dítěte do téže přechodné pěstounské rodiny, budou-li o to alespoň někteří pěstouni stát. Nahání mi to celé hrůzu. Myslíte si někdo, že je možné nějakým způsobem proti tomu něco společně dělat?

Renata

#54

2012-11-15 10:17

Je smutné, pokud odborník na tuto danou problematiku NRP naší republiky je teoretik . A mluvit o praxi kterou viditelně nezná?? Co na to říci. Odbornost z člověka nedělá jen čtení knih , učebnicových a statistických textů ani stáže v cizině. Jsem matka čtyř dětí a pěstounka tří malých dětí které vychováváme s manželem . Jako speciální pedagog si troufám říci, že jsem odborník i praktik. Všechny naše děti bez rozdílu dostávají lásku , výchovu i vzdělání. Ani jedno z nich není citově deprivované nedostatek pozornosti či abych z nich ,,vytvořila,, výchovou v rodině paskvil. Bc. Konůpková
Líba

#55

2012-11-15 10:33

Dobrý den.V naší rodině má sestra se švagrem holčičku v pěstounské péči, která byla přijata do početné rodiny a bereme ji jako vlastní. V dohledné době by se mali rozrůst o další  DĚTI svěřené do PP a to snad mluví za VŠE. Z těchto dětí se snažíme vychovat slušné,vzdělané a spokojené děti, stejně jako děti vlastní- BEZ ROZDÍLU.
Paní PhDr. Petra Vrtbovská dle mého RYCHLEJI MLUVÍ NEŽ HLAVOU PŘEMÝŠLÍ. A že to něco stojí???? No co je dnes zadarmo.A co nás stojí lidé ve VĚZENÍ-!!! Ti v 90% si za to můžou sami , že tam skončili. Děti které skončí v dětských domovech za to z velké většiny nemohou a JEDNOU Z JEJICH VELKÝCH ŽIVOTNÍCH VÝHER JE, ŽE SE DOSTANOU K PĚSTOUNŮM A NEBO DO ADOPCE- kde se stanou součástí RODINY.....


Nepřihlášený uživatel

#56 Re:

2012-11-15 12:34

#51: Šárka - pěstounka - Šárko, napsala jste to krásně....  Moc Váám to Vaše stěstí přeju!

 


Nepřihlášený uživatel

#57 Re: to je krásné

2012-11-15 12:35

#51: Šárka - pěstounka -

Váš komentář je nádherný! Hodně štěstí v péči o drobečka ať roste jako z vody a v životě ať se setká s co nejméně paskvily jako je paní Vrtbovská.

Máte mou velkou úctu

emilie

#58 emilie

2012-11-15 13:12

Vlídná odpověď odvrací rozhořčení, kdežto slovo, které ubližuje, popouzí k hněvu. Jazyk moudrých přináší dobré poznání, kdežto ústa hlupáků chrlí pošetilost. Oči Hospodinovy jsou na každém místě, pozorně sledují zlé i dobré.

Přísloví 15, 1-3



Nepřihlášený uživatel

#59

2012-11-15 13:25

Paní Vrtbovská, vůboc si nedokážete představit, kolik lidí jste hluboce zranila. Snažíte se jen sobecky prosadit sama sebe. Vaše pýcha Vás úplně zaslepila.

Nepřihlášený uživatel

#60

2012-11-15 13:40

Myslím, že pro hledání nových pěstounů to nebyla moc dobrá reklama....Osobně bych s NATAMOU nechtěla mít nic společného. Už to, že paní Vrtbovská se n ní vyjadřuje ,,moje organizace".
Jana

#61 Re:

2012-11-15 13:55

#60: -

JSEM PRO. MYSLÍM, ŽE TAKOVOU POMOC A ZASTÁNÍ OD ORGANIZACE NATAMY ŽÁDNÉ DÍTĚ ANI PĚSTOUN NEPOTŘEBUJE!!! Pokud jsou u nich i užitečné služby, jistě jsou podobné i jinde, nejsou jediní.

Zároveň se bojím, že ale paní Vrtbovská není sama. Jak je možné, že novela zákona o sociálně - právní ochraně dětí neuvažuje o možnosti přechodu z přechodné PP do dlouhodobé, ale pouze o přechodu do adopce nebo návratu do původní rodiny? Viz můj příspěvek výše - č.53

...

#62

2012-11-15 15:42

Co dodat, kdyz vse jiz bylo receno?
polyaa

#63

2012-11-15 16:40

Podporuji, protože vidím, jak je to potřebná služba, lépe snad poslání.
Děkuji
Renča

#64

2012-11-15 18:54

Pěstounům jsou vyčítány peníze...odměna pěstouna - plat a drahé náklady na dítě v pěstounské péči..někdo neumí asi dobře počítat..dítě dostanete z dětského domova pomalu nahé, jen v základním ošacení. Ano, je pravda že dodatečně pěstoun obdrží dávku na úhradu potřeb dítěte při převzetí. Ale tato dávka je vyplacena až po potvrzení lejstra - razítka o nabytí právní moci např. předpěstounské péče. A to je i dva měsíce vyřizování a čekání. Dítě nemůže chodit doma nahé. Kdo musí sahnout do peněženky?? Pěstoun.. Navíc převezmete dítko, změníte mu adresu trvalého bydliště..a hupky dupky máte v poště složenku na dluhy dítěte, např.za odpady. Kdo to zaplatí..stát?? nikoliv..od státu nedostanete navíc ani korunu.. do peněženky sahne zase pěstoun..protože pokud daný dluh dítěti nezaplatíte, bude naskakovat penále a milému dítku bouchne 18 let..a v bytě máte exekutora..zajímá to stát?? nezajímá .. paní doktorka píše jak jsou drahé náklady pěstounské péče..jako bývalá vychovatelka DDŠ , kde nejsou děti zrovna za odměnu..tak tedy nevím..jako pěstounka funguji 24 hod. denně, nikoliv 6 hod.přímé služby, nemám pradlenu ani paní na žehlení, paní na úklid si taky nedržíme a o kuchařce a údržbářovi nemluvím. Náklady na bydlení jako elektrika, topení , stočný, odpady za nás taky stát neplatí jako dětským domovům....Sponzory na každoroční dovolenou u moře taky nemáme...tak že sem - odchází můj plat odměna pěstouna...a příspěvky co dítě dostane od státu?? To je vrchol výsměchu. Nevím jak Vaše děti, ale ,, naše ,,jsou podstatně dražší..částka je jak alimenty od manžela...a respitní péče či odlehčení pěstounům jako služba??? Paní doktorko vzpamatujte se..vždyť tato ,,služba,, je jen ve skriptech..ale ve skutečnosti jaksi dosud v našem státě nefunguje.. ,,Naše,, děti vědí o svých biologických rodičích a jako hračku pro vlastní děti je nemáme..neřeším, která matka je porodila protože pro ,,ně,, jsem maminka JÁ, Já je pohladím, Já pofoukám rozbité koleno a Já dám pusu na dobrou noc ..

Nepřihlášený uživatel

#65 Re: Re:

2012-11-15 20:40

#61: Jana - Re:

nepleťme sem opět novelu, tady v této kauze jde snad o něco jiného, ne? Tady jsme za jedno, slova , která byla napsaná nám všem pěstounům ublížila, tak nevrážejte klín mezi pěstouny, otázkami, které nesouvisí s touto kauzou - zbytečně tím oslabujete jednotnost v této "věci"

mamina

#66 Re: Re: Re:

2012-11-15 21:28

#65: - Re: Re:

Jani nesouhlasím s Vámi..v této kauze pokud jste četla celý článek, nejde jen o slovíčkaření typu: ,, vyprodukované díte z pěstounské rodiny = dítě paskvil,,.. celou tuto kauzu chápu jako výsměch pěstounům....a pohrdání jejich poctivou prací... nejde o žádný klín...paní doktorka se sice dnes pod tlakem protestů veřejně za svůj nešťastný výrok omluvila, ...ale proč jí tu upřímnost nějak nevěřím????

Jana

#67 Re: Re: Re: Re:

2012-11-15 23:02

#66: mamina - Re: Re: Re:

Myslím, že jde o dvě věci, které ale nejdou proti sobě.
1.Tento dopis ombudsmanovi (podepsali jsme oba s manželem) je obranou proti nestoudnému výroku na adresu dětí v PP i pěstounů a proti nepravdivému hanlivému obrazu klasické pěstounské pěče jaký předkládá paní Vrtbovská veřejnosti v médiích.

2.Paní Vrtbovská se opakovaně otevřeně vyslovuje o klasické pěstounské péči jako o něčem chybně fungujícím, a do budoucna kromě ojedinělých případů drahém a zbytečném. Před časem jsem pročítala návrh novely. Přechodnou PP považuji v zásadě za užitečnou a dobrou věc. Nikdo mi nebyl schopen ale zatím vysvětlit, proč v novele není zmínka o tom, že děti mohou z přechodné PP odejít do trvalé PP. Je zde uvedena pouze adopce nebo návrat do původní rodiny. Teď se opravdu bojím, zda nebyly dobré snahy mnoha lidí při přípravě novely zneužity a převálcovány názorem shodným s názorem paní Vrtbovské. Zda není vše tiše připraveno na postupný útlum klasické dlouhodobé pěstounské péče.

Kateřina

#68 #26

2012-11-15 23:16

Vážení paní Vrtbovská,
nechci zpochybňovat Vaše vědomosti,ale tím více jsem udivena Vaším výrokem. Pokud by to nynější právní systém dovoloval, pak by se valná většina dlouhodobých pěstounských péčí nazývala již adopcí. Mnoho lidí volí dlouhodovou pěstounskou péči právě proto, že právně uvolněných dětí na adopci ještě stále není dostatek a z nějakého "záhadného" důvodu se příliš dlouho spekuluje o tom, jestli zbavit biologické rodiče rodičovských práv nebo ne, i když tito očividně nevykazují žádnou změnu k byť sebemenší změně k lepšímu. V dnešní době tedy není rozdíl mezi dlouhodovou PP a adopcí - oboje může být negativně dotčeno Vaším necitlivým výrokem o "paskvilech". Jaký je rozdíl mezi výchovou dítětě v PP nebo v adopci? V obou případech chtějí rodiče dát svěřenému dítěti to nejlepší! A jak vůbec můžete nazývat jakoukoliv bytost paskvilem? Kdo Vám k tomu dává právo?
Šárka - pěstounka

#69 doplnění

2012-11-15 23:43

Celý článek:
http://www.muzes.cz/aktuality/tema/pestouni-ci-adoptivni-rodina/

Reakcí na naše rozhorčení k článku a hlavně na větu: "Princip dlouhodobé pěstounské péče je strašně drahý a nesprávný, produkuje lidské paskvily." je nyní na webu NATAMY nástedující text. Nevím, jak to připadá Vám, ale mě utvrdil v tom, že paní Vrtbovská neví o čem mluví. A trvám na její řádné omluvě všem dětem v pěstounské péči.

NATAMA - ZPRÁVY Z DOMOVA

Aktuálně:

OSVĚTLENÍ:

BaraK Obama po svém zvolení říkal: "Děkuji i za kritiku". Je mnoho míst na světě, kde lidé prolévají krev, aby se mohli otevřeně "hádat"... Zaplaťpánbůh za to. V Česku už to jde docela dobře!
Zdá se, že se v časopise Můžeš v rozhovoru se mnou objevila věta, že "dlouhodobá pěstounská péče je drahá a produkuje paskvil..." Časopis nemám, a tak se na to ani nemůžu podívat. Leč, taková věta je nejen ošklvá a není správně česky, ale také si to takto ani nemyslím. Asi mi nějak utekla při korektuře rozhovoru.

Takže to chce osvětlení - tady je správná verze:
"Jsem přesvědčena, že v naší zemi stejně jako jinde je třeba rozvinout mnoho různých služeb pro děti a různé typy rodinné péče. Děti potřebují různé typy péče podle toho, co jim chybí. Dlouhodobá pěstounská péče patří rovněž k důležitým možnostem. Stejně jako pěstounská péče na přechodnou dobu a další instituty. O tom není žádných pochyb. Je to institut nákladný a je třeba, aby poskytoval opravdu velmi kvalitní péči o děti se zvláštními potřebami a ve specifické rodinné situaci. Věřím, že v budoucnu budou umět specializovaní sociální pracovníci a soudy správně rozhodnout o tom, komu bude dlouhodobá pěstounská péče opravdu dobře sloužit."

A děkuju za to, že jsem byla upozorněna na nešikovnou větu v časopise, která se tam dostala díky redaktorovi a mojí nepozornosti. Je mi opravdu líto, že takový překlep rozrušil některé pěstouny. Moje omluva za nedopatření. 14/11/12 P.V.
Nika

#70 Re:

2012-11-16 00:21

#50: -  

 Omluva, to už nejde. Něco takového se nedá omluvit............


Nepřihlášený uživatel

#71 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-11-16 00:26

#67: Jana - Re: Re: Re: Re:

pro Janu - Zákon to neukládá, ale na OSPOD nám bylo sděleno, že pokud se rozhodneme, zažádáme si sami přímo u soudu o svěření dítěte z ppp do pp, opravdu to jde. Počítá se s tím, že lidé mají city a v životě se může stát ledasco. Zatím po prvních krocích ve spolupráci s krajem , jsem přesvědčena o přínosu pro děti. Najednou se zkracují lhůty, všichni se snaží, aby dítě z ppp odcházelo co nejdříve do ado, nebo pp. Dítě je stále pod kontrolou pediatra, spolupracují všichni kraj, ospod dítěte, ppp,lékaři....zatím to vypadá opravdu dobře - jde o spolupráci, která končí co nejrychlejším umístěním ditěte....důležitý je začátek, snaží se všichni zúčastnění, uvidíme co praxe a život přinese, já jsem po prvních schůzkách více než optimistická (i když se některým OSPOD pracovat "na víc" moc nechce), ale díky zákonu - MUSÍ!!!! Nic však nemění postatu této petice a to, že PĚSTOUNI JSOU NEZBYTNOU SOUČÁSTÍ NRP A ZA JEJICH LÁSKU A PÉČI JIM PATŘÍ VELIKÝ DÍK.


Nepřihlášený uživatel

#72 Re: doplnění

2012-11-16 00:27

#69: Šárka - pěstounka - doplnění 

 To je vtip nebo co, někdo se z nás snaží dělat hlupáky........... to mi nejsme.......


Nepřihlášený uživatel

#73 Re: Obava o budoucnost klasické pěstounské péče v souvislosti se schválenou novelou

2012-11-16 08:43

#53: Jana - Obava o budoucnost klasické pěstounské péče v souvislosti se schválenou novelou 

 vždycky je nějaká alternativa.Jenom je nemožné,aby se jí snažil prosazovat jednotlivec.

Pěstouni,kteří jsou se schválenou podobou novely nespokojeni,z nichž řada se snažila osamoceně o nápravu některých pochybení,nic nezmohli.Proto si založili svojí organizaci,která by měla jejich jménem vést dialog s výkonou mocí.

Pokud budou mít dostatečnou podporu z řad široké pěstounské veřejnosti,nejsou bez šance.

Odborové sdružení pěstounů a poručníků(OSPP)

Jana

#74 Re: #26

2012-11-16 09:35

#68: Kateřina - #26

Souhlasím částečně. Některé děti jsou v PP a ne v adopci, protože je u nás právně složité a zdlouhavé zbavit rodiče rodičovské zodpovědnosti a uvolnit je tak pro adopci. Ovšem je druhá skupina dětí, kde sice rodiče nejsou schopni se o své děti postarat (buď nemohou, častěji neumějí, jsou "líní" a žádná podaná pomocná ruka s nimi nehne), ale přesto mají své děti jakýmsi způsobem rádi. Nezastávám se jich, jen z vlastní nelehce nabyté zkušenosti vím, že jsou pro své děti přesto moc důležití. Jsem dva roky pěstounka 3 poloromských sestřiček. Byly v DD 3,5 roku, dříve se pro ně pěstounská rodina nenašla.  Přišly k nám ve věku 4, 5 a 6 let. Adoptovat bychom je nemohli kvůli jejich sice zidealizovanému, ale kladnému vztahu k biologickým rodičům a finančně by to bylo pro nás nereálné.

Nejsem profesionální matka svých 4, dnes už dospělých biologických dětí a nechci být ani těch mých malých, které máme v pěstounské péči. Mám je ráda a učím se je mít ráda a to není profesionalita. To je vztah matka a dítě.  A není to ani skrytá adopce, jak mnozí pěstounům podsouvají. Učíme se vést děti i k dobrému vztahu s jejich biologickými rodiči a snažíme se, aby se s nimi mohly stýkat. Nebylo to pro mě lehké přijmout, ale dnes vím, že pro ně je nejlepší, když nás budou moci mít rády oboje rodiče, asi každé jinak. Při návštěvě (zatím se to podařilo zorganizovat jednou) se běží klidně pochovat k jedné a za chvíli k druhé mamince. A od biologické maminky jsem dostala kytku...

Paní psycholožka řekla, že dle jejích zkušeností takto budou mít v dospělosti lepší šanci životní jistoty a zakotvení. Ne lability, která se často objevuje u těch, kdo neznají svou biologickou rodinu a ve své identitě cítí kus prázdného místa. Připodobnila to ke stromu, který nemá kořeny jen na jednu stranu, ale jak směrem k náhradní, tak k biologické rodině, přesto že se musí vyrovnat s tím, že z této strany nebylo vše, jak by mělo.

Takže i pro to je dlouhodobá PP dobrá, užitečná, nenahraditelná. Ne, jak si mylí paní doktorka, nefunkční.

...a už jdu honem taky něco dělat...

Chud.

#75

2012-11-16 09:56

Vždy Ti nejmoudřejší se chovali pokorně a skromně. Již delší dobu žasnu, jak sebevědomě tato organizace vystupuje. Chápe ,jak funguje dětský mozek, prof. Matějček je zastaralý,pěstouni vychovávají paskvily.... Strom se pozná po ovoci. Je dobře, že se vzedmula vlna odporu, neb již delší čas je vidět, že vítězí činy povrchní a na efekt, zviditelňují se Ti, kteří nejvíce křičí. Každodenní trpělivá a láskyplná péče o děti, které to potřebují je nenápadná rozhodně si nezaslouží odsudku. Paní ředitelka Mgr. Vrtbovská občas mluví tak, že má recept na řešení veškerých sociálních problémů, ale stavět se výš tím, že pošlapu práci ostatních je dost ubohé... Chudějová M.