Petice za zachování sochy rudoarmějce (Ivana) na Mariánském nám. ve Znojmě

My, níže podepsaní občané Jihomoravského kraje, žádáme Zastupitelstvo města Znojma, případně Krajský úřad Jihomoravského kraje,  aby důrazně odmítl snahy o odstranění pomníku vítězství/přemístění sochy rudoarmějce z Mariánského náměstí ve Znojmě.

Tato socha, která byla vytvořena v roce 1953 akademickým sochařem Konrádem Babrajem, je umístěna na Mariánském náměstí, místě, kde obyvatelé města Znojma vítali dne 8. 5. 1945 první tanky sovětské armády. Je symbolem porážky nacismu a upomínkou na ukončení druhé světové války, nejničivějšího a nejbrutálnějšího konfliktu, který tato planeta kdy zažila. Konfliktu, který stál život více než 72 milionů lidí, v samotném Československu měl pak více než 360 tisíc obětí. Jen namátkou si připomeňme ještě předválečné vyhnání Čechů ze Sudet, útoky Ordnerů, zřízení protektorátu Čechy a Morava a postupné převzetí absolutní moci nacisty a jejich kolaboranty, popravy a odsuny studentů, uzavření vysokých škol, 38 koncentračních táborů s více jak 25 tisíci vězni jen na českém území, nucené práce v Říši, každodenní vyhlašování všech popravených veřejným rozhlasem, vyhlazení obcí Lidice a Ležáky, genocidu, útisk, teror, beznaděj a strach.

Naprosto odmítáme snahy o relativizování nebo přepisování historie, k nimž přesouvání nebo ničení památníků bezpochyby patří.

Upozorňujeme též na skutečnost, že Znojmo bylo osvobozeno 2. ukrajinským frontem Rudé armády pod vedením maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského, narozeného v ukrajinské Oděse. Není tedy vyloučena možnost, že socha znázorňuje ukrajinského vojáka, který se raduje z vítězství nad Němci. Zdůvodnění nutnosti jejího odstranění z důvodu Ruské agrese na Ukrajině proto naprosto postrádá smysl.

Z výše uvedených důvodů proto žádáme o zachování tohoto pomníků vítězství v nezměněné podobě na původním místě.

Na důkaz své vůle připojujeme svůj podpis.

Mgr. Petra Svedíková Vávrová, hnutí Svoboda a přímá demokracie

Členové OK SPD Znojmo

Mgr. Petra Svedíková Vávrová, hnutí Svoboda a přímá demokracie    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Mgr. Petra Svedíková Vávrová, hnutí Svoboda a přímá demokracie svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.