Petice za Národní filmový archiv v centru metropole
Vít Charous
ved. Archivu ČT
kontakt s veřejností v centru kulturního dění.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Drahomír
Ano, ale ne takto...
Není to tak jednoduché... Kontakt s fondy NFA pro odbornou i širší veřejnost v širším centru města - ano, to je nezbytné. To neznamená, že musí být samo sídlo v centru i fyzicky - stačí pružný přísun knih, filmů, archiválií. Obdobně jako Národní knihovna. Nápad s volnými objekty státu, s nimiž nakládá minfin - dobré řešení právě pro to kontaktní místo - ale nemusí tam být všecko (depozitáře filmů Hradišťko a Třebsín není řeba stěhovat do centra Prahy, je třeba jen nějak na úrovni zapojit do systému rychlého zpřístupnění fondů, což je problém výhradně technický). - Pracoval jsem v ČSFÚ - předchůdci NFA - od roku 1978 po patnáct let, po roce 1989 i ve vedoucí funkci, takže znám problém rozptýlení útvarů na tehdejších třináct míst. Předtím jsem pracoval právě v NK a potom v Radě RTV, takže mi je problém dislokace blízký. - Petice je proto z mého pohledu zmatená a nepodepisuji.
Ten archiv je doslova skvost, spousta lidí s charakterem a angazovaností ty
filmy opatrovala a zachranovala a nelze se takto arogantne k takovému
kulturnímu dedictví stavet. Obcas chodím do Ponrepa a nedovedu si
predstavit, ze by takové kino nebylo v centru mesta...
S pozdravem G. Oeburgová
Upresneni
N.K.Rerich (1874-1947), ruský básník a malíř.
Přeji NFA úplný a bezvýhradný úspěch.
Re: Upresneni
Dobrý den, problém je v tom, že záměr "nového sídla NFA" předpokládá generelní vyřešení jeho lokalizace v tom smyslu, aby bylo vše pod jednou střechou, včetně kina, knihoven atd. - což je logické i proto, že NFA je ve všech těchto prostorách v nájmu. Buď se tedy vše postaví tam, kde bude místo (což je momentálně na vyčleněném pozemku na kraji Prahy) nebo se najde jiné, komplexní řešení v centru.
jenže
Pražské ovzduší je jedno z nejhorších a archivní dokumenty i filmové materiály tu stárnou rychleji než např. někde na Vysočině. Problém umístění NFA má více dimenzí, snahu dostat se do centra Prahy, kde je situace vůbec nejhorší, nevidím jako rozumnou. A hlavně se mi nelíbí, že pokud něco nesídlí v centru Prahy, je to automaticky bráno jako známka zhoršení ratingu.
| This discussion has been closed. |
Doufám, že nové vedení ministerstva kultury potřebnost sídla NFA v centru města pochopí.