Petice proti oplocení Stěnovického lesa a kamenných lomů

James Rush

#76 Schůzka na Krajském úřadu

2011-07-08 02:27

Děkujeme všem za podpisy a podporu!!Kdo by případně měl zájem at už občanské sdružení či jednotlivec o účast na schůzce s Krajským uřadem,kde nám chtějí na rozdíl od jiných pomoci at už s oplocením nebo plánovanou výrobní halou kontaktujte mi prosim na email kuba.hodan@seznam.cz Bohužel stalo se to,že obec prodala už i lomy,to čím se chlubila a byla známý po širokém okolí...
james

#77

2011-07-08 02:34

Nerad bych jednou dětem říkal: „Víte,tady jak je ta výrobní hala,tak tam byli krásný lomy do kterých jsme se chodili jako děti koupat.“ To by bylo hodně smutný,ale ono už je těd když vidim ty vrata a ostnatý drát...

Luboš

#78

2011-07-08 08:11

Pan starosta aby teď chodil kanálama (u nás teda zatim neni ani povrchová kanalizace). Já jsem náplava a plocení lomů mi dost zasáhlo. Co se děje v hlavě panu Novému?! Nebo se mu to snad děje v peněžence? Tohle je zástupce obyvatel obce? Tohle je patriot? Co si myslel, když pozemky prodával? Mám pocit, že tohle je jasný důkaz toho, jak dokáže námi zvolená správní jednotka sejít z cesty a za kus žvance zradit ty, kteří ji volili. Kdyby se mělo dělat referendum kvůli každému rozhodování na obci, tak nemusíme mít zastupitelstvo, ale v tomhle případě to tak mělo být! Myslím, že pan starosta a jeho zástupci si tohle za klobouk nedají. Petice už obsahuje teď dost hlasů k tomu, aby se tohle začalo brát vážně a nemávlo se nad tím rukou, že ono to přejde až se vyvztekají.

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2011-07-08 10:20


Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2011-07-08 12:08



Nepřihlášený uživatel

#81

2011-07-08 12:11

#76: James Rush - Schůzka na Krajském úřadu 

 obec nikdy žádný lom nevlastnila, tak ho nemohla ani prodat. Vždycky byly jen a jen v soukromém vlastnicví. Podle majitelů se také ty lomy jmenují. žádný z nich se nejmenuje OBECNí...

Eva

#82

2011-07-08 12:38

Nechci Vám brát vítr z plachet, protože mi to samotnou štve, ale to, že si oblíbíte nejaký místo, získáte si k němu vztah a volně se po něm pohybujete, vám nedává právo na vydržení. Já osobně mám smíšené pocity, protože mi plocení samozřejmě vadí, ale zase na druhou stranu si říkám, že takhle volně přístupné srázy si do budoucna jenom říkaly o nějakej malér, dost možná fatální. Takže na druhou stranu chápu majitele, že pozemek plotí. Dneska, v době kdy nikdo neváhá s žalobou, není cedule, upozorňující na nebezpečí, žádnou zárukou, že majitel pozemku, kde se stane nějaké neštěstí bude z obliga. Nicméně, to že nelze oblastí ani projít mi dost vadí, nehledě na to, že do budoucna tu asi můžeme čekat další "okrasu" ve stylu haly Streicher :-(

Pavel Cink

#83

2011-07-08 14:20

Samozřejmě je pravda, že obec lomy nikdy nevlastnila. S tím souhlasím. Proto opravdu nemá smysl obec v tomto napadat. Ala na druhou stranu obec určitě věděla, co firma F1 Petrol a společnost SDG s. r. o., které vlastní pozemky kolem lomů, které již jsou oplocené, co mají tyto firmy za úmysl a mohla se proti tomu nějak vyjádřit. Divím se, že tak neučinila. Nechceme touto peticí nikoho napadat, jen se snažíme o to aby byl les volně přístupný. Chápu i právo majitele si pozemek oplotit ale nelíbí se mi, že oplotí cestu. Některé lomy, které byly dosud bez oplocení, tak fungují již několik desítek let a proto nevidím důvod to měnit kuli nějakým možným úrazům. Samozřejmě jsou ted lidé, kteří kdyby se jim tam něco stalo jsou schopni žalovat majitele, ale opravdu stačí cedule - soukromý majetek, vstup na vlastní nebezpečí. Např. Hejreták je také koupen již několik let ale majitel není takový sobec aby lom oplotil. Ani firma F1 Petrol a SDG by to neudělala pokud by neměli s pozemkem jiný záměr. At si teda své oplotí ale cesta kterou zahradili jim NEPATŘÍ. Patří panu ing. Böhmovi. Takže pokud se bavíme o oprávněném oplocení tak at si oplotí opravdu jen svůj majetek. Náš hlavní postoj k tomuto oplocení je hlavně kuli přístupové cestě do lesa. Samozřejmě se nám nelíbí, to že oplotili Šípův lom a nový krásný a veliký lom. Mimochodem firmě F1 Petrol a SDG již v minulosti díky odvolání se, zakázali již jednu výstavbu, kterou chtějí ted vystavět na kraji lesa a v blízkosti lomů. Myslím si, že taková výstavba na kraj lesa možná (spíše určitě)zasahující až do lesa nepatří. Tyto stavby mají stát někde na louce a na volně přístupných pozemcích a né v krásné krajině, kterou tímto totálně zdevastují. Nehledě na provoz, který tam nastane. Tak se prosím zamyslete sami nad sebou a neobhajujte tyto "hrabající" lidi, kteří myslí pouze na svoji peněženku. A pokud zde nebydlíte a nemáte potřebné informace, tak prosím nenapadejte ani nás. Uznávám, že tato petice byla trochu uspěchaná, ale to se vše brzy změní. A chápejte, že čas hraje právě pro firmu F1 Petrol a SDG s. r. o. Samozřejmě jsme ze začátku měli také strohé informace, které právě díky lidem a komentářům zde zkvalitnujeme a snažíme se dát dohromady opravdu pravdivé a důležitě podklady, které budou rozhodující pro odvolání. Již jsme domluveni na krajském úřadě, kde nás rádi vyslechnou a budou se nám prý snažit pomoci, za co jsme jim opravdu vděční. Takže ještě jednou na závěr bych chtěl poprosit všechny aby zde nenapadali nikoho a spíše se snažili o pomoc tím, že podepíší (ač neúplnou a někdy i trochu popuzující) petici a pokud mají nějaké argumenty, at už pro i proti, tak at váží slova, protože pak mohou akorát ublížit jak nám tak i panu majiteli, za kterého tu pár vyjímek bojuje.
R. Soukup

#84 Re:

2011-07-09 09:29

#83: Pavel Cink -

Sorry, ale celá tahle petice je dost naivní a stojí na blbbejch základech. Je třeba, aby se opírala o nějakej fakt, kterej bude mít váhu s věcí pohnout. Rozhodně bych petici nestavěl na tom, že hodně lidem vadí plot z důvodu toho, že se jim na pozemku líbí a rádi na něj chodí. Těžko nějaká instituce z tohodle důvodu nařídí odstranění plotu, notabene když majitelé pozemku nejednali protiprávně. Tady by mohlo pomoct pouze to, kdyby se dokázalo, že přes pozemky vedou stezky chráněných živočichů, kterým oplocení nyní brání v pohybu. Možná by v týhle linii stálo za to dát podnět na příslušnej odbor ministerstva životního prostředí. Starostu bych do toho ani netahal, možná by ale stálo za to, kdyby se jasně a veřejně vyjádřil na které straně stojí.

 


Nepřihlášený uživatel

#85 Re: Re:

2011-07-09 11:20

#84: R. Soukup - Re:  

 

myslím, že asi bude hodně těžké dokazovat, že územím vedou stezky zvěře. Co si budeme povídat, je tam šrumec, je to blízko obce a zvěř jsem tam neviděl ani nepamatuju. Mě třeba taky vadí, že je to vše oplocené , stejně tak, že jsou nové parcely až k šípáku , kde dřív byla louka.ale je to asi prd platné.

Tak jako nezabráníš tomu, aby si tam majitelé ,,něco,,postavili. Oni musí mluvit o stavbě haly, neb dům jim tam nikdo nepovolí, neb v těžebním prostoru dům, nebo chatu postavit nelze. Takže, já bych se haly moc nebál, spíš si myslím, že půjde o nějaké rekreační obydlí. Ale to samosebou nebude majitel nikomu vykládat.

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2011-07-09 12:51



Nepřihlášený uživatel

#87 cesta

2011-07-10 02:02

Cesta mezi lomy (Kavex a Špačkův lom), vedoucí až do Štěnovického Borku, je v platném územním plánu vyznačena jako plocha dopravní infrastruktury, tedy veřejné prostranství. Podle zákona o obcích (§34 zák.č. 128/2000 Sb.) je takový prostor přístupný každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Cesta je vyznačena už na historických mapách z 19. století a odhaduji, že až teprve pan Graubner (F1 PETROL a.s.) ji kvůli vlastnictví pár m2 takto neomaleně a sobecky přehradil, dle mého názoru v rozporu s citovaným zákonem.

Nepřihlášený uživatel

#88 Re:

2011-07-10 13:29

#86: Jar. Randa -  

 určitě máte pravdu. fakt je ale že vrata přes cestu mezi Kavexem a tím velkým lomem jsou postaveńa na pozemku náležícím majiteli Kavexu, nikoliv majitelům těch oplocených lomů´.

laura

#89 Re: Re: Re:

2011-07-10 20:29

#85: - Re: Re:  

 Bydlím hned pod lomem a ráno z okna pozoruji srnky a zajíce, to jen reakce na to, že jste tam zvěř neviděl...

Petr P.

#90

2011-07-11 16:59

Tak už tam máme ochranku. Další scénář bych viděl asi takhle: Někdo se prostě nasere, vleze tam, s tim, že se vykoupe a dostane nakládačku, případně ho něco kousne do zadku. Pak bude dlouhá tahanice plná odvolání, protestů a peticí proti výstavbě nějaké haly, no a po nějakém čase majitel lomů stejně dosáhne svého a obcí budou projíždět další desítky náklaďáků týdně. Svoboda je hezká věc, ale má to hranice. Máš pozemek? Oploť si ho, když si myslíš, že je to třeba, ale životní prostředí sahá mnohem dál než jen k plotu a týká se mnohem víc lidí, než jen majitelů pozemků. A tady bude třeba zasáhnout, čert vem plot kolem lomů, myslim, že tohle byl slabej odvar toho co nás čeká...

Nepřihlášený uživatel

#91 Re:

2011-07-11 20:40

#90: Petr P. -  

 Nejlepší by bylo se vykašlat na nějaké psaní o tom co kdo udělá atd...pochopte, že to jen nahrává majiteli, že ví o všem co chystáte. No a jen se tomu směje.

Konec konců, at si tam ta ochranka chodí dokola. Vždyť je to směšný. No tak se chodme koupat do Kavexu a hotovo. k 6 dubům se plot obejde z druhé strany lomu. Naní to tak pohodlné, ale alespoň najdete houby.

ať si lomy nabouchjí do chřtánu, když se jim tam vejdou.

byli už jste u řeky? jak je tam krááásně, pivo teče proudem, na jezu šumí voda.....

 

 

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2011-07-12 10:41


Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem webu (Zobrazit podrobnosti)

2011-07-12 12:56


AV

#94 Re:

2011-07-12 14:44

#21: Pavel Cink -

Historicky nebyly štěnovické lomy nikdy ve vlastnictví obce, vždy patřily panství a později velkostatku. Výjimku tvořily pouze lomy Hejret, Rádl a Panzer. To platí dodnes. Samozřejmě se ani mně nelíbí oplocení lomů a lesa, ale než se začne nějaká diskuse na dané téma, je nutno se seznámit se všemi skutečnostmi a vyvarovat se zbytečných emocí. Dnes koupil lomy současný majitel od předchozího majitele, kterým nebyla obec. Jedná se o soukromý majetek a ten je nutno respektovat. Začne-li současný majitel těžit kámen, k čemuž má stále těžební právo, nikdo mu v tom nemůže zabránit. To je prostě kapitalismus a na socialistické zvyklosti musíme zapomenout. Nelze si vybírat z určitého společenského systému jen to, co se nám hodí, ale je nutno přijímat systém jako celek. Jestli se má něco v situaci se štěnovickými lomy změnit, je nutné jednání obce, majitele pozemků a nejspíš i stavebního úřadu. V žádném případě nelze argumentovat tím, že "odjakživa se chodilo volně do lesa a koupat se do lomů". To není pravda. stačí zajít do Oblastního archivu v Blovicích a najít patřičné zápisy a dokumenty. V lomech se začali Štěnovičáci koupat až dávno po 2. světové válce, a to ještě jen v lomu Hejretově. Nikde jinde. Koupání bylo vždy hlavně v řece. A do lesa se chodilo před válkou jen na propustku. Také se v lese lidé uměli chovat. Žádné motorky, čtyřkolky, volně pobíhající psi bojových plemen zvlášť, žádné plastové lahve a obaly od sušenek a cukroví, žádné svévolně polámané stromy, žádní sprejeři, aby zvěčňovali své mínusové IQ na skalách lomů. Klid, pořádek a čistota. Myslivci bývali autoritou, obec něco znamenala a každý věděl, že se má chovat civilizovaně. Dnes jde ve sporu o lomy jen o to, aby se mohli hlavně nově přistěhovalí, kteří tady sice bydlí, ale v mnoha případech nemají ani trvalé bydliště, tudíž nejsou občany obce, aby se tedy nově přistěhovalí mohli vykoupat a jít na procházku do lesa. Nic jiného ,než jejich sídliště 1 a budoucí sídliště 2 k Čižicům je nezajímá. Štěnovice a její starousedlíci, její historie a vůbec obec jako taková. Neplatí to sice o všech nově přistěhovalých, ale o většině určitě. A starousedlíci umějí jen kritizovat a nesouhlasit v restauracích a na ulici. Stálo by za to, abychom se všichni více cítili být občany Štěnovic, abychom se sešli alespoň na veřejném zasedání a tam o všech problémech obce diskutovali.  A to nejen o lomech. Až když se najednou není kde koupat, začne nějaký protest. Bude po létě a všechno ustane. To je pro obec nedobré.

Pavel Cink

#95

2011-07-12 15:39

Psát sem nesmyslné připomínky umí každej. Kdo má zájem jednat a pomoci dotánout to do zdárného konce at se prosím ozve na mail: cinkalsphy@seznam.cz nebo kdo zná můj tel. tak samozřejmě na něj. Už máme dosti pádné argumenty a celkem dost informací ohledně zrušení oplocení a nedovolení možné výstavby. Děkuji

Tento příspěvek byl odstraněn autorem petice (Zobrazit podrobnosti)

2011-07-12 19:54



Nepřihlášený uživatel

#97

2011-07-13 00:14

Pokud není cesta kolem lomu ve vlastnictví majitele a co čtu tak není měla by být volně přístupná pokud není domluveno jinak s majitelem cesty....nehledě na to že jak to budou děcka všelijak obcházet tak tam opravdu někdo někam spadne.

Nepřihlášený uživatel

#98

2011-07-13 00:20

re .#85.ano bude to rekreační obydlí přesně takhle to funguje((
James Rush

#99

2011-07-13 01:19

AV píše rozumně,jen by mi zajímalo jak ví že to dnes někdo koupil zase zpět?Můžu i já si koupit lom?Jak to tu tak čtu tak už nevím jak jinak to zpět zpřístupnit.Obec se k tomu bohužel nemá,tak jedine koupit,sundat plot a drát,zpřístupnit,dát tam koše na odpadky,bufet s pivem a je to,musí to přeci koupit někdo normální,i kdyby jsme se na to měli složit,nejsem ani ze Stěnovic a je mi jen 23,bazen doma a reku pred barakem,ale stejne vždycky jedu do Stěnovic k lomu,místo které by mělo patřit všem!!Nicméně bohužel plot s drátem je tam dál a navíc skoro těžkooděnec se psem,ktery mimochodem hlídá tu cestu do lesa která vubec nepatrí majiteli lomu který má být oplocen!Diky podpoře Krajského úřadu a vás všech snad všechno dobře dopadne ...PS:John a Tom jsou chudáci co se staraji hlavně o sebe,ale budiž jim k dobru že se alespon podepisou,ne jako jiný...a jestli to čte pan majitel a směje se,tak at,ale kdo se směje naposled ten se směje nejlíp....,až se budu smát já on už tady nebude,chacháááá

Nepřihlášený uživatel

#100 Re:

2011-07-13 09:49

#99: James Rush -

Jenom malou poznámku ke sporu. Obec lomy nikdy nekoupí:1/ nejspíš by se nenašly peníze v obecním rozpočtu, 2/ současný majitel by musel chtít lomy a pozemky kolem prodat, k čemuž se zjevně nechystá. Kdyby obec lomy koupila, je povinna zajistit bezpečnost, tzn. zaměstnávat někoho, kdo bude ve dne v noci hlídat a to za patřičnou mzdu, na kterou obec zase nemá peníze. A ještě jednou kdyby: obec snad lomy vlastnila a, jak Vy píšete, udělala bufet s pivem - nedej bože - to ať raději zůstanou lomy oplocené. Nepořádku už je kolem víc než dost a nejen kolem lomů, ale v celém lese. Myslím, že současný pan majitel může být v klidu a smát se do nekonečna. Zatím nic neporušil.Ani tím, že postavil na cestu vrata. Zřejmě se domluvil s majitelem lomu Salcman/dnes Kavex/. Cesta také nikdy nebyla obecním majetkem, vždy patřila majiteli velkostatku, ale ten dodržoval tzv. zvykové právo užívání cesty. Ale nemusel je dodržovat, to záleželo na jeho vůli.

Pokud se snad někdo chystá jednat o tom, aby se oplocení zrušilo, bylo by nutno projít všechny materiály, pročíst vyhlášky a zákony a jednat slušně. Výkřiky a petice nic nezmohou.