Petice proti oplocení Stěnovického lesa a kamenných lomů

Pavel Cink

#126

2011-07-19 14:54

Pozvánka
na veřejné zasedání zastupitelstva obce Štěnovice ve středu 27.7.2011 od
18 hodin,
k účasti pozván p. Graubner (majitel lomů, původce oplocení kolem lomů a
lesů), p. Gruber (pracovník stavebního úřadu Štěnovice).
Hlavním tématem jsou štěnovické lomy, oplocování, záměr výstavby u lomů.

Nepřihlášený uživatel

#127

2011-07-19 15:04

vůbec mi nejde n rozum, jak je možné takovou oblast oplotit! Pokud si ten pozemek někdo koupil, tak jak je možného prodat do soukromých rukou proti zájmu spousty lidí.

Nepřihlášený uživatel

#128 Re:

2011-07-19 17:00

#127: -

Žijete v jiném světě než v tom, co býval před dvaceti lety. Pan Bakala si koupil půl Modravy na Šumavě, protože na to má. Pan Graubner si koupil lomy ve Štěnovicích, protože na to má. Otázka by spíš měla znít, kde na to vzal. Ale na to vám p. Graubner vůbec nemusí odpovědět. Jednou si prostě koupil kus pozemku a je jeho. Může s ním nakládat, jak se líbí, pokud neporušuje zákony. A ty oplocením neporušuje. Že se nám nelíbí vrata, je jisté, ale dal-li vrata na cestu, která je jeho majetkem, je v právu. Většině lidí ve Štěnovicích se taky nelíbí sídliště k Čižicům a je jim to málo platné. I když jsou většinou.

Josef Volf

#129 Re: Re:

2011-07-19 18:53

#128: - Re:

co já vím,tak zdenek na sumave nic neoplotil a nezamezuje lidem vstup do lesa,vsichni mame penez dost,ale nekdo je v pohode dal a s nekym to proste zaclouma a pak dela takove naschvali,to neni muj styl,bejval bych o to mel taky zajem,ale ani by mi nenapadlo ze to je na prodej, ten si nekdo upekl bokem pod stolem kdyz tamni lide o nicem nevi a nejednou tam maji plot a hlidace,bude v tom nejaka korupce s obalkama,na to zkuste apelovat,tezko se to dokazuje,ale policie po takovych kauzach ted ráda jde


Nepřihlášený uživatel

#130 Re: Re: Re:

2011-07-19 19:23

#129: Josef Volf - Re: Re:

Obec lomy nemohla prodat, protože jí nepatřily. Nemohla je koupúit, protože by na to neměla. I kdyby je koupila, musela by počítat s dalšími nemalými výdaji do budoucna: zajistit bezpečnost, pořádek atd.. Nejdřív musí být v obci peníze třeba na přístavbu školky nebo na opravy školy o komunikacích nemluvě. Zkuste dneska přemluvit Kalouska, ať pošle víc peněz do obecního rozpočtu.


Nepřihlášený uživatel

#131 Re:

2011-07-19 21:17

#127: -  

 jestliže někdo někomu něco prodá a má na to peníze, nemá do toho nějaký zájem spousty lidí co mluvit. Proberte se už všichni! Soukromý majetek je nedotknutelný! Vy si taky nenecháte nikoho lézt do baráku.

A mlátit slovy o veřejném zájmu....to je úplně něco jiného.


Anonymous

#132 Re: Re:

2011-07-20 12:45

#131: - Re:

Proc ne,v klidu se stav :) dam ti i najist a napit,kdyz budes slusnej,stejne tak to muze bejt s lomy,stejne co jineho s nima nez je nechat verejnosti ktera je pekne vyuziva,v lete vykoupat,v zime zabruslit,krasa!!plavci,potapeci,horolozci,houbari,pejskari,rodiny s detma je jich spousta

Zorgon

#133 Plot

2011-07-20 16:02

Jó každý má právo oplotit si svůj pozemek.
Problém je, že firmy pana Graubnera vypadají spíše jako pračky na peníze - nikde nevyvíjejí žádnou rozumnou činnost mimo maloprodeje fitinek. Pravděpodobně je tedy pan Graubner pouze nastrčenou figurou realizující určité investiční záměry - Hotel? Skladiště? Smetiště?
Pan Graubner pravděpodobně lže, když v žádosti o územní rozhodnutí žádá o povolení k umístění 10 budov u Šípáku za účelem těžby, když v minulosti stačil dřevěný přístřešek a šatny.
Máslo po hlavě také teče mistrům ze Štěnovické stavební společnosti, kteří úspěšně prodali pozemky nešťasníkům, kteří nyní místo na rekreační zónu budou koukat na "graubnerovy haly" a plot.
Hodnota života v obci se sníží a pravděpodobně nese vinu i obec a zastupitelstvo, které mělo vice domýšlet důsledky územního plánu.


Nepřihlášený uživatel

#134

2011-07-20 17:47

Graubner není nikým nastrčená figurka. Nevěřím ani teoriím o praní pěněz nebo jiným výmyslům. Jde o plzeňského podnikatele, který je jednatelem několika společností, mimo jiné také známé firmy THORN. Pokud měl dost pěnez a podmínky k tomu tento pozemek koupit, tak mu nelze nic vyčítat. Jak to bylo nastaveno původním vlastníkem a územním plánem, tak z toho se teď odvíjí současná situace. Na reakce typu, že jde o zloděje, když si může něco takového koupit jsem už alergický. To jsou hospodské tlachy od lidí, kteří v životě nic nedokázali a cloumá jimi závist.

Nepřihlášený uživatel

#135 dana

2011-07-20 20:30

Jestliže si někdo koupil pozemek v ,,nové čtvrti,,mohl si velice dobře zjistit, koho bude mít za souseda. Že nebude třeba mít za barákem les a lom, ale plot. jejich pozemky dřív také byly jen loukou. A říká někdo ze starousedlíků něco? V té době, kdy se pozemky pro stavbu domků prodávaly, patřily lomy ještě Špačkům. Konec konců, klidně můžou celé štěnovice počítat s tím, že když se majitel rozhodne a začne těžit, nic se s tím nedá dělat, neb je toto území vedené jako těžební prostor.
navíc celé oplocení je poze reakce na jednání ,,občanského sdružení,, (obyvatel z nové čtvrti- sídliště I.) Co kdyby měl někdo něco lepšího než oni? To by bylo, aby jsme tomu nezsbránili! Tak tady to máme.

Nepřihlášený uživatel

#136 Re: Re: Re:

2011-07-20 20:32

#132: - Re: Re:  

 to bych rád viděl, když přidu, dřepnu si do obejváku, jak se ti to bude líbit.


Nepřihlášený uživatel

#137 Re: Plot

2011-07-20 22:52

#133: Zorgon - Plot

Hodnota obce už se snížila dávno a ne teprve teď, když se jedná o lomy. Snížila se v okamžiku, kdy se začala budovat sídliště k Čižicům. Kdyby se postavilo pár domů, ale hned dvě sídliště? To už je Lochotín ve Štěnovicích. A ti, kteří tam bydlí, stejně nikdy nechtěli být obyvateli vsi. Chtěli zónu klidu, rekreační oblast. A jak k tomu přijdou starousedlíci nebo ne starousedlíci, ale ti, co bydlí v původní vsi? Ti se musí smířit s tím, že mají nepořádek kolem, auta a čtyřkolky se jim prohánějí kolem baráků, o nějaké zóně klidu si mohou nechat tak akorát zdát. A jestli se teď bouří sídliště, že nemají přístup do lesa a do lomů, tak ať se obrátí na Stavební společnost Štěnovice a na realitku, která jim všechny výhody naslibovala. A až jednou ovládnou"radnici", tak udělají plot kolem starých Štěnovic, pokud možno 2 metry výšky, aby se nemuseli ani dívat na to, co bývalo kdysi pěknou vesnicí.


Nepřihlášený uživatel

#138 Re:

2011-07-21 10:05

#126: Pavel Cink -

SDÍLET na facebooku  nutno psát se "S" nikoliv se "Z"     SDÍLET  SDÍLET  SDÍLET

Zorgon

#139 Re:

2011-07-21 13:43

#134: -  

Koupit téměř vytěžený lom s nepříliš kvalitní žulou ve vodárenském pásmu není žádná výhra, po které sáhne seriózní podnikatel. Spíše ten, kdo hledá "jiné" využití.
Právě skladiště/smetiště může být zlatým dolem. A pan Graubner v tomto smyslu neskýtá žádnou záruku.
Viz oplocení areálu, seznam jeho firemního propletence a deklarovaný rozsah stavebních prací, .

Jak píšete figuruje v mnoha firmách:

THORN METAL s.r.o.,
SDG spol. s r.o.
Obchodní centrum Slovanská, s.r.o.
EKS - Group, s.r.o.
BUY & DRIVE a.s.
F1 PETROL a.s.
MAMALOT TRADING s.r.o.
Development West a.s.
AB Bor, s.r.o.


Zajímavé je, že F1 Petrol a.s. která vlastí část lomů zrušila předmět podnikání "nákup, prodej a skladování paliv a maziv" v roce 2009 a naopak byla založena firma BUY & DRIVE a.s. která má v předmětu podnikání:
-provozování čerpacích stanic s pohonnými hmotami
-nákup, prodej a skladování paliv a maziv včetně jejich dovozu
-opravy silničních vozidel
 
V lomech se už jednou našly oleje a akumulátory...
Nakonec bude lomy vlastnit moldavský státní příslušník tč. nezvěstný a všichni budou koukat jako vrány co za plotem je...

 


Nepřihlášený uživatel

#140 Re: Re:

2011-07-21 13:50

#139: Zorgon - Re:

To je sice smutné, ale pokud mu tuto činnost zákon umožňuje, nic s tím nenaděláte. A ten chlív, který začal vznkat v okolí lomů, neměl nic společného s dotýčným majitelem. Zaneřáděný je celý les, protože se v něm neumějí lidi chovat. Hlavně ti noví ve Štěnovicích.


Nepřihlášený uživatel

#141 Re: Re: Plot

2011-07-21 14:37

#137: - Re: Plot 

 

to, že se v obci postaví celá čtvrť, či 2 o tom se rozhodlo bohužel už hned po roce 89. Těžko říci co si od toho obec slibovala. Je otázkou, jestli na tom vydělala víc, než prodělala.

Ti přistěhovalci tady jen bydlí a je málo těch, kteří tru chtějí žít. Ona v podstatě jim to ani nedovolí ta neznalost místních poměrů. Kdo je s kým příbuzný, kdo jakej kdy byl a podobně. Místní se znají, neb se doma běžně o vsi a lidech tady baví. Ale asi těžko se noví mohou bavit o tom, kdo tady byl předsedou hasičů nebo sokola. A ani je to nezajímá. a zajímat nebude.

Alan

#142 Nejlepší řešení je spolupráce

2011-07-21 15:00

Nejlepší řešení by byla spolupráce, která by odstranila oboustranou nedůvěru. Plot nechat a umožnit lidem s trvalým pobytem ve Štěnovicích za stanovených podmínek koupání.
Jedná se o pár týdnů v roce a určitě by přispělo k pohodě.

Nepřihlášený uživatel

#143 Re: Re: Re: Plot

2011-07-21 19:45

#141: - Re: Re: Plot

Hlavně nepaušalizovat! Spousta nově přistěhovalých se do dění v obci chce zapojovat, zajímají se o její historii, vztahy mezi starousedlíky atak... Ne každej má krosku nebo čtyřkolku, ne každej háže po obci a v lese odpadky, dělá nepřiměřený hluk nebo je arogantní na sousedy. Ostatně, kdo je starousedlíkem? Je to potomek sedláka z 18. století, kterej bydlel na návsi, nebo je to i 50 let stará "náplava", která si za komunistů postavila domek na čižické za hřbitovem? Myslím, že za spoustu nově příchozích, kteří si koupili pozemek v nových lokalitách může být původní obytelstvo Štenovic rádo a stejně tak si dovedu představit vyvrhele, kteří se v obci narodili, každý je zná, ale radši by je neznal. Ti, co si tady postavili jen dům, trvalé bydliště mají pořád v Plzni a sem se jezdí jenom 2x týdně vyspat, aby tu o víkendu udělali bordel, mi taky štvou. Kdo tady má trvalé bydliště a chce tu bydlet, tak ten to jistě myslí vážně a rád se zapojí třeba do diskuze kolem štěnovických lomů.

 


Nepřihlášený uživatel

#144

2011-07-22 12:33

Vzdycky jsem se chtel prestehovat do Stenovic,bylo tam tak krasne,spousta pratel,krasné koupani nejen v lomech ale i na hezkem jezu u hriste,ale ted je mi z toho spatne,mesto s tim nic nedela vsem je to fuk a nekteri jdou dokonce tem podvnodnikum na ruku,bojujte obcane za vase mesto,jsem s vami i kdyz mi to muze byt fuk,bojujte vsemi zpusoby,protoze az kolem budou jezdit nakladaky a zavazet lomy bordelem bude pozde :( spoluprace neni mozna,majitel slibil volnost a moznost koupani a vidite to samy,vysledek ostnaty drat a hlidac,jo,jo,hezky mu zpivaji kdyz ptacka lapaji,jen doufam ze me dlouhé prsty nepovoli nikdy zadnou stavbu ani zavezeni.Kdyz se lomy prodavali byl jsem ai jeste malej a ted mi to nikdo neproda,ale bylo by krasny to vlastnit a nechat to volne pristupne dalsich stovky let urcite by se na me hezky vzpominalo a vsichni by me meli radi a uznavali by me,soucasny pan majitel si akorat koleduje o vajicko na hlavu

Nepřihlášený uživatel

#145 Re: Re: Re: Re:

2011-07-22 12:59

#136: - Re: Re: Re:

rád poznávam nové lidi,verim ze kazdy je v jadru hodný clovek a jak oni ke mne,tak ja k ním,takze kdyz te privitam se sklenkou dobreho vina a chutnym jidlem i z nas se muzou stat pratele...S prátelským pozdravem James Rush

Iva

#146 Re: Re: Plot

2011-07-23 02:35

#137: - Re: Plot 

Při hovoru s „novousedlíky“ by jste možná zjistil zajímavou věc. Řada by byla překvapena xenofobním dělením občanů obce na „ty staré“ rozuměj hodné, a „ty nové“ rozuměj sobecké bordeláře. Oni si totiž Vaši obec vybrali jako svůj nový domov. To v českých podmínkách neděláte mockrát za život… Dům si zde mohli postavit proto, že kdosi ( patrně starousedlík) prodal půdu svých otců. Zvolení zastupitelé obce (patrně starousedlíci) pak vymysleli a odsouhlasili výstavbu nových zón. Před zraky starousedlíků byl vykácen třešňový sad, rozbagrovány louky a pole.  A zvolení představitelé obce (starousedlíci) sem budoucí nové občany prostřednictvím realitních kanceláří pozvali, lákajíce je na dopravní dostupnost a romantické prostředí lomů. Zdá se mi trochu podivné někoho pozvat , prodat mu půdu a pak se na něj koukat s opovržením jen proto, že na  ni staví dům. Co je špatného na tom, že i nově příchozí chtějí  vyjádřt svůj názor, nebo dát  najevo, že mu není jedno, co se v obci děje. Naopak, nový pohled, nezatížený „provozní slepotou“ nebo starými sousedskými vztahy může obci prospět.

V každé skupině lidí se najdou „ lepší i horší“ jedinci. Mezi starousedlíky i novousedlíky se najdou lhostejní, které nic nezajímá, stejně tak lidé, které trápí jak vesnice vypadá, že rychlostí jakou ubývá stromů, luk a volné přírody přibývá plotů a železných bran.  Není to problém jedné nebo druhé skupiny. Je po problém VŠECH občanů Štěnovic.

 

Iva

#147

2011-07-23 02:41

Štěnovice se staly podivně rozpolcenou obcí. Někdo horečnatě se hledá viníka oplocení lomů, jíný hledá možnosti a jak jak tuto nepříjemnou skutečnost zvrátit. Ale pokud se oprostíme od emocí, xenofobních, prodemokratických i protidemokratických, asi se shodneme na tom, že těm, kdo na procházku kolem lomů chodili dvakrát denně a nebo jen pár týdnů kvůli letnímu koupání, že těm, komu není lhostejné, v jakém prostředí žije, a koho zajímá víc ne jen prostor vlastního dvorku, je to prostě líto a cítí se být o cosi ochuzen. Může nad tím mávnout rukou nebo se pokoušet hledat naději, že tento pěkný kout ještě někdy uvidí.
Faktem zůstává, že problém plotu je“ starý „ jeden měsíc. Avšak problém celého prostoru lomů, který si většina obyvatel Štěnovic jaksi, i když právně neprávem přisvojila, sahá do roku 2008, kdy si p. Graubner dotčený pozemek koupil. Od té doby vlastně stále po krůčcích probíhá realizace jeho představ. Se situací je od počátku seznámen Obecní úřad a Stavební úřad ve Štěnovicích. Otázka zní, nakolik představitelé obce hájili a hájí zájmy občanů?


Nepřihlášený uživatel

#148 Re: Re: Re: Plot

2011-07-23 15:42

#146: Iva - Re: Re: Plot

No právě, představitelé obce nebyli starousedlíky a krásná příroda jim mohla být tak akorát ukradena. Klidně by rozparcelovali dfalší pozemky, kdyby byly k mání. Už se chystalo pole pro skleněné plochy fotovoltaiky.


Nepřihlášený uživatel

#149

2011-07-23 21:49

Nejsem sice ani obcanem Stenovic,ale i pres to mi tahle zprava velice zarmoutila a nemuzu jen tak mavnout rukou.Vite,u nas v Presticich to funguje tak,ze prijde nekdo s tím ze by chtel koupit tenhle pozemek a udelat tam to nebo to(priklad obchodak LIDL,nebo plochu fotovoltaiky,pozn. ani jedno neproslo) starosta rekne dobra,zeptame se obcanu,da plany na nastenky probere to s obcany na zasedani,oni reknou NE,on je sice smutny,provize by ho jiste neminula (vime vsichni jak to chodi ne) ale on je tu preci pro nas obcany a respektuje to a i proto ho tu nakonec vsichni maji radi a budou ho dal volit a kdyz se pujde projit mestem radi ho pozdravime a prohodime par slov i kdyz uz mu treba sebrali ridicak za jizdu v opilosti:)) no kazdy muze udelat v zivote chybu i vas obecni urad ji zrejme udelal kdyz o vsem uz dávno ví a nechava byt i kdyz jim musi byt jasne ze pro lidi to jiste plus nebude,otazka je co s tim ted,kdyz vám ani urad,jenz tu je pro blaho obcanu nepomuze musíte sami,at uz starousedlik,novousedlik,nebo lide jako já,jenz u vas nebydli,vsichni musime tahnout za jeden provaz,nesmime jen lhostejne mavnout rukou,byla by to vecna skoda!!az zacnou jezdit nakladaky a stavet se nove haly,bude krasa vasi krajiny nenavratne pryc...

Nepřihlášený uživatel

#150 Re:

2011-07-23 23:22

#149: -

Krása Štěnovic už je dávno pryč. Vedení obce chce jen přežít, alespoň si to myslí lidi ve vsi. Jen žádné problémy. Na druhou stranu ale třeba říct, že lidi se starají jen na ulici, ale na veřejné zasedání obce nejdou. Protože se nechtějí rozčilovat zbytečně. Tam se tak akorát vykřičí a život jde dál. Těm hlavním v obi je to jedno. Ví, že stejně lidi nic nezmůžou a za chvíli přestanou nadávat.