Právo na sebeurčení Černé Rusi

Černá Rus je v současné době územní součástí Běloruské republiky. Již dlouhá desetiletí se politické směřování Běloruska vzdaluje od vůle svých obyvatel. Během agresivní války Ruska proti Ukrajině se tento stav ještě prohlubuje, kdy se Bělorusko chová jako naprostý vazal agresora. Nejen, že obyvatelé volají po politických změnách, ale i územní celky se dožadují svých práv.

Historická země Černá Rus, která po generace je součástí Běloruska, volá po právu na vyhlášení referenda o sebeurčení, které je zakotveno i v Chartě OSN. Jak nám Rusko ukázalo na Krymu a nyní ukazuje i na východě Ukrajiny, je naprosto v pořádku vyvolat referendum na sebeurčení. Jedná se o území na západní části Běloruska, na horním toku řeky Němen jehož součástí jsou města jako: Novogrodek, Grodno (Hrodna), Slonim, Vaukavysk (Volkovysk), Lida a Ňasviž. (viz. přiložená mapka).

V případě úspěchu referenda tak vznikne státní celek Černorus, který bude zcela nezávislý na Běloruské vládě.272894737_737795407120242_8003749903110922009_n.jpg

Lukáš Janda    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Lukáš Janda svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.