Výzva k zachování současných aktivit v ostravském Bauhausu do doby, než budeme znát výsledek urbanistické soutěže na danou lokalitu a konkrétní záměr pro místo, kde dnes Bauhaus stojí. 

Kontaktujte autora petice

Bauhaus dnes na ČT24

2024-05-08 10:12:22

Jedinečná transformace zaniklého ostravského hobbymarketu Bauhaus v pozoruhodnou galerii dnes večer na ČT24 v cyklu dokumentů GALERIE, KDE BYSTE JE NEČEKALI o tuzemských výstavních prostorech na netradičních místech. Snímek_obrazovky_2024-05-08_v 12.03_.24_.png

 

Iniciativa Bauhaus končit nemusí !!! Výbor iniciativy: Viktorie Pražáková - studentka SŠ a umělkyně, Ondřej Rybníček- student VŠ a sokol, Jakub Černý - VŠ pedagog a umělec, Ilona Rozehnalová - organizátorka kulturních a komunitních aktivit

Doporučujeme velmi dobře napsaný článek k Bauhausu, co vyšel v Deníku Referendum

2024-05-02 18:00:01

Přečíst si jej můžete zde: https://denikreferendum.cz/clanek/36273-ostravsky-bauhaus-koncit-nemusi

" I přesto, že může jít na první pohled o tzv. nízkou architekturu, architektonická adaptace pro potřeby galerie PLATO ukazuje, že může vzniknout architektonicky výrazné řešení, provozně velmi funkční pro galerii i občanské aktivity s obrovským potenciálem rozvíjet a posilovat již existující společensko-kulturní roli, která by v Ostravě výrazně chyběla a nebyla by plně nahrazena ani přestěhováním do jatek.

Zachováním prostoru bychom se přiblížili zahraničnímu přístupu „nebourat, ale využít“ již existující struktury, zohledňujícímu mimo jiného vysoké ceny stavebního trhu. Takto funguje například galerie Shedhalle ve švýcarském Curychu v jednom z objektů hal bývalé tovární čtvrti. Kulturní centrum je zde v provozu již od 80. let minulého století.

Tamní výstavy fungují jako nástroj pro vytváření skutečných komunit a jsou to právě kulturní platformy, které dynamicky podporují tuto sociální roli. Svět se rychle mění a umělecké instituce mají za úkol diskutovat o společenských otázkách, jako je technologie či ekologie.

Současný diskurz v architektuře se ubírá převážně směrem transformací. Reprezentanti tohoto směru jsou francouzští Lacaton&Vassal, hvězdné duo současné architektury. Na nedávné přednášce v pražském kině Aero Anne Lacaton přednášela o udržitelné architektuře a o svých úvahách, jak vyzvat architekty a investory k „nebourání“ a transformacím budov. Tento ateliér například mění panelové domy ve Francii ke klimaticky a esteticky příjemnějšímu bydlení. Jsou také nositeli Ceny EU za současnou architekturu Mies van der Rohe za rok 2019." 


Iniciativa Bauhaus končit nemusí !!! Výbor iniciativy: Viktorie Pražáková - studentka SŠ a umělkyně, Ondřej Rybníček- student VŠ a sokol, Jakub Černý - VŠ pedagog a umělec, Ilona Rozehnalová - organizátorka kulturních a komunitních aktivit

Rodinná dílna a terénní přednáška Bauhaus, 25. a 26. 4.

2024-04-23 11:19:25

Srdečně vás zveme na dvě akce k Bauhausu:

25. 4.  v 15.00–18.00 BAUHAUS JE NAŠE SRDCE – DÍLNA PRO RODINY

Rodinný ateliér pro všechny, kdo mají rádi současné aktivity v ostravském Bauhausu, dílny povedou umělci Nikola Rácová a Ivo Škuta. Budete si moci třeba pro skřítky, kteří žijí v Bauhausu a jeho zahradě, vyrobit domečky z hlíny a jiných přírodních materiálů. 

Koná se přímo v Bauhausu. 

 

26. 4. v 18.00 CO MAJÍ SPOLEČNÉHO JATKA, PLATO, BAUHAUS A MIES VAN DER ROHE? ANEB CESTA Z PERIFERIE K JÁDRU MĚSTA

Terénní přednáška historiků Martina Strakoše a Romany Rosové.  

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 porota evropské Ceny Miese van der Rohe za současnou architekturu rozhodne, zda přidělí uvedené prestižní ocenění konverzi ostravských jatek na galerii Plato podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného a jeho ateliéru KWK Promes, nebo některému z dalších čtyř finalistů z různých zemí Evropy. Tuto výjimečnou událost oslavíme terénní přednáškou, během níž se bude hovořit o minulosti, přítomnosti i budoucnosti zmíněné lokality. 

Už postup do finále je pro polskou i českou architekturu a pro Ostravu historickým úspěchem. Zároveň je to šance podrobněji uvažovat o dalším vývoji místa. Nemůžeme vnímat galerii jen jako unikát. Porota soutěže sledovala mimo jiné i to, jak se bude rozvíjet celý okolní prostor, jak bude řešeno začlenění oceňované stavby do urbanismu městského centra a jak bude tato příležitost využita k přetvoření bývalé periferie v novou a architektonicky hodnotnou část jádrového území Ostravy. V současné době se vedou diskuse jak o urbanistickém napojení lokality na okolí, přemostění pro pěší z Fifejd, ale i o budoucnosti vedlejšího objektu Bauhausu či o připravované developerské zástavbě v sousedství jatek.

Historici a památkáři Martin Strakoš a Romana Rosová jako jedni z iniciátorů záchrany jatek a těch, kdo se podíleli na stavebněhistorickém průzkumu objektu, vás seznámí jak s minulostí této cenné části města, tak se současností a možnými variantami budoucího vývoje.  

Sraz u jatek.

 

 


Iniciativa Bauhaus končit nemusí !!! Výbor iniciativy: Viktorie Pražáková - studentka SŠ a umělkyně, Ondřej Rybníček- student VŠ a sokol, Jakub Černý - VŠ pedagog a umělec, Ilona Rozehnalová - organizátorka kulturních a komunitních aktivit

Vášnivá diskuse o Bauhausu na březnovém zastupitelstvu města Ostravy

2024-04-02 03:52:59

 

Výbor iniciativy Bauhaus končit nemusí!!! vystoupil na březnovém zastupitesltvu města Ostravy – diskuse nakonec byla poměrně obsáhlá, trvala hodinu a referoval o ní i místní tisk, viz například zde: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/zastupitele-v-ostrave-se-opet-dohadali-kvuli-demolici-bauhausu-20240330.html 

Proč jsme vystoupili na březnovém zastupitelstvu?

Na konci února jsme předali vedení města petici na akci Štafeta pro Bauhaus (za měsíc ji podepsalo více než 2600 lidí). Byť jsme předpokládali, že petice bude zařazena na březnové jednání zastupitelstva, vedení města zařadilo bod projednání petice až na květnovou schůzi. Protože se ale čas Bauhausu krátí (má být uzavřen už 30.6.) a my jsme dosud ze strany vedení města nedostali odpověď na to, co bude uvnitř Bauhausu od 1.7., rozhodli jsme se přijít na březnové zastupitelstvo se dvěma prostými, leč zásadními otázkami: Jakou vizi má město od 1.7., kdy by měly být současné aktivity z Bauhausu vystěhovány? Jaký je plán pro dané území od července?

Jak proběhla diskuse a co na ní zaznělo?

Ráno před zastupitelstvem, které se konalo 27.3., všichni členové našeho výboru stáli před jednacím sálem zastupitelstva a rozdávali zastupitelům Desatero pro ostravský Bauhaus, které obsahuje základní argumenty pro zachování současné činnosti do doby, než se bude vědět, co Bauhaus nahradí – dokument je ke čtení zde http://www.krasnaostrava.cz/desatero-pro-ostravsky-bauhaus/ . Zastupitelé si také mohli prohlédnout vzkazy občanů  k Bauhausu či vyjádření významných kulturních osobností.

Na zastupitelstvu následně v sekci Dotazy občanů vystoupili 3 členové našeho výboru. Své dotazy jsme podepřeli konstruktivními argumenty. Zdůraznili jsme klíčovou synergie ostravských jatek a Bauhausu, díky které je nyní Ostrava odborníky vnímána jako jedinečný příklad revitalizace brownfieldu v rámci ČR a unikátní kulturní místo. Upozornili jsme na to, že jeden z nejvýznamnějších českých historiků architektury Rostislav Švácha hovoří o Ostravě v souvislosti se současnými aktivitami v Bauhausu jako o průkopníkovi a vynikajícím příkladu pro ostatní města. 

Sdělili jsme také, že dle našich informací zahraniční porotci ceny Mies van der Rohe na návštěvě Ostravy minulý týden vnímali, že oceňovaná jatka se mohou smysluplně rozvíjet jedině v případě, že se město bude systémově zabývat celou lokalitou, a že se zajímali také o Bauhaus.  Neopomenuli jsme připomenout význam prostoru pro mladé začínající umělce i pro komunitní život ve městě. Na naše vystoupení zastupitelé zpočátku příliš nereagovali, nakonec se však v sále rozproudila hodinová debata.

Stanovisko města a záměr ukončit aktivity v Bauhausu k 30.6. obhajovala náměstkyně pro kulturu Lucie Baránková Vilamová za ANO. Snažila se také vyvrátit tvrzení podporovatelů Bauhausu, že porotu ceny Mies van der Rohe zajímá i příběh a obsah Bauhausu. Svou argumentaci podepřela vyjádřením jednoho z porotců, který se ostře vymezil vůči Bauhausu a „aktivistickým akcím“. Porotce se stavěl ve svém vyjádření negativně ke všemu, co nebylo architekturou s tím, že naši iniciativu označil za „politikaření“. Po opakovaném dotazu, o jakého mezinárodního porotce se jedná, paní náměstkyně sdělila, že toto vyjádření napsala Adriana Krnáčová (dříve primátorka hl. m. Prahy za ANO),  jež je českou členkou mezinárodní poroty.

Pragmatičtější a více uvolněný primátor města Jan Dohnal (SPOLU) zdůvodňoval stanovisko města primárně (dle něj nákladnou) opravou výkladních skel a principem péče řádného hospodáře. Bývalý primátor Tomáš Macura ovšem argumentoval tím, že pro město se nejedná o velké náklady vzhledem k tomu, jak významné a potřebné aktivity v Bauhausu jsou. Jeho kolegyně z opozičního klubu JDETO!!! Zuzana Bajgarová v souvislosti s argumentem o řádném hospodáři poukázala kriticky na to, že vedení města nyní vynakládá značnou částku na studii k Bazalům, které byly nedávno opraveny. Oba opoziční zastupitelé také připomněli, že se do oprav Bauhausu postupně investovalo a že nešlo a zřejmě ani nepůjde o žádné horentní sumy, které by si město nemohlo dovolit.  Pozitivně se k akcím v Bauhausu vyjádřil také zastupitel Josef Babka (KSČM), který přiznal, že jej situace donutila poprvé navštívit Bauhaus po diskusi na lednovém zastupitelstvu . Svou návštěvu zde následně několikrát opakoval. Dle Babky by prostor měl sloužit mladým, pokud je bezpečný a dokud není pro dané místo konkrétní plán. Zastupitel za hnutí Ostravak Vladimír Polák na závěr diskuse vyzval k tomu, že by se o Bauhausu ještě měla vést diskuse.

 

Zbořit a vysít trávník? Věříme, že město bude mít lepší plán

Cílem vedení města je však dle primátora Dohnala nyní Bauhaus do podzimu zbořit a na jeho místě vysít trávník. Aktuálně ovšem město nemá hotov projekt demolice a tím pádem ani demoliční výměr. Lze tedy očekávat, že Bauhaus  bude od 1.7. prázdný a celá lokalita se stane na několik měsíců, po zboření Bauhausu pak na několik let periferií.  Samozřejmě to vše v případě, že vedení města svůj názor do června nezmění. Věříme, že prostor pro jednání ještě není definivně uzavřen a budeme se snažit město přesvědčit, aby nerušilo unikátní prostor a nevytvořilo z lokality znovu periferii, dokud nemá konkrétní plán.

Nechceme, aby se z místa, které je v současné době vnímáno odborníky napříč ČR jako vzor a jedinečný příklad, stala periferie.

Nechceme, aby na místě Bauhausu vznikla další proluka na řadu let, jak je to tomu bohužel v jiných ostravských případech v centru města, kdy se mluví o zástavbě, ale reálně vznikají dlouhodobé proluky (například místo po květinové síni, proluka na Masarykově náměstí, místo po Vojance a další) . 

Naše iniciativa pokračuje dále, v dubnu a květnu pro vás chystáme několik akcí, Bauhausu bude věnováno i jarní číslo bulletinu Krásná Ostrava. Vystoupíme rovněž na květnovém zastupitelstvu dne 15.5., kam bude zařazena mezi body jednání naše petice.

Děkujeme, že se o Bauhaus a danou lokalitu zajímate. Vaše podpora je pro nás důležitá a motivuje nás.

Za petiční výbor sepsal Ondřej Rybníček

V Ostravě 2. 4. 2024

 

Podrobnější informace k našim aktivitám najdete zde:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556285917113

http://www.krasnaostrava.cz/category/ostravska-temata/bauhaus-koncit-nemusi/

 

Časový harmonogram, jak by se mohlo v území postupovat od 1.7. 2024:

http://www.krasnaostrava.cz/casovy-harmonogram-pro-bauhaus/

 

Desatero pro ostravský Bauhaus:

http://www.krasnaostrava.cz/desatero-pro-ostravsky-bauhaus/

 

 

 

 


Iniciativa Bauhaus končit nemusí !!! Výbor iniciativy: Viktorie Pražáková - studentka SŠ a umělkyně, Ondřej Rybníček- student VŠ a sokol, Jakub Černý - VŠ pedagog a umělec, Ilona Rozehnalová - organizátorka kulturních a komunitních aktivit

Petice k Bauhausu na zastupitelstvu, aktuální informace

2024-03-26 11:51:54


Milí podporovatelé ostravského Bauhausu, 



dnes nám přišla odpověď pan primátora Jana Dohnala, že naše petice neodpovídá zákonu o peticích, bude tedy projednávána jako podnět občanů. Na podnět občanů se ale vztahuje delší lhůta, dokdy musí být projednán, petice se tedy dostane na jednání zastupitelstva až 15. května 2024. Výbor naší inciativy ale vystoupí již zítra na březnovém zastupitelstvu města Ostravy v sekci Dotazy občanů v 11:30 hodin. Diskusi je možné sledovat online zde: http://bitest.videostream.sk/ostrava/  




❌Zatím nevíme, jak vnímá vedení města (primátor, rada města) argumetny v naší petici či námi navržený časový harmonogram.




❌Nevíme také, co se bude dít uvnitř Bauhausu od 1.7.2024, kdy by jej Plato mělo vyklidit.




✅Oceňujeme, že rada města vyčlenila peníze na přípravu architektonické soutěže na lokalitu Cingrův sad / Bauhaus, což znamená, že by se lokalita u jatek a Bauhausu mohla rozvíjet systémově.




✅Oceňujeme také, že nás ze současné koalice k oficiálnímu setkání vyzval zastupitelský klub hnutí Ostravak- na jednání minulý týden přišla většina členů klubu a o naší iniciativě a postojích jsme hovořili dvě hodiny ve věcném duchu.




✅Věříme, že plodná a věcná bude i diskuse na zastupitelstvu města Ostravy 27.3. v 11:30.  Držte nám palce. 



 



Děkujeme za vaši podporu a důvěru!  


Iniciativa Bauhaus končit nemusí !!! Výbor iniciativy: Viktorie Pražáková - studentka SŠ a umělkyně, Ondřej Rybníček- student VŠ a sokol, Jakub Černý - VŠ pedagog a umělec, Ilona Rozehnalová - organizátorka kulturních a komunitních aktivit

HAPPENING ŠTAFETA PRO BAUHAUS, 28. 2. v 16:00 v Ostravě

2024-02-24 06:53:23

Není ti lhostejný osud kulturních aktivit v ostravském Bauhausu? Přijď na happening Štafeta pro Bauhaus ve středu 28. února od 16:00, štafetu zahájíme před Novou radnicí na Prokešově náměstí v centru Ostravy.

Literatura, umění, performance, to vše na podporu jedinečného místa, které máme rádi. Happening o čtyřech zastávkách od radnice k Bauhausu za účasti řady ostravských umělců odstartujeme předáním naší výzvy Bauhaus končit nemusí a „štafetového kolíku“ symbolicky do rukou pana primátora Jana Dohnala. Zároveň mu předáme časový harmonogram, který jsme pro město připravili a v němž nabízíme řešení, jak by město mohlo v území kolem Bauhausu a vedlejších jatek nyní postupovat.

Proč usilujeme o to, aby současné aktivity zůstaly v Bauhausu zachovány do doby, než bude mít město výsledek urbanistické soutěže na lokalitu a konkrétní plán pro místo, kde dnes stojí Bauhaus?

Městská jatka se dostala do finále nejprestižnější evropské architektonické ceny Mies van der Rohe. Jde o jedinou stavbu v ČR, která kdy do finále postoupila. Jde o obrovský úspěch pro Ostravu. Už jen díky tomu, že se nyní na Ostravu upře mezinárodní pozornost, bychom měli mít dobře připravený plán, jak v celé lokalitě kolem jatek a vedlejšího Bauhausu postupovat. Neuvážené kroky mohou poškodit jak celé území, tak zejména městská jatka a jejich vyznění. Naše iniciativa nyní připravuje návrh konkrétního harmonogramu, jak dále ve věci Bauhausu postupovat – předáme jej spolu s výzvou panu primátorovi Janu Dohnalovi v rámci happeningu Štafeta pro Bauhaus ve středu 28. 2. v 16:00.

 


Iniciativa Bauhaus končit nemusí !!! Výbor iniciativy: Viktorie Pražáková - studentka SŠ a umělkyně, Ondřej Rybníček- student VŠ a sokol, Jakub Černý - VŠ pedagog a umělec, Ilona Rozehnalová - organizátorka kulturních a komunitních aktivit



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...