Žádáme rozumnou regulaci cestování z Velké Británie do ČR

Kontaktujte autora petice

Odmítnutí zrušení návrhu na zrušení ochranného opatření soudem

2021-07-22 14:35:31

Drazí petenti,

po podání na Městský soud v Praze z dubna 2021 nyní soud rozhodl odmítnutím návrhu zrušit ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které reguluje cestování mj. z UK do ČR. Usnesení se především zabývá tím, že ochranné opatření, proti němuž podání stálo, je již neplatné vzhledem k velkému množství úprav v cetovních pravidlech. Konkrétně soud uvedl: "Vzhledem k tomu, že napadené Ochranné opatření bylo odpůrcem zrušeno, odpadl tím předmět řízení, přičemž nedostatek jeho existence je překážkou neodstranitelnou."

Aktuálně lze z UK do ČR přiletět bez jakýchkoliv omezení, pokud má občan plné očkování. To je výrazně odlišná situace od té na jaře. Rychlost soudního řízení v této věci nebyla souměrná k nepřiměřenosti jarní regulaci. Soud vrací soudní poplatek a ten vrátím těm z vás, kteří mi s řízením finančně pomohli.


Štěpán Kment

Odpověď Ministerstva zdravotnictví na petici

2021-06-16 11:16:04

Drazí petenti,

níže najdete odpověď Ministerstva zdravotnictví prostřednictvím hlavní hygieničky ČR. Ve stanovisku MZ uvádí, že aby došlo ke změně regulace opatření při cestování z Velké Británie do ČR, Británie by musela být zařazena na celounijní seznam "bezpečných třetích zemí", k čemuž nedošlo. ČR vlastní vyhodnocení těchto bezpečných, neunijních zemí neprovádí. Současně stanovisko uvádí, že vzhledem k šíření indické varianty (delta) se nepředpokládá umístění na tento seznam.

Lze namítnout, že seznam "bezpečných třetích zemí" je pro Velkou Británii nevhodný, protože rozlišuje jen dva možné stavy: zcela bezpečné (zelený), jako je např. Nový Zéland, a nezcela bezpečné (tmavě červená), což znamená maximální možná opatření kontroly příjezdu. Vzhledem k vysokému společenskému, krajanskému a ekonomickému zájmu českých občanů cestovat mezi ČR a VB, měla by se země posuzovat ve spektru "pěti kategorií/barev", jaké je dostupné pro unijní země (v nichž mj. žije zpravidla méně Čechů než ve VB).

Třebaže MZ správně argumenutje šířením delta varianty, nevysvětluje, proč nedošlo k rozumnější regulaci (např. přeřazením na "červený" seznam) v měsících březnu, dubnu a květnu, kdy případy byly ve VB velmi nízké a tzv. britská varianta již byla v EU, a především v ČR, rozšířena.

V neposlední řadě pokračuje soudní podání na zrušení předmětných částí ochranného opatření, zejména ve vztahu k odstavci, kvůli němuž se VB neposuzuje v rámci běžného cestovatelského semaforu, a tak je jen v binárním režimu zelená/tmavě červená.

Odpověď Ministerstva zdravotnictví na petici naleznete zde.


Štěpán Kment

Děkuji za vaši finanční pomoc - podání na soudu

2021-05-29 14:49:49

Drazí petenti,

rád bych poděkoval třem z Vás, kteří se složili na zaplacení soudního poplatku. Ten jsem nyní uhradil a věc je tak podstoupena Městskému soudu v Praze. Všechny, kteří se mi ohledně finančního příspěvku ozvali emailem, jsem informoval, že jakékoliv případně později došlé prostředky obratem vrátím na účet odesílatele (nemám zájem se na věci jakkoliv obohatit). Viz tabulku příspěvku zde.

Rovněž jsem urgoval Min zdravotnictví, aby se vyjádřilo k petici.

Hezký víkend


Štěpán Kment

Podání u Městského soudu v Praze a finanční náklad

2021-05-26 19:42:21

Drazí petenti,

zatímco čekáme na vyjádření hlavní hygieničky k naší petici, pokračuje druhá větev ochrany práv a zájmů českých krajanů. U Městského soudu v Praze je mé podání pro zrušení částí ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví, kvůli nimž vzniká nynější stav (tzn. ignorace situace ve Velké Británii a stálé řazení na "tmavě červný" seznam).

Rád bych Vás požádal o finanční pomoc při hrazení soudního poplatku. Jde o 2 500 Kč. Pokud byst mohli pomoct, prosím napiště mi skrze tento formulář na Petice.com. Rád Vám obratem pošlu dokumenty soudu a samotné podání, abyste se mohli rozhodnout. Finanční příspěvek ocením. Osobně hodnotím šance soudního vypořádání za nadějné.

Děkuji a hezký večer

Štěpán Kment 

Aktualizace 27/5: Zde přikládám odkaz v zájmu transparentnosti na přehled přijatých příspěvků. Po dosažení 2500 Kč celkem jakékoliv později došlé prostředky pošlu zpět na účet odesilatele.


Štěpán Kment

Petice odeslána ministru zdravotnictví

2021-05-10 11:16:35

Drazí petenti,

rád bych Vás informoval, že jsem dnes datovou schránkou odeslal petici a průvodní dopis ministrovi zdravotnictví prof. Arenbergerovi. O případné odpovědi Vás budu informovat.

Hezký týden

Štěpán Kment


Štěpán Kment

Hledáme další krajany

2021-05-04 17:01:49

Drazí petenti,

děkujeme za podpis petice za rozumná pravidla pro cestování z Velké Británie do ČR. Znáte další krajany, kteří nesouhlasí s regulací Ministerstva zdravotnictví? Dejte jim o petici vědět.

Nejpozději příští týden bychom chtěli o petici a počtu podpisů informovat Ministerstvo zdarvotnictví a politiky.

Děkujeme


Tomas Masaryk a Štěpán Kment



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.