Za zdravý rozum

Odmítáme likvidaci kultury v Moravskoslezském kraji

V reakci na nařízení ze dne 17.7.2020, které z minuty na minutu vydala Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, jsme vytvořili Iniciativu ZA KULTURU V MSK tvořenou organizátory kulturních akcí, promotéry, zástupci hudebních klubů a kulturních provozů, umělci a dodavateli služeb v kulturních průmyslech. Jménem této iniciativy podáváme ke Krajskému soudu se sídlem v Ostravě dne 22.7.2020 žalobu směřovanou na KHS v MSK.

Žalobu na krajské hygieniky po dohodě se zástupci iniciativy Za kulturu v MSK podává advokát Jiří Klega a je v ní napadáno nedostatečné zdůvodnění a hlavně nezákonný způsob vydání daného Nařízení Krajskou hygienickou stanicí.

Iniciativa v žalobě zdůraznila, že vydáním Nařízení s okamžitou platností došlo k omezení, fakticky ale ke zrušení velkého počtu kulturních a sportovních akcí v celém Moravskoslezském kraji s mimořádnými finančními škodami. A to i v okresech např. Bruntál nebo Opava, které měly v dané chvíli méně nakažených nemocí Covid-19 na 100.000 obyvatel než okresy v jiných krajích. Žaloba poukazuje také na fakt, že omezeny byly pouze kulturní (i jiné) akce, ale shromažďování např. v uzavřených prostorech obchodních center omezeno počtem osob nebylo.

Nutnost řešit šíření nemoci Covid-19 žalobou v žádném případě napadáno není.

Žaloba tak požaduje okamžité zrušení Nařízení krajských hygieniků.

Souhlasíte-li se zněním a podáním žaloby, podpořte nás, prosím, podpisem. Čím více lidí a subjektů se pod petici podepíše, tím důrazněji tak dáme najevo, že rozhodnutí typu MO č.15/2020 ze dne 17.7.2020 Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, proti kterému je žaloba směřována, se budoucnu už nesmějí podávat takovým způsobem, jakým bylo učiněno. Že osoby, které takováto opatření vydávají musí takto činit na příště s rozmyslem a zdravým rozumem.

K iniciativě ZA KULTURU V MSK se zatím připojili:
Colours of Ostrava, Festival v Ulicích, Beats for Love, Shakespearovské slavnosti, Meat Design Ostrava, Cirkulum festival, Highlite Touring, Cooltour, Válím na Dvoraně, Rainbow run, Kofola music Club, Stoun, Dock, Cirkus trochu jinak, Čechymen, Ostrava na kolečkách, Spolek Elegant, Zažij Ostravu jinak, Fabric Ostrava, Tátafest a mnoho, mnoho dalších

Není nám to jedno a nebudeme mlčet!
-----------------------
#zminutynaminutu
#zazdravyrozum

Iniciativa Za kulturu v MSK    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Iniciativa Za kulturu v MSK, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.