Za odvolání ředitele ZŠ Komenského a kantorky dějepisu

Dne 22.10. došlo k hromadnému zveřejnění speciální vyučovací hodiny dějepisu na téma islám na sociálních sítích. Učitelka Zuzana Růžičková žákům základní školy Komenského v Trutnově ukazovala tradiční islámské oděvy, nejspíše na růžovo obarveně uvedla o islámu několik informací a nakonec se všichni žáci pomodlili jako muslimové.

Celou hodinu kantorka vyfotila a fotografie zveřejnila na stránkách školy. Celé její počínání my, podepsaní, považujeme za nepřijatelné, jelikož není možné nutit žáky jiného či žádného vyznání k modlitbám souvisejícím s jiným náboženstvím. Když si uvědomíme, že žáci neměli šanci pochopit obsah a smysl modlitby, jedná se o způsob výuky, který by měl ukončit kantorskou kariéru, minimálně by však mělo dojít k výpovědi ze strany ZŠ Komenského.

To se však nestalo. Její počínání ředitel školy trestat nebude a po nesouhlasných reakcích rodičů a medializaci kauzy byly dokonce aktualizovány stránky školy. Z článku o speciální hodině zmizel popis o modlitbě, byl změněn z "hodinu zakončili arabskou modlitbou" na "hodinu zakončili popisem, jak vypadá arabská modlitba." Takové zapírání my, podepsaní, považujeme za nepřijatelné pro jakoukoliv státní instituci, natož pro základní školu.

My, podepsaní, považujeme za adekvátní vyvodit z chování kantorky a ředitele školy důsledky. Po ministerstvu školství žádáme jejich odvolání. Výuka porušuje sekularitu výuky, jelikož kantorka v rámci svých hodin prokazatelně nepředstavila žádné jiné náboženství takovým či podobným způsobem. Ředitel pak neprokázal ochotu postavit se k tomuto kantorskému přešlapu čelem a případ nechal zcenzurovat.

My, podepsaní, souhlasíme s uvedením údajů zanesených k podpisům této elektronické petice pod veřejný dopis ministerstvu školství, jenž bude odeslán po dosažení určitého počtu podpisů.

František Kubásek    Kontaktujte autora petice