Výzva demokratickým stranám: spolupracujte a přestaňte si okopávat kotníky

Opozice-1024x544.pngVážené dámy, vážení páni,

představitelé politických stran, které se hlásí k demokracii.

Je Zelený čtvrtek, svátek poslední večeře Páně. Mnozí z Vás jste praktikující křesťané, jiní se hlásíte k evropské křesťanské tradici a hodnotám z ní vycházejícím. K Zelenému čtvrtku se váže rituál omývání nohou, služba usmíření, znamení pokory. Z obrazu Krista omývajícího nohy učedníkům vyrůstá i lidový zvyk ukončit na Zelený čtvrtek spory a hádky. Znesváření sousedé se navštěvují a podávají si ruku ke smíru.

Právě dnes, na Zelený čtvrtek, vychází v médiích informace, že koalice Spolu se chystá k razantnějšímu postupu v kampani proti bloku Piráti + STAN. „Jsou příliš nalevo, zelení až rudí. Parta mladých lidí, která už nepamatuje komunismus a to, jak snadno se dá zneužít státního aparátu proti vlastním občanům,“ říká Marek Benda z ODS. Tedy obsahově stejná rétorika, jakou proti Pirátům používá premiér Babiš či SPD.

Podle všech odhadů bude letošní předvolební kampaň vyostřená na maximum. Sázky jsou obrovské, pro řadu účastníků se hraje o vše. Dezinformace zaplavují už nyní veřejný prostor. Zažili jsme jejich dopad v obou prezidentských kláních Miloše Zemana i v parlamentní kampani hnutí ANO 2011.

Prosíme Vás proto a vyzýváme, abyste upustili od konfrontační kampaně vůči svým budoucím koaličním partnerům. Vládu bez populistů a extremistů sestavíte jedině společně a společně potřebujete každý hlas. Na taktiku spálené země už tu odborníky máme.

Postupujte, prosím, proti dezinformacím a navzájem si kryjte záda. Jestliže se lži šíří o kterékoliv straně či politikovi, je to problém všech. Politickou kulturu máme jen jednu. Podporujte se a braňte se společně.

Ukažte, v čem jste jedineční, co dovedete lépe než jiní. Ukažte své úspěchy a zkušenosti. Představte své plány na příští léta, vždyť vězíme po uši v krizi, jakou nikdo nepamatuje. Rozhodně je o čem mluvit a co nabídnout. Nepotřebujeme rivalitu. Potřebujeme dobrá řešení a Vaše schopnosti je naplnit.Věříme, že v podzimních volbách uspějete, a držíme Vám v tom palce.

Adresováno:

Ivan Bartoš

Petr Fiala

Vít Rakušan

Markéta Pekarová Adamová

Marian Jurečka

Podepsáni:

Ondřej Bednář, Karlovy Vary

Veronika Jiravová, Kostelec nad Černými lesy

Veronika Vendlová, Kněžmost

Tomáš Kuboušek, České Budějovice

Damián Koch, Praha-Suchdol

Jana Plavec, Praha

Eva Lee, Praha

Dusan Vaněk, Praha

Ondřej Bednář, Karlovy Vary, divadelník    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Ondřej Bednář, Karlovy Vary, divadelník, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.