Výstraha ohledně serveru manipulatori.cz

Dobrý den, pane ministře,

dnes jsem četl na serveru iDNES.cz informaci, že jisté organizace Vám zaslaly výzvu, aby ministerstvo začalo více řešit mediální výchovu dětí na školách. Pod výzvu se podepsal i server Manipulatori.cz (zdroj 1).

Rád bych Vás tímto jako občan varoval před tímto serverem. Nezáleží mi nyní na pohledu zaměstnanců organizace Člověk v tísni, ale na celkové objektivitě tvorby tohoto serveru. Dám Vám několik příkladů, které dokazují, že server je založen na dezinformacích, volání po senzaci a nálepkování.

V článku (zdroj 2) například server manipuluje s fakty, když se zastává odebrání titulu jedné místní organizace MISS v USA. Ve čtenáři vyvolává pocit, že americká policie bezdůvodně střílí do lidí na základě barvy jejich pleti.

V dalším článku (zdroj 3) zvolil autor nadpis, který vyvolává přesvědčení, že jméno zmíněné v nadpisu, nosí člověk ,který popírá holokaust. Že to tak není, se dozvíte až na konci článku. Takových článků jsou na serveru skutečně desítky. S tímto odhadem nepřeháním.

Ve velkém rozboru (zdroj 4) totiž autorka zjistila, že server Manipulatori.cz velmi často používá jednostranné články, kdy není vyslechnuta druhá strana, nálepkování, anonymitu autora a některé nálepky, které ve čtenáři vzbuzují pocit, že ten, o kterém se píše, představuje čisté zlo, server používá již v nadpise. Také ve čtenáři často vyvolává pocit strachu, například nálepkami jako "poloviční fašista" tak čtenáři velmi často zprostředkuje emoce místo jasných faktů.

Tímto splňuje 4 ze 6 předpokladů, o kterých sám server píše jako o znacích, jak rozpoznat dezinformační web (zdroj 5).

Server navíc sleduje pouze "jednu stranu" názorového spektra. Neboli. Pokud kritizujete fungování Evropské unie, migrační politiku, či například islám, na což máte v mezích slušného chování právo, jste v hledáčku autorů serveru. Pokud máte na taková témata názory opačné, server Manipulátoři.cz si ničeho nevšimne. Zde je tedy jasný důkaz (ne)objektivity serveru.

Dalším nebezpečným aspektem je také práce stránky tohoto serveru na sociálních sítích. Správci okamžitě blokují každý nesouhlasný názor. Návštěvník facebookových stránek má tedy pocit, že tvorba Manipulatori.cz je naprosto bezchybná. Kdyby byla, tak by přeci někdo v diskusi vznesl pochybnosti.

A poslední, co ohledně tohoto serveru zmíním, je fakt, že některé články serveru musel autor několikrát upravit, a to dokonce po upozornění od jeho odpůrců. Například o některých lidech, které autor Jan Cemper sleduje, mylně psal, že jsou členové určitého politického hnutí a tím jim mohla zadělat na problémy v jejich vlastní práci. Problémy mohli mít především ti, kteří v té době ve skutečnosti byli členové jiné politické organizace.

Dále pak zmíním jediný důležitý fakt ohledně osoby Jana Cempera. Ten totiž figuruje ve Zprávě o extremismus z roku 2012 (2 čtvrtletí, vydalo ministerstvo vnitra) jako člen hnutí proti americkým radarům. Dále se však pohybuje mezi levicovými extremisty. Například v roce 2017 uspořádal uličku hanby pro příznivce a členy politického hnutí SPD. Jakkoliv nesouhlasím s politikou tohoto hnutí, podobné praktiky mi připomínají šikanu za projev voličské příslušnosti a za společensky naprosto nepřijatelný akt neúcty k opačným názorům.

Jsem přesvědčen, že tento server, se stylem, který nyní aplikuje, s kvalitou tvorby a s tristní úrovní objektivity by neměl působit jako výchovná pomůcka pro mládež. Tak totiž postavíme školáky, místo různých Sputniků, před nový dezinformační server, který ale podporuje určité názory levice i drtivé většiny zaměstnanců organizace Člověk v tísni (proto ta podpora).

Tímto Vás jako občan důrazně varuji před serverem Manipulatori.cz i před osobou Jana Cempera.

S pozdravem František Kubásek

Zdroje:

František Kubásek    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji František Kubásek svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.