Petice občanů za návrat sousoší maršála Radeckého na Malostranské náměstí

Pomník Josefu Václavu Radeckému z Radče (1766 – 1858), příslušníku staré české šlechty, byl na Malostranském náměstí odhalen 13. listopadu 1858. Historiky umění je hodnocen jako první a současně umělecky i řemeslně nejlepší pomníkové dílo ve střední Evropě, jež nezobrazuje přímo panovníka nebo příslušníka panujícího rodu. Byl proto ozdobou městského prostoru i cílem návštěvníků Prahy. Na podzim roku 1918, v době poválečných společenských nálad byl pomník nejprve zakryt a posléze demontován a uložen v Lapidáriu Národního muzea.

Dnes, s odstupem více než stoletým, nazíráme své dějiny v 18. a 19. století již s pochopením, nekonfliktně a bez zbytečné ideologické nesmiřitelnosti. Což se týká i Josefa Václava Radeckého z Radče, vždy vítězného císařského a královského generála, nejslavnějšího vojevůdce moderní doby českého rodu, na něhož se mělo zapomenouti.

Tímto krátkým úvodem otevíráme sběr podpisů pod petici, jež bude následně předána politikům Prahy, neboť oni budou o návratu této památky rozhodovat.

Další informace o Radeckém, jeho době i osudech pomníku jsou k dispozici na webu Spolku Radecký Praha www.radecky.org.

Můžete si přečíst také obsáhlejší článek Radecký zpět!? od Richarda Händla.

Radeckeho_pomnik.jpg

Richard Händl, Jozef Horal, Jiří Kučera, Zdeněk Rameš, Jan E. Bárta    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Richard Händl, Jozef Horal, Jiří Kučera, Zdeněk Rameš, Jan E. Bárta, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.