Petice za zachování sportu pro chrty

Pozor, Váš podpis pod touto peticí je platný až poté, co jej potvrdíte kliknutím na email, který Vám po podpisu petice obratem přijde. Mnohdy však spadne do schránky Spam (Gmail.com) nebo Hromadné (Seznam.cz), v případě problémů mi prosím napište nebo volejte.

Děkuji Vám,
Jarek Jesenský, T: 603420950

PicsArt_01-28-10.10_.20_.jpg

Tuto naši českou petici předáme zástupkyni v CdL za Česko (Veronika Chrpová), stejně jako ČMKU a Dostihová a coursingová komise ČMKU, ale podepište prosím také petici na stejné téma v Německu (odkaz je ve výše uvedené Facebook skupině, zde nesmí být uveden), aby také tam bylo co nejvíce hlasů.

Kvůli rychlosti zatím přikládám alespoň český strojový překlad německé petice, pracujeme na standardním překladu:
Jak si již někteří z vás všimli, CdL plánuje zavést systém třídy 2 pro mezinárodní závodní a coursingové akce ve sportu chrtů.

Plánováno je zavedení následujících tříd:
Třída CACIL: Toho mohou dosáhnout pouze psi s licencí, kteří získali známku „velmi dobrá“ alespoň na 3 výstavách CACIB ve 2 různých zemích pod 2 různými rozhodčími. (V současné době se diskutuje o snížení pouze na 2 hodnocení CACIB ze 2 různých zemí; bylo by však třeba uvést hodnocení „SG“ a „V“.)

Třída CSS: K této třídě jsou přiřazeni psi s licencí, kteří nedosáhli nebo ještě nedosáhli těchto hodnocení.

Základem tohoto návrhu je skutečnost, že už se nechce rozdělit plemeno Whippet na velikostní třídy, protože standard týkající se velikosti se změnil v tom smyslu, že je zde uvedena pouze požadovaná velikost. To znamená, že dříve požadovaná měření by byla vynechána.

Ale co vlastně mluví proti plánovanému projektu?
  • vyšší nákladový a časový faktor pro splnění požadavků účasti na mezinárodních akcích s možností získání titulů (také mistrovství světa a mistrovství Evropy)
  • mladé psy lze na příslušných akcích stěží vidět, protože potřebují více času na splnění zvýšených požadavků
  • Různí přátelé chrtích sportů, kteří nemají žádné chovatelské záměry a kteří se sportu věnují jako čistému koníčku, již nebudou (chtít) splňovat další požadavky z různých důvodů, např. Nezájem o výstavy, nedostatek času atd.
  • v různých zemích bude velkou (logistickou) výzvou získat požadované hodnocení (ze 2 různých zemí)
  • Nedostatečné pochopení, proč jsou pro získání sportovních titulů (mistrovství světa nebo mistrovství Evropy) nezbytná hodnocení výstav, ale naopak k získání mistrovství krásy nejsou zapotřebí žádná sportovní osvědčení (neexistence stejných práv pro obě oblasti)
  • Psi, kteří jsou fyzicky aktivní, fit a zdraví, již nemohou prokázat svou sportovnost v mezinárodních soutěžích kvůli chybějícím hodnocením, např. Pes s pigmentovými nebo zubními vadami může běžet pouze na tréninku nebo v takzvané třídě CSS, ale He can no dosáhnout sportovního titulu
  • pomalejší psi, kteří splňují požadavky třídy CACIL, získávají titul mistrovství světa / evropského šampionátu, zatímco rychlejší psi z třídy CSS jsou „prázdní“
  • rozdělení na různé velikostní třídy bylo zavedeno na ochranu „menších“ zástupců plemene. Vzhledem k vynechání měření je nutné tyto běhat znovu s většími psy, protože existuje pouze třída CACIL / CSS
  • V případě menších plemen nebudou téměř žádná plná pole, protože ne všichni psi splňují požadavky na odpovídající třídy současně (z různých důvodů)
  • to nepodporuje propagaci mladých talentů. Mladí majitelé chrtů, kteří teprve začínají s profesionálním životem a zajímají se o sport greyhoundů, budou s větší pravděpodobností zpomaleni kvůli zvýšeným požadavkům a budou pravděpodobně odrazeni nepochopitelnými předpisy a dodatečnou finanční zátěží

Pro změnu sportovních předpisů jsou uvedeny následující důvody:
  • Hodnocení CACIB má zajistit, aby psi splňovali standard - to by například mělo způsobit, že psi budou příliš „velcí“ zmizet ze scény
  • žádné další dělení na show a sportovní linie
  • už žádné těžkopádné měření pro whippety a italské chrty.
Ve skutečnosti lze potvrdit, že měření budou vynechána, alespoň pro Whippets, protože zde standard specifikuje pouze maximum jako „žádoucí“. Na druhé straně u italských chrtů stále existuje opatření pro vyloučení, takže měření je ještě nutné nějakým způsobem provádět.
Přání, aby příliš „velcí“ psi zmizeli, nebude touto změnou splněno. Protože tito psi obdrželi požadované hodnocení „SG“ a budou je dostávat i nadále. Na výstavách v současné době neexistují žádná povinná měření pro příslušná plemena. Jak se tedy v budoucnu rozhodne, který pes je mimo standard? Stanou se měření povinnými?
Problémem však zůstává, že Whippets jsou pouze „žádoucím“ maximem a nikoli povinným.
Lze tedy předpokládat, že „velcí“ psi dříve či později obdrží požadované „V“ hodnocení. Whippets a italští chrti tedy budou z hlediska velikosti opět běhat smíšeně.

Tato změna také nezastaví oddělení sportovních a výstavních linií. (Aktivní) sportovní oblast je nyní poměrně malá oblast a pouze tato oblast je ovlivněna tímto zpřísněním.
U výrazně větší výstavní plochy naopak nedochází ke zvyšování požadavků na získání mistrovství krásy (např. Doklad o výkonu ve sportovní oblasti). Výstavní řádky tedy nemají absolutně žádný důvod něco ve své oblasti měnit.
Na druhé straně je sportovní sektor nucen splňovat specifikace „krásy“, aby byl mezinárodně aktivní a mohl „běhat“ za nároky nebo tituly. To povede pouze k tomu, že sport chrtů vymře - sloučení různých linií však nebude dosaženo.

A pokud jde o argument splnění standardu plemene, lze říci jen to, že všichni psi s dostihovou / coursingovou licencí byli chováni podle pokynů příslušného chovatelského klubu a mají odpovídající rodokmen (uznaný FCI).

Upřímně řečeno? Pro mě, vzhledem k výše zmíněným aspektům, v současné době nemá smysl implementovat účast na výstavách jako povinný požadavek pro účast na závodech nebo coursingových akcích. Dokud důkaz o výkonu není předpokladem pro mistrovství krásy, vedlo by to k nadměrné regulaci jedné oblasti majitelů chrtů.

Za účelem získání dalších hlasů (i za hranicemi států) proti této žádosti zahajuji tuto petici a žádám každého, kdo sdílí můj názor, aby se zde podepsal. Hlasování se bude konat 6. února 2021. Do té doby shromáždíme co nejvíce hlasů. Pošlete je přátelům, známým a podobně smýšlejícím lidem a nechte nás - společně - bojovat za tuto změnu, abychom nezničili chrtí sport.

Jarek Jesenský    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Jarek Jesenský svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.