Petice za udělení Nobelovy ceny míru Nicholasi Wintonovi

Motto:

„Kdo zachrání jeden lidský život, zachrání celý svět.“

My, níže podepsaní, plně podporujeme snahy o vyznamenání sira Nicholase Wintona Nobelovou cenou míru a svým podpisem se alespoň symbolicky připojujeme k občanské iniciativě, jež usiluje o nominaci tohoto velikána na dané ocenění.

Nicholas Winton v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z území ohroženého Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království. Mezi zachráněnými byly i takové osobnosti jako Karel Raisz, známý filmový režisér, Renata Laxová, dětská lékařka a vysokoškolská profesorka a řada dalších – nemluvě o jejich dětech a dětech jejich dětí... Ti všichni se mohli těšit ze života i po hrůzách nacistického holokaustu jen a jen zásluhou Wintonova nezištného činu.

Na udělení Nobelovy ceny Nicholasi Wintonovi apelujeme o to více, že daný návrh byl vznesen v posledních letech opakovaně, přesto se sir Winton daného ocenění zatím nedočkal. Je to o to více zarážející ve světle skutečnosti, komu všemu bylo dané ocenění v posledních letech uděleno (kontroverzní ocenění Baracka Obamy v r. 2009 či Evropské unie v r. 2012...).

Oceněním Nicholase Wintona by Nobelova cena míru nabyla opět na všeobecném respektu a důstojnosti, jež jí náleží, a hlavně - nezištný skutek Nicholase Wintona, tohoto „tichého hrdiny“ by nezůstal nikdy zapomenut a coby trvalé memento by sloužil na paměť příštím generacím.

Jiří Weiss    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Jiří Weiss svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.