Petice proti kácení javoru stříbrného ‒ Praha 1, u Karlových lázní

2021-02-05_11.55_.50_banner_500px_.png

My, níže podepsaní, nesouhlasíme s pokácením javoru stříbrného, který se nachází v trojúhelníkovém parčíku na Smetanově nábřeží, Praha 1 (parcela č. 168 k. ú. Staré Město).

Javor má být pokácen v souvislosti s projektem na vydláždění trojúhelníkového parčíku před hotelem Smetana (Pachtův palác) a zbudování veřejného podchodu pod vozovkou směrem k řece. Javor totiž stojí přesně v cestě plánovanému vchodu do podchodu. Ačkoli samo zpřístupnění řeky není špatný nápad, nejde v žádném případě o urgentní projekt, ani o projekt, který by vzešel z poptávky místních obyvatel. Jeho realizace může několik desítek let počkat, až strom přirozeně dožije.

Takto vzrostlý strom je velkou hodnotou pro město. Podílí se na čištění ovzduší, poskytuje stín a v létě ochlazuje rozpálený vzduch. Nelze opomenout ani velkou estetickou hodnotu vzrostlých stromů v ulicích města a hodnotu památkovou v pražském panoramatu při pohledu z Karlova mostu a Kampy. Dorůst do podobné velikosti trvá stromu desítky let.

Vyzýváme starostu Městské části Praha 1 a celé vedení radnice, aby upustili od kácení dotyčného javoru stříbrného a nechali ho žít.

Za petiční výbor ve složení

Petiční arch k vytisknutí vzhledem k současné situaci s covidem poskytneme pouze na vyžádání, doporučujeme upřednostnit elektronický podpis petice.

Přílohy:

Petr Kučera, člen Zastupitelstva MČ Praha 1, Zelená pro Jedničku    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Petr Kučera, člen Zastupitelstva MČ Praha 1, Zelená pro Jedničku, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.