Petice pro znovuobnovení spojů Praha - Příbram - České Budějovice

Petice proti dalšímu omezování spojů linky R26 (Praha - Příbram - České Budějovice), které slouží jako alternativní možnost dopravy k trati 220 (Praha - Tábor - České Budějovice) zejména v době nepřetržitých výluk během výstavby tranzitního koridoru, a které znatelně nejen zvyšují úroveň dopravní obslužnosti dotčeného regionu, ale také uspokojivě reagují na poptávku po přepravě zejména v době turistické (letní) sezony. V souvislosti s „optimalizací dopravy“ však došlo i přes mírně vzrůstající počet cestujících k řadě nekoncepčních škrtů, v jejichž důsledku již nejsou vlaky provozovány v pravidelném dvouhodinovém taktu, což se pochopitelně negativně projevuje na jejich obsazenosti a hrozí tak další rušení. Domníváme se, že základním předpokladem úspěšnosti takové linky veřejné železniční dopravy je v dnešní době silného konkurečního prostředí právě pravidelný interval, který oproti „náhodným výstřelům do prázdna“ mnohem více uspokojuje potřeby občanů a zvyšuje atraktivitu takového spojení. Vše se navíc děje v kontrastu s rentabilní autobusovou linkou Praha-Příbram, provozovanou hned několika dopravci v obvykle desetiminutovém intervalu, což rozhodně životnímu prostředí neprospívá, s ovšem i tak vpravdě nedostačující kapacitou. Bohužel, i přes negativní ohlasy cestujících a občanů i představitelů dotčených obcí nedojde k 9. prosinci 2012 (začátek platnosti JŘ pro rok 2013) pravděpodobně k žádné pozitivní změně.

Je samozřejmé, že žádný z vlaků v ZDO nelze zcela zaplnit po celou jeho trasu. Jeho nižší obsazenost však v žádném případě není důvodem k jeho zrušení či téměř celotýdennímu omezení. Veřejná doprava tu není proto, aby generovala zisk, ale aby zejména uspokojovala poptávku cestujících po přepravě a pomáhala ulehčovat životnímu prostředí!

Podepsáním petice vyjadřujete souhlas se znovuzavedením následujících vlakových spojů, které byly zrušeny nebo výrazně omezeny po 11. prosinci 2011 (se změnou jízdního řádu):

• R 1241 - znovuzavedení v úseku Březnice - Praha s příjezdem do Prahy okolo sedmé hodiny ranní, možno v taktu (7.21) s ohledem na možnost využití tohoto spoje pro cestu do škol, zaměstnání nebo dále po ČR a s ohledem na negativní reakci cestujících v následujícím období na chybějící nebo nepoužitelné spojení, požadujeme proto jeho znovuzavedení minimálně v pracovní dny

• R 1242 (Praha hl.n. 5.37 - České Budějovice 8.47), jede pouze v pondělí, což je zcela nedostačující, požadujeme proto s ohledem na dopad na úroveň dopravní obslužnosti jihočeských obcí jeho znovuzavedení minimálně v pracovní dny v úseku Písek - České Budějovice

• R 1243 (České Budějovice 5.07 - Praha hl.n. 8.21), České Budějovice - Protivín jede pouze v pondělí, což je zcela nedostačující, požadujeme proto jeho znovuzavedení v tomto úseku minimálně v pracovní dny

• R 1249 (České Budějovice 11.07 - Praha hl.n. 14.21), jede pouze v pátek, což je zcela nedostačující s ohledem na jeho využívanost před prosincem 2011 a negativní reakci cestujících v následujícím období na chybějící nebo nepoužitelné spojení, požadujeme proto jeho znovuzavedení minimálně v pracovní dny a sobotu

• R 1250 (Praha hl.n. 13.37 - České Budějovice 16.47), jede pouze v pátek, což je zcela nedostačující vzhledem k výhodné časové poloze pro dopravu především studentů ze škol a do škol (pro tento účel byl vlak také do prosince 2011 hojně využíván), požadujeme proto jeho znovuzavedení minimálně v pracovní dny a neděli

• R 1255 (České Budějovice 17.07 - Praha hl.n. 20.21), jede pouze v neděli, což je zcela nedostačující vzhledem k výhodné časové poloze pro dopravu studentů ze škol a do škol, pracujících ze zaměstnání a do zaměstnání a v neposlední řadě též turistů nejen v letním období (k těmto účelům byl vlak také do prosince 2011 hojně využíván), požadujeme proto jeho znovuzavedení minimálně v pátek, sobotu a neděli

• R 1256 - znovuzavedení v úseku Praha - Březnice, s příjezdem do Březnice okolo deváté hodiny večerní, možno v taktu, s ohledem na účel tohoto spojení před prosincem 2011 (vhodný pro pozdější návrat do měst a obcí na trase například z Ostravska) a negativní reakci cestujících v následujícím období na chybějící nebo nepoužitelné spojení, požadujeme proto jeho znovuzavedení minimálně v pracovní dny a neděli

Po získání dostatečného množství podpisů bude Ministerstvu dopravy České republiky odeslán společně s touto peticí doprovodný dopis s detaily žádosti a budou podniknuty další kroky směřující ke zlepšení situace.

Více informací na e-mailové adrese jaros.dominik(zavináč)gmail.com.

Děkujeme, že vám nejsou témata veřejná doprava a životní prostředí lhostejná!

(aktualizováno 23.6.2012 13:05)

Rudolf Vávra a Dominik Jaroš    Kontaktujte autora petice