Petice za udělení Řádu Bílého lva stíhači RAF plk. Josefu Stehlíkovi

Každá země si má vážit svých hrdinů. Zejména těch, co za její svobodu mnoho trpěli a přinášeli velké oběti. Mezi ně rozhodně patří českoslovenští letci, kteří za druhé světové války bojovali proti fašismu a nacismu na nebi trýzněné Evropy.

Plk. Josef Stehlík, letecké eso, byl jedním z těchto hrdinů. Špičkový pilot a instruktor československého vojenského letectva, účastník Bitvy o Francii, Bitvy o Británii a účastník leteckých bojů na východní frontě. Jeho rodina byla za války internována, sám byl vyslýchaný a vězněný po komunistickém puči po řadu měsíců. Charakterní, odvážný a čestný člověk, který bez váhání nasazoval svůj život, aby Československo získalo zpět ztracenou svobodu.

Touto peticí se obracíme na prezidenta České republiky s žádostí o udělení Řádu Bílého lva tomuto hrdinovi a vlastenci.

Iniciátor petice je

Czech Spitfire Club, spolek letecké historie
Sídlo: Zbilidy 5, 588 05
Oprávněná osoba: Ing. Zdeněk Sadecký, Ph.D., Zbilidy 5, 588 05

Petice současně probíhá i v papírové formě.
Petiční archy jsou k dispozici na všech akcích Czech Spitfire Clubu
Petiční archy si rovněž můžete vyžádat na adrese csc-spolek@seznam.cz

více o plk. Josefu Stehlíkovi zde

portret_stehlik_web.jpg