Petice za záchranu Genia loci čtvrti okolo „Papíráku“

Tato čtvrť kolem tzv. Papíráku, ač je zdevastovaná a v torzálním stavu, je přesto svými úzkými a křivolakými uličkami jedinečná v Liberci a má svůj historický charakter jako „pražská Malá Strana“. Jako spolek Zbytek jsme rádi, že se po dlouhé době v této čtvrti objevily nové budovy a stavební činnost.

Zásadně nesouhlasíme se záměrem developera, postavit zde BYTOVÝ DŮM PAPÍROVÉ NÁMĚSTÍ LIBEREC (ofic. název projektu), objekt přemrštěných rozměrů, který je co do délky i výšky neúnosný v „libereckém starém městě “ a který by jej posléze zničil.

Vysvětlení:
Dům má obsahovat 110 bytů, 3 podzemní podlaží parkovišť a 6 nadzemních podlaží a má zabírat prostor od ul. Na Poříčí až do ul. Lucemburská. Velikostí a sebestředností nebere na vědomí hodnotu historické čtvrti. Svým charakterem přinutí ostatní budoucí investory pokračovat v sídlištní výstavbě.

Tato petice nechce zastavit výstavbu v této lokalitě, ale jako občané Liberce chceme přinutit developera k tolerantnějšímu a ohleduplnějšímu přístupu k této malebné čtvrti. Po tolika překonaných útrapách by nyní kvůli jednomu domu přišel Liberec o celou tuto historicky rostlou lokalitu.

Tato petice má pro rozhodování vedení města nezastupitelnou roli. Proto žádáme obyvatele, kteří s námi sdílí tento názor, aby připojili svůj hlas k pokusu zabránit tomuto necitlivému přístupu v dané lokalitě.

Děkujeme,

spolek Zbytek Rudolf Hůlka, Jiří Janďourek a Jiří Žid

Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněn: Jana Voborová, 608 230 958 Email: voborova.jana@seznam.cz Rámový Vršek 302, 460 01 Liberec

Adresát petice: Statutární město Liberec, vedoucí odboru hlavního architekta, nám. Dr. E. Beneše 1, Liberec

Více info na webu spolku: http://zbytek.eu/index.php?p=prpetice, nebo na telefonu: 608 230 958
Podrobnější vysvětlení zde.

Papírová verze petice je k podpisu ve Fryčově knihkupectví a také v baru Stereo.