Okamžitá rezignace premiéra a ministra zdravotnictví

P E T I C E

Za okamžitou rezignaci premiéra ČR Ing. Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha z politických funkcí dle článku 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním.

Vzhledem k vývoji kolem virové pandemie COVID-19, my, níže podepsaní občané, vyzýváme premiéra ČR Ing. Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha k rezignaci ze svých politických funkcí, a to z následujících důvodů:

1) selhání vlády, kdy kriticky podcenili situaci a do dnešního dne nebyli schopni zajistit dostatek ochranných pomůcek minimálně pro pracovníky v předních liniích

Zdroj:

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch
Nemáme respirátory ani jasné instrukce
Roušky nebyly, říká šéf hmotných rezerv

2) mlžení/lhaní obou jmenovaných ohledně dostupnosti a distribuce ochranných pomůcek, kdy proběhlo několik ujištění, že roušky budou, přičemž nynější několikrát posunutý termín je pátek 20.3.2020, což je celých 19 dní po hlášení prvních 3 případů infikovaných virem COVID-19

Divadlo jednoho herce
‚Kdo mohl vědět, že jich budeme potřebovat miliony.‘Jak vláda mluví o dostupnosti ochranných pomůcek?

3) nezajištění dostatečného testování lidí (v některých případech i odmítání), kteří se pohybovali v rizikových oblastech a kteří i hlásí příznaky viru

Zdroj:

Vrátila se z Itálie, má příznaky: Prý máme volat až v život ohrožujícím stavu, říká
Premiér zničil trh. Proto nejsou respirátory.

4) zablokování distribuce lékařských pomůcek potřebným (nařízení dodávat pouze státu)

Stát zakázal prodej respirátorů

5) snaha premiéra A. Babiše si v nouzovém stavu řešit své vlastní problémy předkládáním změn zákona o evidenci skutečných majitelů, který by mu měl pomoct vyřešit problém se střetem zájmů. Přičemž svěřenské fondy dostaly v návrhu zákona zásadní výjimku! Stalo se tak opět na poslední chvíli v mezirezortním řízení díky návrhu Ministerstva financí

Zdroj:

Firmy ze svěřenských fondů dostaly v návrhu zákona zásadní výjimku
FB Milion Chvilek pro demokracii

Edit: tento bod byl 16.3.2020, po kritice veřejnosti i opozice, stažen z jednání za absence premiéra ČR. I tak ale bod platí neboť se jednalo o bezprecedentní snahu premiéra si řešit vlastní problémy spojené s vyšetřováním střetu zájmů jeho osoby

6) neudělení povolení provádět testy na SARS-CoV-2 (COVID-19) soukromé laboratoři molekulární diagnostiky Tilia (se sídlem 5. května 44, 273 08 Pchery), která pod vedení MUDr. Soni Pekové PhD vyvinula testy, o které mají zájem i v zahraničí a na které se obrací stovky lidí denně

Zdroj:

Potrestaná lékařka vyvinula vlastní test
Bez tahanic s ministerstvem bychom otestovali tisíce lidí

Edit: 18.3.2020 vláda rozhodla o povolení testy provádět.

7) odkládání/blokování aktivace Ústředního krizového štábu. Ministr Hamáček poprvé žádal aktivaci krizového štábu 2.3.2020. Vláda Andreje Babiše k aktivaci přistoupila po kritice až 4 dny po vyhlášení nouzového stavu a do jeho čela usedl místo ministra vnitra náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Přitom dle usnesení vlády č. 813 z roku 2001 má správně stát v čele štábu právě ministr vnitra Jan Hamáček. Premiér tak opět ukazuje, že je důležitější vlastní sebeprezentace před zájmy naší země a zdravím občanů

Zdroj:

Babiš má na prvním místě své PR
Krizový štáb blokuje Babišovo žárlení
Proč je Prymula pro Babiše lepší než Hamáček

8) selhání v řízení krize, kdy premiér Andrej Babiš místo zklidnění situace arogantně a agresivně útočí na lidi okolo, novináře, pracovníky ve zdravotnictví a prakticky každého, kdo s ním nesouhlasí anebo si dovolí sebemenší kritiku. Vysmívá se i všem občanům, kteří se pustili do šití roušek a snaží se profilovat jako jediný zachránce, i když je to hlavně on, kdo v této krizi selhal. Společně s ministrem zdravotnictví není ochoten transparentně vysvětlovat jednotlivé kroky, které vedou vládu k omezení našich svobod, případně diskutovat krizovou strategii, pakliže nějaká existuje. Kroky navržené opozicí premiér odmítá vůbec diskutovat a následně je pak vláda předkládá jako svůj vlastní nápad.

Babiš a řízení krize
Poslankyně Adamová-Pekarová o jednání s AB
Babiš o šití roušek (video)

Pane premiére Ing. Andreji Babiši, pane ministře Mgr. et Mgr. Adame Vojtěchu

Vyzýváme vás k plné politické odpovědnosti za nezvládnutí situace kolem „koronavirové“ krize a odstoupení z funkce premiéra ČR, resp. ministra zdravotnictví.

Petici sestavil:
Jan Bednář

Ing. Jan Bednář    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Ing. Jan Bednář svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.