Odmítáme roušky pro děti na základních školách

Prosím, zašlete svůj komentář k této situaci také na tyto poslanecké e-mailové adresy:

Petice bude mít největší vliv současně s oslovováním poslanců jednotlivými občany. Musíme vyjádřit nesouhlas se státem organizovaným poškozováním zdraví a psychiky našich dětí. O situaci se bude na půdě parlamentu velmi brzy jednat a je třeba být slyšet.

TEXT PETICE:

Důrazně nesouhlasím, aby děti musely mít povinně nasazenou roušku ve školních prostorách.

Dle vyjádření lékařů roušky vlhnou a rychle ztrácí účinnost. Ve vydechovaném vzduchu je 5% - 6,3 % vodní páry. Ve vlhké roušce dochází k množení bakterií (které se na ni dostanou z rukou) a plísní, které dítě následně vdechuje. Takovou roušku je potřeba ihned vyměnit. Nošení roušek má pro děti i další zdravotní rizika. Tato situace ve výsledku znamená nebezpečí onemocnění respiračními a jinými nemocemi a sníženou imunitu právě na podzim.

Dítě není reálně schopno se o svou roušku starat tak jako lékař a tak, aby pro něj nepředstavovala zdravotní riziko. Ani výměna roušky za jinou a umístění do igelitového pytlíku problém neřeší, v uzavřeném prostoru igelitového sáčku navíc rouška dále udržuje vlhkost.

Nejen při střídavém nasazování a sundávání roušky (během výuky, při stravování apod.) se dítě stále dotýká roušky rukou a více a více ji kontaminuje. Již mnohokrát byly tyto situace popsány lékaři a uvedeno, že představují zdravotní riziko pro nositele roušky.

Současně podle mnoha informací od lékařů a studií nepředstavuje onemocnění COVID-19 pro děti zvýšené riziko oproti jiným běžným onemocněním (je spíše nižší) a i jejich infekčnost je diskutabilní a nízká. Navíc děti se i tak setkávají i bez roušky při mimoškolních aktivitách, před školou atd.

Jsem přesvědčen, že za zdraví svého dítěte jsem zodpovědný v první řadě já jako rodič, ale svou zodpovědnost má i škola. Proto nesouhlasím s tím, aby ve školní budově bylo tímto způsobem poškozováno zdraví dětí.

Zodpovědní rodiče a občané

Martin Šimek    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Martin Šimek, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.